Test: Gazelle Cabby – Longtail Elcykel

Hvem siger det skal være kedeligt at cykle? Gazelle Cabby Longtail er den nyeste tilføjelse i Gazelles elcykelprogram, og det er en model, der uden tvivl skiller sig ud. Udseendet deler måske vandene ved første øjekast, jeg skulle i alle tilfælde lige vænne mig til den, men det ændrerede sig hurtigt, efter min første prøvetur. For Cabby kører fantastisk, den er både komfortabel, stabil og overraskende sjov at cykle på. Cabby er Gazelle’s første Longtail cykel og det er tydeligt, at den rammer lige ned i behovet hos dem, der har brug for lidt ekstra plads i hverdagen, hvad enten det er børn, indkøb eller anden oppakning, der skal med. Min umiddelbare betragtning er at den sagtens kunne være et godt alternativ til ladcyklerne, men lad os se hvad den duer ti ?

Gå direkte til indhold

Udvalgte specifikationer

  • Vægt 32 kg, må/kan bære op til 80 kg på bagsædet (ialt vægt 200 kg)
  • Bosch Performance Line CX-motoren
  • Tektro hydrauliske skivebremser
  • Enviolo gear med remtræk
  • Gazelle Connect: Smart beskyttet mod tyveri (GPS signal) og inkluderer tyveriforsikring og sporingsservice i et år som standard
  • Stel garanti 5 år, motor og batteri garanti 2 år

Design og udstyr

Gazelle Longtail, eller “langhale” på dansk, er designet med en forlænget bagende, som giver ekstra plads til transport. Her kan du enten fragte varer eller nemt montere sæder eller børnestole, så du kan have op til to børn med. I modsætning til en almindelig cykel har longtail’en en længere og forstærket bagramme, der er bygget til at bære mere vægt. Den er faktisk godkendt til at bære op til 80 kg bagpå og en samlet vægt (inklusive rytter og last) på op til 200 kg, hvilket dog virker som rigtig meget – og nok mere, end jeg egentlig har lyst til at køre rundt med.

Selvom den umiddelbart ser lang ud, er forskellen faktisk ikke så stor. Afstanden mellem akserne på for og baghjul er kun 10-12 cm længere end på min almindelige elcykel. Gazelle har valgt lidt mindre hjul; 26 tommer foran og 24 tommer bagpå, modsat de klassiske 28 tommer, man ser på mange almindelige cykler. Det er en helt almindelig løsning på flere longtail/cargo cykler, da mindre hjul bagpå giver en designmæssigt fleksibilitet for at sænke cyklens tyngdepunkt, bedre og mere stabil integration af tasker og udstyr samt et mindre hjul er bedre egnet til tung last.

Hvad skal man så bruge al den plads til ? Gazelle har valgt det praktiske MIK-monteringssystem, således det er nemt og sikkert at skifte mellem de mange forskellige tasker, børnesæder og bagage. På Cabby har du et hav af muligheder for tilbehør både foran på cyklen, på siden og ikke mindst bagpå. Den testede model kom med “safety bar” bagpå for ekstra god beskyttelse af børn og bagage, to sæder til transport af større børn, som er store nok til ikke at sidde i børnesæder, to sidetasker, og en kasse foran.

Det er dog kun eksempler, det er helt op til dine behov hvorledes du sammensætter det og som sagt muligheder er mange. Et par gode sikkerhedsdetaljer som designerne har fået med er, at cyklen har afskærmet baghjulet med en frakkebeskytter, så fødder og hænder altid er sikre, fodbræt langs hele bagenden og på begge sider, så ungerne selv kan komme op og ned af cyklen, robust dobbelt støtteben og et håndtag under sadlen, så cyklen er nem at flytte rundt på.

Stellet er robust, lavet af aluminium og fås i stel størrelse 45 (160 – 175 cm) eller størrelse 55 (175- 190) og med lav indstigning, hvilket er dejligt nemt, men også sikkert, da man derved er i balance med cyklen ved af- og påstigning, især med tung last. Cabby fås i to farver, en frisk denim blå og den mere klassiske sorte vi har til låns.

Cyklen har selvfølgelig hydrauliske skivebremser, solide Tektro med 180 mm bremseskiver så de er dimensioneret til vægten, så du altid kan bremse effektivt, også i regnvejr. Cabby har ingen kæde men kulstofremstræk. Det betyder lav vedligeholdelse og lang holbarhed og det fungerer super fint med det indvendige og trinløse Enviolo navgear. Det er en genial opfindelse og vi har tidligere ros det til skyerne ved el-cykeltest – se nedenfor.

Desuden har Gazelle valgt en behagelig men også sporty justerbar sadel, affjedrings- forgaffel og V-formet styr med integreret Kiox 300-farvedisplay fra Bosch. Displayet tilbyder forskellige funktioner, herunder navigation, hvor det også er muligt at koble sig på Bosch E-Bike Flow app.

