Test: Wahoo Elemnt Roam

Elemnt Roam er Wahoo’s seneste tilføjelse til Elemnt-serien, en serie af cykelcomputere med GPS. Roam er topmodellen og det betyder bl.a. at den modsat Elemnt Bolt er udstyret med en stor farveskærm.

Med en pris markedet på ca. 2500,- er den umiddelbart ret interessant da man får GPS, stor farveskærm, kort/navigation og mobil-integration – spørgsmålet er så bare hvor godt det fungere? Det finder vi ud af nedenfor!

Hvad er der i kassen?

Elemnt Roam kommer i en ret fed emballage hvor det er helt tydeligt at Wahoo har brugt lidt energi og ikke mindst penge på at gøre “unboxing” oplevelsen lidt udover det sædvanlige. Emballagen er af høj kvalitet, tingene ligger pænt i emballagen og der er masser af nyttig information af finde på emballagen.

I kassen finder man følgende:

 • Wahoo Elemnt Roam
 • Out-front mount
 • Holder til montering på styr/frempind, inkl. strips
 • USB kabel
 • Vejledninger

Se vores unboxing af Wahoo Elemnt Roam nedenfor.

Opsætning

Ligesom lillebroderen Elemnt Bolt, så er Elemnt Roam super nem at sætte op, hvis man har en smartphone! Tænd for enheden, hent Elemnt App’en på din smartphone og scan QR koden på skærmen – så parres enhederne og al opsætning klares nemt og hurtigt via app’en.

Via app’en kan man, som man kender det fra ex. Garmin, oprette flere forskellige skærme og vælge hvilken data der skal fremgå af de forskellige skærme. Det er ligeledes via app’en at man parrer sensorer, både ANT+ og Bluetooth og det går virkelig som en leg, det kan ikke gøres meget hurtigere og nemmere.

Se nedenfor hvor nemt det er at opsætte og parre en Wahoo Elemnt med en smartphone.

Design og detaljer

Wahoo Elemnt Roam er udført i kraftig plast med den store 2,7″ farveskærm som omdrejningspunktet. Skærmen understøtter dog stadig ikke touch, så betjening sker via app’en (Wahoo Elemnt) eller via de fysiske knapper på enheden. Der er én knap i venstre side, 2 i højde side og 3 nedest på enheden. Fælles for dem alle er at de har en fin størrelse og alle er med gummi-overflade så de er nemme at ramme, også med handsker på.

Omkring skærmen er en række LED’er både øverst og nederst, hvornår og hvorfor disse skal lyse kan bestemmes i app’en, man kan eksempelvis bruge dem til at vise hvor høj pulsen eller farten er, en ret smart feature for hurtigt overblik under turen.

I bunden af Wahoo Elemnt Roam er microUSB stikket gemt bag en gummi-luge, det er her enheden lades op og data overføres via kabel, hvis ikke kan bruger Bluetooth eller Wi-Fi.

På bagsiden er det integrerede beslag, så den kan “twistes” på et quarter-turn mount fra Wahoo selv.

Elemnt Roam vejer omkring 93 gram og måler 58,4 x 89 x 17,8 mm hvilket er en ret fin vægt og størrelse, med et godt overblik – selvom man har valgt en opsætning med mange datafelter.

Wahoo Elemnt Bolt vs. Elemnt Roam

Skærmen er med anti-refleksbelægning så den er nem at aflæse, også i solskin og den har en rigtig fin betragtningsvinkel. Opløsningen er på 240×400.

Elemnt Roam er udstyret med understøttelse af både ANT+ (Sensorer) samt Bluetooth og Wi-Fi. Battetiden er opgivet til 17 timer.

Funktioner

Elemnt Roam er naturligvis først og fremmest en helt klassisk cykelcomputer, som kan registrere fart, distance, tid og lign., men derudover så kan man tilslutte forskellige sensorer (ANT+ eller Bluetooth) for at få endnu mere data, det kunne eksempelvis være en kadencemåler, et pulsbælte eller en wattmåler. Når disse tilføjes (Via Elemnt app’en) vil de oplagte felter automatisk blive tilføjet standard skærmbilledet, og man kan naturligvis ændre dette hvis man ønsker det anderledes.

Der er også en indbygget GPS i Elemnt Roam og det betyder at den kan tracke distance og fart ret præcist, men også at den ved præcist hvor man befinder sig. I praksis betyder det at man kan tracke helt nøjagtigt hvor man har kørt, ligesom man kan bruge det indbyggede kort for navigering.

Har man parret en smartphone med Elemnt Roam så vil man også være i stand til at modtage notifikationer omkring SMS og opkald på enheden, denne del kan dog deaktiveres hvis ikke man ønsker at blive forstyrret under kørsel. LiveTrack er også en feature som er muligt via Elemnt Roam, dette aktiveres i app’en og så har andre mulighed for at følge ens færden hjemme i stuen.

Som Elemnt Bolt, så understøtter Elemnt Roam naturligvis også Strava Live segmenter (Hvis man er betalende Strava bruger) og er man bruger af TraningPeaks eller Today’s Plan kan man også få træninger direkte på enheden.

