Test: UltraLED Ruby cykellygter

Det er ikke altid at man har behov for at have store og kraftige lygter på cyklen. Hvis man f.eks. kører på oplyste veje, så er det nok at have lygter på der gør at man bliver set, uden at man lyser hele vejen op. Vi skal her se på et kompakt sæt lygter i den kategori, nemlig UltraLED Ruby fra danske Easy-Light.

Kassens indhold

Vi har fået et sæt bestående af en forlygte og en baglygte til test. Indpakningen af de to er identisk, og er en blisterpakning der indeholder lygten og en kort USB ledning til opladning.

UltraLED_Ruby_01

Design og funktionalitet

UltraLED Ruby lygterne er identiske i designet, forskellen er blot farven på lygtehuset, og selvfølgelig farven på lyset. De er lavet i aluminium, og sidder på cyklen med et gummibånd der nemt spændes om styrpind eller saddelrør.

UltraLED_Ruby_02

UltraLED_Ruby_03

UltraLED_Ruby_04

UltraLED Ruby er genopladelig ved hjælp af USB. Man kommer til USB stikket ved at skrue lygten ud af holderen.

UltraLED_Ruby_09

En opladning tager 2-2,5 timer. Man tænder lygten ved at trykke hele fronten af lygten ind i et par sekunder. Så tænder lygten på maksimal lysstyrke, som den er opgivet til at kunne holde i 5 timer. Et tryk mere og lygten lyser lidt svagere, endnu et tryk og den blinker med 150 blink i minuttet. Et kort tryk mens den blinker, slukker lygten igen. Lyset kan også ses fra siden, da “glasset” på lygten er en smule længere fremme end kanten på lygten. UltraLED Ruby er således lovlig efter færdselsloven paragraffer, der netop beskriver en brændetid på mindst 5 timer, og synlighed fra siden. Jeg har selvfølgelig målt hvor længe de kan lyse på en fuld opladning ved kraftigste lysstyrke, og her slukkede den hvide UltraLED Ruby lygte efter 4 timer og 20 minutter, og den røde slukkede efter 3 timer og 20 minutter.

Ved den lidt lavere lysstyrke målte jeg en brændetid på 7 timer og 15 minutter for den røde, og hele 8 timer og 12 minutter for den hvide. Dog blev jeg nødt til at dele testen op over to dage, så batteriet havde en nat til at “komme sig”, men det er trods alt en meget hæderlig brændetid, specielt set i lyset af at den opgivne brændetid ved den lidt lavere indstilling er 6 timer.

For at opfylde loven skal de altså benyttes ved den lidt lavere lysstyrke, hvor den kraftigere lysstyrke (der er ikke en voldsom visuel forskel på de to indstillinger) kan bruges hvis der er dårlig sigtbarhed så som regn eller tåge.

Det er lygter i “bliv-set” kategorien, men derfor vil jeg alligevel lige komme ind på lyskvaliteten. Udformning af frontglasset gør nemlig at lyset laver nogle markante ringe.

UltraLED_Ruby_07

Den hvide UltraLED Ruby lygte viser det mere markant, også fordi at lyset ikke er rent hvidt, men gult og blåt, noget man ofte ser hvis en lysdiode arbejder under en lidt for høj spænding. Om det har indflydelse på levetiden skal jeg ikke kunne udtale mig om, men lyset ser lidt pudsigt ud.

UltraLED_Ruby_06

Konklusion

UltraLED Ruby lygterne er kompakte, lige til at have i lommen. De er nemme at sætte på cyklen, og man skal ikke tænke på batterier da de er opladelige. De kan ikke bruges til at lyse vejen op, men de er fine til at blive set med i byens trafik. Det kunne være godt hvis de overholdt loven ved den kraftige lysstyrke, men tilgengæld er brændetiden ved den lidt lavere indstilling lang. Og så har den hvide lygte en farve, min erfaring siger kan skyldes en for høj spænding på lysdioden.

UltraLED Ruby er glimrende lygter til korte ture i byen, eller som backup hvis man f.eks. skal køre på offentlig vej hen til mountainbike sporet, og ikke vil bruge sin kraftige spot på transportstykket.

UltraLED_Ruby_11

UltraLED_Ruby_10

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 159,- pr. styk.

8 Funktionalitet

8 Design

7 Pris

7.7
Mere af Lars Lund Olsen

Test: Polar H7 pulsmåler

De fleste af os har nok en eller anden form for smartphone....
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.