Test: Xeccon Zeta 3200R LED forlygte

Den kinesiske lygteproducent, Xeccon, har for nyligt lanceret en ny serie lygter kaldet Zeta. Serien består pt. af 4 modeller, hvor vi tidligere har anmeldt Zeta 1300R og 1600R. Vi er nu kommet til modellen kaldet 3200R, som navnet antyder en 3200 lumen LED forlygte, ligeledes med remote, herfra A’et i modelnavnet.

Zeta 3200 er dog stadig rimelig kompakt, hvilket betyder den kan bruges på styret eller på hjelmen, og naturligvis både på landevej og MTB.

Hvad er der i kassen?

I den nydelige sorte emballage finder man følgende:

  • Xeccon Zeta 3200 LED forlygte
  • Batteripakke, 8.4V/5200 mAh
  • Smart remote (Bemærk: Medfølger kun til R-modellen)
  • Hjelmbeslag med velcro
  • Integreret beslag til styr samt 2 gummi o-ringe til fastgørelse
  • 90 cm forlængerkabel
  • 220 volt oplader

Se vores unboxing af Xeccon Zeta 3200R nedenfor.

Design og funktioner

Xeccon Zeta 3200 er udført i et kompakt, sort aluminiumshus med integreret holder til styret, samt køleribber på siderne for afledning af overskudsvarme. Lygten alene vejer kun ca. 74 gram, hvilket er ganske lidt for en lygte af denne kaliber. I praksis betyder den lave vægt også at lygten sidder bedre fast på styret og ikke vil være så tung og/eller klodset at bruge på hjelmen også, hvis man skulle ønske dette. Lygtens finish og generelle kvalitet er høj og bestemt bedre end gængse “kina-lygter” hvor kvaliteten kan være ret svingende.

På lygten sidder kun én knap, denne bruges til at tænde og slukke lygten, samt skifte mellem de i alt 4 tilstande, blink, høj, mellem og lav lysstyrke. Knappen har en rimelig størrelse, der gør at lygten også kan betjenes med handsker på og så har knappen endnu en funktion, den lyser nemlig enten grøn, blå eller rød, alt efter hvor meget strøm der er tilbage på batteripakken. Denne funktion er set mange gange før, ved både billigere og dyrere lygter, men det gør dog ikke funktionen mindre praktisk.

Foran lygten beskytter frontglasset de 4 Cree XM-L2 U3 LED dioder der samlet yder op til 3200 lumen, dioderne er placeret i et “kryds” for optimal spredning af lyset.

Som de andre lygter i Zeta-serien, så er Zeta 3200 også vandtæt efter IPX6 klassen, hvilket betyder den kan bruges i al slags vejr, inkl. regn og sne.

På lygten sidder fastmonteret en lille stump kabel, det er her batteripakken monteres, evt. ved hjælp af det med-leverede 90 cm. forlængerkabel, alt efter hvor lygte og batteripakke placeres. Stikkene “presses” sammen og sidder ret godt sammen, her ville jeg personligt have foretrukket løsningen hvor de skrues sammen, da man så undgår at rive og flå i kablerne for at få dem fra hinanden.

Batteripakken til Xeccon Zeta 3200 er den samme som til alle de andre modeller i Zeta-serien, den er på 8.4V / 5200 mAh. Batteripakken kommer i et neopren etui med en overflade der er rimelig rengørings-venlig og samtidig beskytter batteripakken mod vind og vejr, samt eventuelle stød. Batteripakken har et velcro-bånd omkring, så det let kan monteres et passende sted på cyklens stel. Batteripakken er opgivet til en batteritid på 2 timer ved maksimal lysstyrke og op til 36 ved “blink” og det tager ca. 5½ time at oplade denne. De opgivne 2 timer stemmer fint overens med mine praktiske erfaringer, typisk har den kørt på fuld blus i 1½ time og 1 time på medium, hvor der så stadig har været batteri på batteripakken efterfølgende.

R’et i modelnavnet står for “remote” og i praksis betyder det at der i pakken medfølger en trådløs remote/fjernbetjening. Den kommer med en lille holder som kan monteres på cyklen, eller man kan blot have den i lommen eller andensteds hvor det giver mening. Med denne kan man så trådløst skifte tilstand og/eller slukke og tænde for lygte, hvilket kan være rigtig praktisk hvis den sidder på hjelmen – for så kan det godt være en smule besværligt at skulle ramme knappen for eksempelvis at skifte tilstand. Idéen med denne remote er virkelig god, men jeg må omvendt erkende at jeg ikke har fået det brugt ret meget i testperioden – måske kræver det blot en smule tilvænning…

Som de andre lygter i Zeta-serien byder 3200 også på en rigtig fin spredning og et meget jævnt lys, der er ingen “spot” belysning at spore her – hvilket er et stort plus.

Det faktum at Zeta 3200 er en forholdsvis kraftig lygte, kombineret med formen, gør den mest velegnet til montering på styret og mindre velegnet som hjelm-lygte, selvom sidstnævnte naturligvis stadig er en mulighed.

Med et maksimal output på 3200 lumen er Zeta 3200 velegnet til alt fra pendling til tekniske singletracks og kan bruges alene eller, optimalt, i kombination med en lygte på hjelmen, for i skoven kan man aldrig få lys nok, jo mere lys, jo mere tør man! Lygtens gode spredning og jævne lys, gør at man på tekniske singletracks i skoven har et fremragende overblik, både frem og til siderne – også når det går lidt stærkt. Lav lysstyrke er kun til pendling eller transport til og fra sporet, selvom man skal være opmærksom på at Zeta 3200 ikke er godkendt til brug alene, mens medium godt kan fungere på skovstier, på singletracks bør man dog give den fuld skrue – så man har det bedst mulige overblik.

Praktisk test af Xeccon Zeta 3200

Low

Medium

High

Konklusion

Med en vejledende pris på 1299,- forventer man et produkt af ret høj kvalitet og det er bestemt også hvad man får. Selve lygten er udført i top-kvalitet, batteripakken og tilbehørs-pakken ligeså, der er alt hvad man umiddelbart kan få brug for, inkl. en ekstern remote som man måske kan diskutere anvendeligheden af.

De 3200 lumen gør at den sagtens kan bruges som eneste lygte, til både pendling og teknisk singletrack på MTB’en, der er masser af lys og der der er god spredning og jævnt lys – se blot billeder og video længere.

Når vi kommer op i de kraftigere lygter til montering på styret, hvor vægten måske er knap så vigtig, er der ret hård konkurrence fra “kina lygterne” der byder på masser af lumen, til lave priser – man skal dog være opmærksom på at den generelle kvalitet på disse ofte er ret ringe, ligesom batteripakkerne kan være af ret tvivlsom kvalitet, hvilket i praksis kan betyde løse forbindelser og meget lav batteritid ift. det oplyste. På papiret virker Zeta 3200 derfor til at været forholdsvis dyr, men kvaliteten af alt fra lygte, til tilbehør og batteripakke gør at prisen bestemt godt kan forsvares.

Er man til høj kvalitet og søger en top-pålidelig lygte til brug på MTB’en som lygte nr. 1, så kan Xeccon Zeta 3200 sagtens være lygten du søger.

Pris og tilgængelighed

Set til 1299,- hos Batteribyen.dk

8 Funktionalitet

10 Medfølgende tilbehør

8 Design

7 Pris

8.3
Dette indlæg er tagget med
,
Mere af Noel Christensen

Cykelløb: 3T MBT i Hune

Hvor: Hune Klit Plantage Hvornår: 02 November 2013 Hvem kan deltage: Alle,...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.