Slutteligt, så er Wahoo Elemnt Roam oplagt til brug sammen med Wahoo’s egne hometrainere, da man her har mulighed for eksempelvis at kører ERG mode uden en PC eller tablet og abonnement på eksempelvis Zwift.

Betjening og brug

Som nævnt flere gange, så er Elemnt Roam virkelig nem at komme igang med, da mobil-integrationen gør det nemt at lave al opsætningen fra telefonen og faktisk bare “loade” det over i Elemnt Roam.

Det faktum at opsætningen klares via smartphone, gør også at jeg ikke savner en touchskærm, her går det helt fint med en traditionel “ikke-touch” skærm, som også er med til at holde prisen nede. Samtidig har Wahoo formået at placere de mest brugte knapper på fronten så de er nemme at komme til når det er nødvendigt.

Én af de vigtige features ved Elemnt Roam er kort/navigations-delen og som ved Elemnt Bolt er jeg en smule lunken ved netop denne del, for jeg synes ikke det fungerer helt så godt som jeg ville have forventet – måske fordi jeg har vænnet mig til Garmin’s måde at løse denne del på. For at starte fra en ende af, så er det super nemt og enkelt at loade en given rute ind på Elemnt Roam, enten som ekstern fil eller via Elemnt Roam app’en hvor man helt simpelt kan finde den ønskede destination på kortet og trykke på “take me to…”. Den del fungerer upåklageligt og langt mere smidigt end hos Garmin. Du kan dog ikke navigerer efter en bestemt adresse og når du har startet navigationen skal du følge denne, for den gen-beregner ikke din rute og kan ej heller finde ud af hvis du “hopper på” ruten senere. I praksis er dette måske ikke det største problem, men jeg synes det er lidt ærgeligt at man skal følge ruten slavisk og ikke kan tage en afstikker, uden at lave en ny ruteplan via app’en. Til gengæld får man fin vejledning på skærmen ift. retning – så det er nemt at navigere udfra anvisningerne på Elemnt Roam.

På siden af Elemnt Roam kan man via op/ned knapperne skifte mellem få eller mange datafelter og i app’en kan defineres hvilke der er de “vigtigste”, dermed er det nemt kun at få vist det essentielle, eller det hele – alt efter humør.

Jeg har i testperioden oplevet at Elemnt Roam har været lidt længe om at søge og finde GPS signal, men det ser ud til at hjælpe en del hvis man venter med at tænde den til man er under åben himmel. Ligeledes drillede Wi-Fi opsætningen for mig, men mit Netgear Orbi er åbenbart ikke direkte kompatibelt med Wahoo’s cykelcomputere, for jeg havde samme problem med Elemnt Bolt, den kunne heller ikke finde mit Wi-Fi før jeg ændrede kanal på routeren. Jeg tvivler på mange vil opleve dette problem, men det er lidt frustrerende når det ikke fungerer fra første øjeblik, særligt hvis ikke jeg havde været lidt tech-nørd også.

Generelt er der ikke rigtig noget at sætte en finger på rent funktionelt, for det hele fungerer, nemt og enkelt – så den er nem at komme i gang med, nem at bruge og jeg har oplevet den som klippe-stabil i testperioden.

Konklusion

Wahoo begynder med Elemnt Roam for alvor at puste Garmin i nakken og der er nu i hvert fald 2 rigtig gode alternativer, Elemnt Bolt hvis man bare skal have “the basics” og Elemnt Roam hvis man vil have stor farveskærm. Man får en fuldt udstyret cykelcomputer med GPS, farveskærm, navigation/kort (hvor der dog er lidt plads til forbedring) samt en uovertruffen mobil-support, hvor alt kan klares direkte fra app’en!

Elemnt Roam er til dem der gerne vil have “hele pakken”, men ikke har brug for den helt detaljerede navigations-del hvor man guides til en given adresse, eller vælger at køre udenfor ruten i tide og utide.

Med ANT+, Bluetooth og Wi-Fi er den så “connected” som den kan blive – og med support for både Strava Live Segmenter og mulighed for at kører træning fra TrainingPeaks og Today’s Plan er der nærmest ikke et øje tørt på denne konto.

Elemtn Roam er en prisvenlig cykelcomputer med GPS som vil appelerer til rigtig mange, særligt fordi den er så nem at komme igang med og er super nem at betjene til daglig.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2599,-

7 Funktionalitet

10 Brugervenlighed

8 Design

8 Pris

8.3
Dette indlæg er tagget med
, , ,
Mere af Noel Juul Christensen

Nyhed: EKOI R4 landevejssko

Franske EKOÏ har netop lanceret en helt ny landevejscykelsko i topklassen. Modellen...
Læs mere

2 Kommentarer

 • Svarer til min vurdering.
  Har dog fået en udfordring på det seneste. Roam tracker kun når jeg har telefonen på nettet og i baglommen.
  Det kan blive dyrt i bjergen i Italien, hvor jeg kører af og til.
  Er det en indstilling?

  • Hej John

   Det lyder skørt, den skulle da meget gerne bruge den indbyggede GPS til tracking af den kørte rute. Eller misforstår jeg dit spørgssmål?

   Med venlig hilsen

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.