Wahoo har med deres Elemnt-serie formået at skabe et reelt alternativ til Garmin’s EDGE-serie, som rigtig mange ryttere sværger til når der skal vælges en ny cykelcomputer med GPS.
Wahoo lancerede først Elemnt, så kom Elemnt Bolt og for nyligt frem Element Roam præsenteret, modellen vi her skal kigge på kan derfor godt betegnes som mellemklasse-modellen.
Med en udsalgspris på ca. 1700,- ligger Elemnt Bolt sig tæt på Garmin’s EDGE 520 som efterhånden er en ældre sag – spørgsmålet er så bare hvor man får mest for pengene?
Hvad er der i kassen?
Elemnt Bolt kommer i en lækker emballage hvori kan finder følgende:
- Wahoo Elemnt Bolt
- Out-front mount
- Beslag der kan monteres med strips
- USB-kabel til opladning eller overførsel af data
- Vejledninger
Se vores unboxing af Elemnt Bolt nedenfor.
Opsætning
Én af de ting som Wahoo ofte får ros for, er at de er både hurtige og nemme at sætte op og lad mig sige med det samme at Garmin har meget at lære her! Første gang man tænder for enheden bliver man bedt om at hente Wahoo app’en fra Google Play eller App Store. Herefter scanner man en QR kode på Elemnt Bolt’s skærm og så er Elemnt Bolt og ens smartphone parret – nemt!
Den efterfølgende opsætning af sider/data-felter foregår altsammen i app’en og synkroniseres straks ud til Elemnt Bolt. Der er tonsvis af datafelter og muligheder for at lave masser af sider med forskellig data – ligesom man kender det fra Garmin, her går det bare meget stærkere da det foregår via app’en i en mere brugervenlig opsætning. Parring af sensorerne foregår ligeledes via app’en og sensorerne gemmes – jeg har parret både ANT+ og Bluetooth enheder og begge typer findes straks i app’en.
At bruge smartphonen til opsætning og indstilling af enheden fungerer så meget bedre end når man sidder og fedter rundt i menuerne på en Garmin EDGE enhed, så selvom det ofte er en engangs-forestilling, så er det et stort plus til Wahoo.
Design og detaljer
Elemnt Bolt er udført i blank grå plast, med et Elemnt Bolt logo på bagsiden og Wahoo’s logo på siden. Øverst er der 8 dioder der kan indstilles til at reagerer på bl.a. puls og hastighed, mens der nederst er 3 fysiske knapper. På venstre side er tænd/sluk knappen, mens der på højre side er 2 knapper til navigering i bl.a. menuerne. I udviklingen af Elemnt Bolt er lagt stor vægt på at den skulle være aerodynamisk, hvilket også betyder at beslaget er en integreret del af cykelcomputeren for at skabe så lidt vindmodstand som overhovedet muligt.
Bag en lille luge nederst er USB-stikket gemt, dette bruges til opladning af enheden.
På bagsiden er der integreret beslag, så Elemnt Bolt kan monteres på et kompatibelt beslag, præcist som eksempelvis en Garmin EDGE.
Elemnt Bolt har en monokrom 2,2″ skærm med en fantastisk lysstyrke så den kan aflæses i skarp sol også – til gengæld må man undvære den fede grafik og farverne, hvilket ikke er overraskende, prislejet taget i betragtning.
Enheden er ret lille, faktisk måler den kun 74,6 x 47,3 x 22,1 mm og vejer lige over 60 gram. Trods størrelsen, er skærmen tilpas stor til at den nemt giver overblik og er nem at aflæse, også selvom man bruger et skærmbillede med mange datafelter.
På tilslutningsdelen har Elemnt Bolt både ANT+ og Bluetooth understøttelse, hvilket betyder at man kan bruge sensorer af begge typer – det er ret praktisk hvis man eksempelvis har Bluetooth sensorer fra tidligere cykelcomputer og ANT+ fra en Garmin enhed. Der er også både Wi-Fi og Bluetooth tilslutning som bruges til up og download af data, samtidig med at der kan modtages telefonopkald og andre notifikationer direkte på skærmen. Ønsker man ikke at blive forstyrret under kørslen kan det naturligvis slåes fra, men det er meget praktisk at kunne se hvem der ringer, for så at vurdere om det kan vente eller ej. Det var dog ikke helt uden udfordringer at få Elemnt Bolt til at snakke sammen med min Netgeart Orbi router herhjemme, det var først efter et kanalskifte på Wi-Fi’et at det lykkedes for enheden at se og forbinde til netværket – dette virker dog ikke til at være et generelt problem.
Batteritiden er opgivet til 15 timer, hvilket, efter min mening, er ret fornuftigt. Derudover er den naturligvis vandtæt efter IPX7 standarden, så man roligt kan bruge den i al slags vejr.
Funktioner
Udover de helt klassiske features såsom at registrerer hastighed, distance og tid, så understøtter Elemnt Bolt også effektmålere, pulsmålere og flere forskellige andre sensorer. Én af de virkelig fede features er at der, når man tilføjer en ny sensor, automatisk tilføjes feltet specifikt for denne, på skærmen. Som nævnt indledningsvis, så understøtter Elemnt Bolt også både ANT+ og Bluetooth sensorer, hvilket ligeledes er en ret fin feature!
Derudover er den udstyret med GPS som gør det muligt at “tracke” præcist hvor man er, og har været – ligesom det giver mulighed for at følge en bestemt rute eller kører til et bestemt sted via navigations-funktionen.
