Find den rigtige sadel med Retül sadelfit

Vi har besøgt Webike i Aarhus for at prøve deres nye digitale værktøj fra Retül til at opmåle siddeknoglernes bredde.

Sadlens betydning for komforten

Sadlen er en af tre kontaktpunkter mellem cykel og krop. En stor del af kroppens vægt hviler på sadlen, og derfor er det vigtigt, at den har den helt rigtige størrelse. Hvis ikke den har det, kan man nemt få skader i større eller mindre omfang. Eksempler på skader kan være sadelsår, som mange cykelryttere kender, samt lænderygsmerter eller følelsesløshed/ømhed/smerter i skridtet som følge af øget tryk på nervebaner i området.

Retül sadelfit hos Webike

Måden, hvorpå man finder den korrekte sadelstørrelse, er ved at måle afstanden mellem to knoglepunkter, der kaldes tuber ischiadicum. I daglig tale nævnes de ofte som siddeknoglerne, og det er dem, der skal bære vægten, når man sidder på sadlen.

Den klassiske måde at måle denne afstand er ved at sidde på en skumpude, som efterlader et aftryk efter ens siddeknogler.

Retül har udviklet et værktøj, der kan måle afstanden digitalt, og det har vi testet hos Webike i Aarhus. I stedet for at sidde på en skumpude, sidder man nu på en lille trykplade, som sender målingerne til en app på tablet.

På tabletten indtaster man information om rytterens køn, position på cyklen, og om der køres MTB eller racercykel.
Derefter kommer resultatet af målingen. Først får man afstanden mellem siddeknoglerne i millimeter, og dernæst giver appen nogle anbefalinger til specifikke sadler. Da Retül er ejet af Specialized, får man udelukkende anbefalet Specialized-sadler.

Vores oplevelse med det nye system er positivt. Det virker mere præcist end den gamle metode, og det er smart, at man automatisk får anbefalinger til bestemte sadler. Selvom det er specifikt til Specialized sadler, anvender mange producenter siddeknoglernes afstand som mål for sadelstørrelsen, så målingen kan overføres til andre mærker.

Alle resultaterne kan sendes til ens mailadresse efterfølgende. Dette kræver dog, at tabletten har internetforbindelse, hvilket den i vores tilfælde ikke havde.

Man bør i øvrigt overveje, hvilken påklædning man tager på til det digitale sadelfit. Jeg havde jeans på, som havde en stor syning lige ved siddeknoglerne, hvilket påvirkede resultatet, så anbefalingen herfra er at tage løstsiddende bukser på uden syninger.

Derudover lyder der herfra stor ros til Webikes kundeservice i forbindelse med sadelfittet. Personalet tog godt imod os, og hele processen var lærerig og positiv.

Efter testen blev sadlerne Power, Romin og Toupé anbefalet i prioriteret rækkefølge. Dem har vi derfor lånt med hjem fra Webike til efterfølgende test.

Ydelsen er gratis og WeBike tilbyder samtidig også at man kan købe og afprøve én eller flere sadler i op til 14 dage, sidder man ikke komfortabelt refunderes 85% af købsprisen.

Specialized Power expert


Specialized Power er til cykelryttere med en aggressiv position på cyklen. Altså når der er et stort ”drop” mellem saddel og styr. Det medfører ofte, at hoften er roteret frem, og det kan skabe øget tryk i følsomme områder. Power-sadlen er udviklet med henblik på at fjerne uønsket tryk, når man sidder i en aerodynamisk stilling, og dermed skabe mere blodgennemstrømning. Det sker ved, at sadlen er væsentligt kortere end almindelige sadler. Den ligner nærmest en TT-sadel og har også inspiration netop fra TT-sadlen Sitero fra Specialized. Udover at den er kort, kurver den også nedad mod spidsen, hvilket også skulle forbedre oplevelsen, når man sidder i en aerodynamisk position.


