Vælg de rigtige cykelsko

En af de første ting man bør investere i når man begynder at cykle, er et par gode cykelsko. Der er flere årsager til dette, men først og fremmest får man en sko der er bygget til cykling, sidder godt og fast til foden, og derudover får man optimeret kraftoverførslen samt mulighed for både at træde og trække, og altså ikke kun træde i pedalerne. Det kræver nogen tilvænning både at skulle træde og trække, men man får meget mere ud af den samme energi og efter kort tid ønsker man ikke at bruge andet.

Grundlæggende findes der 3 typer af cykelsko – nærmere beskrevet nedenfor.

landevejs-cykelsko

Spinning cykelsko (Også kaldet landevejscykelsko)

Denne type sko er primært rettet mod indendørs brug og/eller brug sammen med racercykler på landevejen. Skoen er ofte ikke specielt behagelig at gå i, da man går direkte på klamperne, men er til gengæld stive og giver en god støtte.

all-round-cykelsko

Touring cykelsko (Også kaldet All-round cykelsko)

Ligner mere en almindelig sko i opbygning og udseende, men har mulighed for montering af klamper. Det er muligt at bruge dem mere eller mindre som et almindeligt par sko.

force-mtb-hard-pair

MTB cykelsko

Navnet siger det meste, MTB cykelsko er velegnet til brug ved MTB kørsel i skoven og lign. Det der adskiller MTB cykelskoen fra den almindelige landsvejecykelsko, er det faktum at skoen er monteret med en sål og klamperne er skjult, således er det muligt at gå nogenlunde normalt i skoen og særligt i skoven har man mulighed for at gå op af stejle bakker eller lign. situationer hvor man har behov for at stige af cyklen. MTB cykelskoen vil i nogle tilfælde også være lidt kraftigere i udførslen, da den er bygget til mere hårdt brug end en landevejssko der sjældent vil være af pedalerne.

Hvilken cykelsko skal man vælge?

Skal man udelukkende bruge cykelskoen til spinning, er der ingen grund til at vælge andet end en spinning eller landevejscykelsko, skal man derimod bruge skoen, enten til MTB eller Racer udendørs, man en MTB sko være et rigtig godt valg, særligt som begynder da man går ganske fint i skoen når man stiger af/på cyklen. En del MTB sko kommer kun med understøttelse af SPD klamper, hvilket betyder man er lidt begrænset i forhold til montering af klamper, hvorimod der er mindre eller mindre frit slag på en landevejssko. Dette skyldes den begrænsede plads på en MTB sko grundet sålen. Til en all-rounder eller en begynder vil jeg klart anbefale en MTB sko, da den er noget mere alsidig og nem at komme igang med!

Har man allerede cyklen og click-pedalerne, skal man naturligvis sørge for at vælge en type der er kompatibel med de klamper som pedalen understøtter.

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: AGU Deep Winter Jakke
Trods en meget mild vinter, har vi se sidste måneder testet AGU’s...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.