Som de fleste andre “connected” cykelcomputere, så understøtter den også notifikationer fra en parret smartphone i form af beskeder og e-mail samt opkald – det kan være praktisk hvis man gerne vil kunne se hvem der ringer eller skriver, men det er naturligvis også muligt at deaktivere dette – så man ikke forstyrres under kørsel. Deltager man i cykelløb, eller har en bekymret mand/kone derhjemme, er der også mulighed for at opsætte livetrack, så man kan følges “live” hjemme fra stuen.
Strava Live Segments er også en mulighed på Elemnt Bolt, så længe man har en Premium konto. Skulle man ikke kende til funktionen, så betyder det ganske enkelt at man får en notifikation på Elemnt Bolt når man nærmer sig et Strava segment, ligesom man undervejs kan se hvordan man klarer sig på det pågældende segment. En funktion der gør det nemt at presse sig selv lidt ekstra, man man kan se resultatet med det samme!
Da Wahoo sidder tungt på markedet for smarte hometrainere, er det også helt oplagt at Elemnt Bolt kan bruges som “Kickr Control” så du kan køre en rute direkte fra Elemnt Bolt, uden at skulle have computer eller tablet koblet til.
Med Wi-Fi og Bluetooth uploades aktiviteter automatisk til 3. parts services som eksempelvis Strava, så snart de afsluttes –
Betjening og daglig brug
Én af de ting der gør Elemnt Bolt virkelig nem at bruge, er integrationen med app’en som man har kørende på sin smartphone, det er her man laver opsætningen af skærmbillede/datafelter og vælger lyde og notifikationer til og fra. Da app’en er omdrejningspunkt for Elemnt Bolt er man ærligt talt lidt “lost” hvis ikke man har en smartphone ved hånden – omvendt er det sjældent at man ikke har denne med på tur.
De i alt 6 knapper gør det ret nemt at navigerer rundt på Elemnt Bolt og da alle knapper har en “ru” overflade er de også nemme at ramme, selvom man har våde eller svedige fingre.
Hvis man ønsker at bruge kort/navigations-funktionen i Elemnt Bolt så loader man nemmest ruten ind via Companion app’en, eller fra ex. Strava. Via app’en er der mulighed for at finde både tidligere kørte ruter, eller importerer nye. Det er værd at bemærke at der er pre-loadet et europa-kort på enheden, mens der er mulighed for manuelt at downloade andre kort via app’en. Vælger man en route via kort-funktionen på app’en loades den straks over på Elemnt Bolt og man er klar til at køre – det virker altså bare! Navigationsdelen har dog sine mangler synes jeg, for hvis du afviger fra ruten, bliver du ikke automatisk guidet tilbage på den, eller bedt om at vende om. På skærmen er ruten blot markeret på kortet med nogle sorte “buer” over vejen hvor man skal kører, så man skal selv lige holde øje med kortet, så man “rammer rigtigt”, eller sørge for at følge instruktionerne på skærmen meget nøje. Hvis man, efter en “detour” finder tilbage på ruten, så er man nødsaget til at benytte kortet som vejviser resten af vejen hjem, for den kan heller ikke finde ud af at man er kommet på ruten igen og så give instruktioner herfra – den del kunne altså godt være løst bedre!
Under kørsel er det nemt at bladre mellem oprettede sider via knappen nederst i højre side, mens man via op/ned knapperne på siden kan vælge hvor mange felter man ønsker skal være synlige.
Via enheden er der også adgang til “historik” hvor man kan se data på tidligere træningspas, ligesom det er muligt at tilføje sensorer uden brug af smartphone. Slutteligt kan man starte “planned workouts” som måtte være synkroniseret fra smartphone tidligere. Derudover, så foregår resten via app’en på smartphonen og det er en både nem og hurtig måde at håndtere det på. Det er ligeledes via app at eventuelle opdateringer hentes og overføres til Elemnt Bolt.
Udover at Elemnt Bolt er ret hurtig til at starte op, så har det overrasket mig yderst positivt at den er så hurtig til at finde og tilslutte sensorer, derudover er Bluetooth/smartphone forbindelsen den absolut mest stabile og hurtige jeg har oplevet på en cykelcomputer indtil nu. Der var “hul igennem” fra første opsætning og app’en finder straks Elemnt Bolt når den tændes. Da meget af opsætningen skal klares via app’en er man også dybt afhængig af at det fungerer, men jeg vil da virkelig ønske at Garmin begynder at kigger Wahoo over skulderen her, for dét spiller bare! Jeg har ikke på ét tidspunkt haft brug for at fjerne parringen og/eller lave nogle krumspring for at få forbindelse mellem de to enheder – lækkert!
Konklusion
Elemnt Bolt er en ret fed lille cykelcomputer som har det hele, i en kompakt indpakning. Skærmen står godt, selv i direkte sollys og man har et godt overblik, trods den beskedne størrelse. God grafik og stærke farver må man tænke sig til, til gengæld får man en rimelig lang batteritid, nem betjening, GPS samt navigation – sidstnævnte kunne dog fungere bedre!
Som en ekstra bonus, og noget af det der virkelig adskiller Wahoo fra mængden, er smartphone integrationen der gør det muligt at lave ruter direkte på smartphonen og loade dem over på Elemnt Bolt, på farten! Derudover er den generelle smartphone integration med notifikationer, opkald, overførsel af data og lign. bare noget der spiller 100%, lige fra man sætter det op – til man er på cyklen og kan se at lillemor ringer (igen).
Elemnt Bolt kan fås for omkring 1700,- og til den pris er nærmeste konkurrent som tidligere nævnt EDGE 520 fra Garmin der efterhånden har noget tid på bagen.
Elemnt Bolt giver dig hele pakken, til en ret lav pris, med få kompromiser!
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 1999,- / Set til 1699,-