Min oplevelse af sadlen er enormt god. Den erstatter standard-sadlen, der fulgte med min Giant Propel, og den er meget bedre. Sadlen er hård, især ved siddeknoglerne, men alt andet ubehag er væk, og jeg kan sidde lavt på cyklen i meget længere tid end før. Med min standard-sadel havde jeg ofte sadelsår og af og til følelsesløshed i skridtet – specielt på længere ture. Det er helt væk med power-sadlen, og med den kan jeg nemt køre i flere timer uden ubehag.
Specialized anbefaler sadlen til folk, der ikke bevæger sig frem og tilbage på sadlen imens de cykler. Det gør jeg dog rimelig ofte, og den har alligevel fungeret helt fint for mig. Sadlens udseende er lidt sjovt, men det er ligegyldigt, når man sidder på den. Hvis man har en aggressiv position på cyklen og leder efter en ny sadel, er det svært at komme udenom Power-sadlen.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 999,-
Køb Specialized Power Expert hos Webike.dk

Specialized Romin comp


Romin-sadlen er måske den mest populære Specialized-sadel. Den er, ligesom Power-sadlen, bedst til cykelryttere med en aggressiv position på cyklen, men har et mere konventionelt udseende. Den har samme længde som de fleste sadler, men skiller sig ud ved at have en kurve mod spidsen. Det, at Romin er længere end Power, gør også, at den er mere passende til cykelryttere, der bevæger sig meget frem og tilbage på sadlen, imens de kører.


Romin-sadlen var appens andet valg, og den passer mig også fint. Den er lidt mere behagelig, når man sidder neutralt, men er også rigtig fin i den aerodynamiske position. Dog er Power-sadlen, efter min mening, bedre end Romin, hvis man kører aggressivt i lang tid. Omvendt er Romin bedre, hvis man bruger længere tid i en neutral stilling. Med Romin-sadlen oplevede jeg heller ikke det ubehag, jeg plejer at have med min standard-sadel, og også med den kan jeg køre i timevis uden problemer.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 659,-
Køb Specialized Romin Comp hos Webike.dk

Specialized Toupe Comp


Toupe-sadlen er til den mere neutrale position på cyklen. Den har en standard længde og kurver ikke meget nedad mod spidsen. Derudover er hullet/cut-out betydeligt mindre end både Power og Romin.


Toupe var appens tredjevalg til mig, og det var med god grund. Den passer ikke godt til min position på cyklen og giver ikke en behagelig oplevelse for mig, da jeg stadig oplevede følelsesløshed i skridtet som ved min standardsadel. Derudover kunne jeg fornemme det mindre cutout, som jeg ellers havde været godt tilfreds med var lidt større hos de to andre sadler. Sadlen virker til at være i lige så skarp kvalitet som Power og Romin, og jeg vil anbefale at låne en test-sadel af Toupe med hjem, hvis du har en neutral position.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 749,-
Køb Specialized Toupe Comp hos Webike.dk

Konklusion

Der er stor gevinst ved at skifte fra en sadel af dårlig kvalitet, der ikke passer, til en sadel af god kvalitet, der har den rigtige størrelse. Hvis man døjer med skader omkring hofte eller skridt, er der ingen tvivl om, at det er en god ide at få opmålt afstanden mellem sine siddeknogler, så man kan se, om ens sadel passer. Retüls nye sadelfit fungerer rigtigt godt og er velintegreret med Specializeds udvalg af sadler. Det er kærkomment med et moderne og præcist system, der kan erstatte skumpuden. Sadlerne fra Specialized er i øvrigt af rigtig god kvalitet og er klasser bedre end standard-sadlen på min Giant Propel. Prisen følger kvaliteten i sadlernes tilfælde, men det er efter min mening billigt sluppet for at slippe for skavanker.

Jeg vil ihvertfald skynde mig at bestille en Power-sadel efter testens afslutning…

Tags fra indlægget
, , ,
Skrevet af
Mere fra Mads Olsen
Test: Ekoi Persoevo6 Limited Edition Phil
Da Philip Gilbert vandt Flandern Rundt, havde han en cykelbrille på fra...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.