Test: De bedste håndtag til MTB

De fleste MTB’er leveres, fra fabrikken, med nogle helt almindelig håndtag, der hverken giver specielt godt greb, eller er særlig stødabsorberende. De fleste er udført i forholdsvis tynd gummi og mange af dem er ikke specielt gode i vådt, eller kold vejr.

Heldigvis er markedet for MTB håndtag ret stort og det bør være nemt at finde et par håndtag der passer præcis til ens kørestil, design-stil og budget – her har vi testet 3 forskellige håndtag i middelklassen rent prismæssigt.

Fælles for alle håndtagene er at de giver et langt bedre greb end standard håndtag, de ser formentlig noget bedre ud og så er stødabsorberingen og dermed komforten langt bedre! Man bør derfor unde sig selv et par nye, komfortable, håndtag hvis man jævnligt har MTB’en fremme og den pt. er udstyret med standard håndtag.

lizard-skins-montering-trin-11

Lizard Skins DSP 32,3mm håndtag

Lizard Skins DSP håndtag er ret populære og fås i 2 tykkelser, 30,3 samt 32,3mm samt et hav af farver. Håndtaget er udført i DuraSoft Polymerm der gør dem både bløde, lette og stødabsorberende. Selve håndtaget er udført i kraftig og tæt skum, med en mere modstandsdygtig overflade i den valgte farve, dette bidrager til en lidt længere levetid samtidig med det gør dem lidt mere “cool” at se på.

Vægten er helt nede på 30 gram for et håndtag, inkl. endeprop og tape!

Monteringen af Lizard Skins DSP er ret enkel, faktisk har vi tidligere lavet en guide til montering. Håndtaget montere med dobbeltklæbende tape, hvilket gør dem til de håndtag i denne test der sidder absolut bedst fast. Det betyder så også at man ikke umiddelbart kan afmontere disse håndtag, uden at klippe/skære dem af – det er i hvert fald ikke lykkedes for undertegnede.

Lizard Skins DSP håndtag er nemt at finde i en farve der matcher cyklens “farvetema”, de er ret holdbare og ser “pæne” ud længere end gennemsnittet. De er ikke super bløde, men giver en rigtig god stødabsorbering og man har et godt greb, uanset vejrforhold.

Samlet set er Lizard Skins DSP håndtag rimelig enkle at montere, de giver et godt greb – der dog ikke er helt så “blødt” som nogle af de andre deltagere, og så er det helt sikkert et plus at holdbarheden er i top, samtidig med at designet også er ret lækkert. Slutteligt er det blandt de absolut letteste håndtag på markedet, hvis man går op i den slags!

Pris og tilgængelighed

Set til 199,-

silic1-mtb-grips-end

TSG Silic1 Silikone håndtag

Silic1 fra TSG vil formentlig være ukendt for de fleste, for der er tale om en mindre spiller som ikke er så udbredt i Danmark – hvor produkterne sælges af DanishBike.dk. Silic1 minder mest af alt om ESI Grips Chunky, da det ligeledes er udført i 100% silikone, har nogenlunde samme vægt og udseende, samtidig med at designet er “off-center”, hvilket i praksis betyder at de er lidt tykkere på den ene side, hvor man hviler håndfladen og har mest brug for den ekstra tykkelse. Silic1 Silikone håndtaget fås kun i én version, til gengæld også et hav af forskellige farver – så man nemt kan finde en model der matcher ens cykel.

Det faktum at håndtaget er udført i silikone, betyder at grebet er lige godt, uanset om det regn, sner eller solen skinner – silikonen bevarer sin form uanset temperaturen. Tykkelsen minder om Chunky fra ESI Grips, altså omkring 32mm, hvilket er meget passende til allround XC brug under danske forhold – for motionisten vel at mærke. Pro’erne foretrækker et tyndere greb med mere føling og giver derfor gladeligt afkald på noget komfort…

Montering af TSG Silic1 Silikone håndtag foregår også uden de store problemer, styret rengøres, vinduesrens sprøjtes på styr og indvendigt i håndtaget, hvorefter det drejes på med den “tykke” side mod håndfladen. Det betyder ligeledes at håndtaget også vil kunne afmonteres, hvis man skulle have lyst til at prøve et andet håndtag, uden at ødelægge dem.

I praksis giver håndtaget et rigtig fint greb, uanset vejret – god absorbering og komfort, da det er forholdsbis blødt, men stadig ikke tykkere end man stadig har en god føling med cyklen. Designet er en tand “smartere” end ESI Grips, med logo præget i håndtaget og et par fede end-caps.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 149,-
Set til 109,-

esi-grips-chunky-angled

ESI Grips Chunky silikone håndtag

ESI Grips laver hele 8 forskellige MTB håndtag, forskellen er bredden, tykkelsen og udformelsen. De mest gængse til XC brug er Chunky og Extra Chunky – Chunky er 32mm tyk, mens Extra Chunky er 34mm tyk og dermed noget blødere, til gengæld mister man lidt følelse. Som mange af de andre modeller, fås ESI Grips også i et hav af forskellige farver.

ESI Grips er, uanset udgaven, udført i 100% silikone og det betyder også at vægten er lidt højere end eksempelvis Lizard Skins. Chunky udgaven, som er den vi har testet, vejer 60 gram.

Montering af ESI Grips er til gengæld virkelig nemt; rengør styret, sprøjt vinduesrens på styr og i indvendigt i håndtaget og drej håndtaget på med den “tykke side” mod håndfladen – that’s it! Man kunne frygte at det så ikke sidder specielt godt fast, men det er slet ikke tilfældet – dog vil man stadig kunne afmontere håndtagene igen, hvis man skulle ønske det, uden at ødelægge dem, hvilket er et plus i min bog.

Da de er udført i ren silikone, er grebet virkelig godt – uanset om det er høj sol eller regnvejr. Silikonen er forholdsvis blødt, uanset om temperaturen er høj eller lav og bliver ikke glat når det regner eller sner, så grebet er perfekt uanset tid på året og vejrforhold.

I praksis er ESI Grips Chunky et utrolig lækkert håndtag til motionisten der vægter komfort og god stødabsorbering, højere end en lav vægt og ultimativ kontrol. Man har fin kontrol over styret, i al slags vejr og grundet den gode stødabsorbering er pude i handskerne næsten unødvendig…. Alt efter om man har tendens til sovende fingre eller ej.

I min optik er ESI Grips Chunky det absolut bedste håndtag til all-round MTB brug for motionisten!

Pris og tilgængelighed

Set til 130,-

Konklusion

Efter et par måneder med hvert enkelt sæt håndtag, er konklusionen, fra mit personlige synspunkt, helt klar: ESI Grips er vinderen! Håndtagene har et enormt simpelt design og fås i mange forskellige tykkelser og farver der kan matches med de fleste cykler, derudover har de en imponerende evne til at bevare grebet, selvom man sveder, eller det står ned med regn. Vælger man én af de tykkere udgaver, vil komforten være så god at mange vil kunne undvære gel-puder i handskerne!

Simpelt, men gennemført produkt der nu og fremadrettet er “standard-udstyr” på mine MTB’er fra dag 1!

Mere fra Noel Juul Christensen
Pirelli og Trek-Segafredo udvider samarbejdet i 2022
Pirelli og Trek-Segafredo fortsætter samarbejde i 2022 hvilket bl.a. betyder at World...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.