Hjertet på Cabby (udover rytteren), er Bosch Performance Line CX-motoren. Et fornuftig valg fra Gazelle, da det er en stærk motor som har et maksimalt drejningsmoment på 85 Newtonmeter, hvilket giver en kraftig og kontinuerlig støtte, selv når du kører op af bakke med bagage og børn. Max hastigheden er 25 km. Motoren fylder ikke meget, vejer ca. 3 kg og så er den pakket godt og forsvarligt ind, så cyklen kan bruges i alt slags vejr.

Med hensyn til batteri kan du vælge mellem tre kapaciteter: 400, 545 og 800 watt-timer. Jo større kapacitet, jo større rækkevidde uden at skulle genoplade ind imellem dine cykelture, så jeg vil til enhver tid vælge en af de to største batterier.

Der er ikke tvivl om at brugerne af en Gazelle Cabby vil få mange beundrende blikke efter sig. Desværre er det ikke alle der nøjes med det og vi ser antallet af stjålne cykler øges. Den statistik er Gazella også bekendt med. Anbefalingen er derfor, udover den typegodkendte lås, at låse cyklen med en kraftig kædelås. Yderligere findes der i rammen på Cabby, et indbygget modul, der kan spores via et GPS- signal, og hvis din cykel begynder at bevæge sig efter du har parkeret vil du modtage en besked i Gazelle’s Connect app. Bedre og sikre bliver det vist ikke, og håbet er da også at det vil afskrække folk fra at begå cykel tyveri.

Køre- erfaringer og oplevelser

Jeg har haft Cabby til test i tre uger, og jeg har virkelig fået den prøvet godt af. Jeg har kørt længere ture på op til 20 km, både i by- og landområder og brugt den til daglige ærinder som indkøb og transport af bagage. Den har været med på både cykelstier og landeveje, og jeg har haft mulighed for at teste den i mange forskellige situationer.

Det første, jeg vil fremhæve, er, at Cabby, trods sit robuste design og lidt ekstra vægt er overraskende let at cykle på. Den er nem at styre og føles stabil, hvilket gør den velegnet for både mænd og kvinder. Man sidder behageligt oprejst på en godt polstret sadel, uden at det går ud over muligheden for at træde godt til i pedalerne. Det ergonomiske, buede styr giver afslappede skuldre og et godt overblik over både display og vej. Det hele styres ved venstre håndtag, nemt med tomlen. Jeg savner dog et sidespejl, for lettere at kunne orientere mig om trafikken bagfra.

Manøvreringen er imponerende, den drejer nærmest på en tallerken og kommer let rundt om helleanlæg og andre bymæssige forhindringer. Jeg har ikke selv testet den med børn på sæderne, men selv med tung bagage bagerst føles cyklen stabil og sikker. De solide dæk og kraftige bremser gør en stor forskel, især når man kører i byen med skiftende trafik og underlag.

Motoren er både et oplagt og nødvendigt valg til en cykel af denne størrelse. Den klarer sig rigtig godt, især i bakker og det trinløse gearsystem fungerer upåklageligt. Det er især en fordel, at man kan skifte gear, selv når man holder stille. Min anbefaling er klart et batteri med stor kapacitet og dermed til mange kilometer. Ikke noget med rækkevidde angst og du kan altid holde øje med brugen af det på Kiox 300 displayet. Det integrerede lys tændes når cyklen er tændt og det er en lille, men vigtig detalje, der gør det nemt at være synlig og tryg i trafikken.

Cyklen er selvfølgelig beregnet til at køre i al slags dansk vejr og dermed bliver den også beskidt. Vedligeholdelse er på et minimum, grundet den er med remtræk, alligevel er det en god idé at vaske den indimellem. Det gøres heldigvis nemt med lidt sæbe, en børste eller svamp og noget vand.

Konklusion

Alt i alt er Cabby en imponerende elcykel. Den er både kraftfuld, komfortabel, virkelig nem at køre på i hverdagen og så kan den bruges til mange formål med fragt af børn og varer. Den gør det let at lade bilen stå og vælge Cabby’en i stedet.

Men skal det være en Cabby – eller er den mere klassiske ladcykel, Gazelle Makki Travel, måske et bedre match for dig? Hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dine behov, så tag et kig på vores sammenligningsguide der er lavet af Gazelle:

Pris og tilgængelighed

Prisen starter fra 44999,- og man kan på Gazelle website konfigurerer cyklen præcis som man ønsker det.

Funktionalitet 9
Design 9
Køreegenskaber 9
Pris 7
8.5
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Troels Balskilde Stoltenborg
Intro workshop hos Bike Performance
“En stærk krop til et bedre cykelliv” er overskriften hos Bike Performance...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.