Guide: Justering af lufttryk i forgaffel

En forgaffel består normalvis af 2 ben, ét ben med en fjeder og et ben med en dæmper, samme princip som på en støddæmperen i bilen og på mange forgafler er der mulighed for justering af lufttrykket i forgaflen. Justering af lufttryk i forgaflen virker måske en smule nørdet, men det er nemt at gå til og tager ikke lang tid – til gengæld får du en meget bedre køreoplevelse, da forgaflen justeres efter din vægt og kørestil.

Ofte har producenten af forgaflen nogle anbefalede værdier der kan følges, dette fremgår enten af manualen eller deres website.

Det er nemmest at være to til opgaven, men den kan naturligvis også løses alene.

Vil du hellere se vores videoguide? Klik her

Du skal bruge følgende

  • Gaffelpumpe, gerne med manometer
  • Evt. målebånd eller tommestok, eller evt. gummi-ring
  • Evt. manual med anbefalet lufttryk

gaffelpumpe-forgaffel

Fremgangsmåde

Sørg først og fremmest for at forgaflen ikke er låst, på nogle cykler er der placeret en “lock-out” på styret, på andre er det muligt at låse forgaflen via en lille skrue/tap øverst på forgaflen.

forgaffel-gummiring

Ved forgaflens ene ben er ofte en lille gummi-ring, denne trækker du så langt ned du kan og hopper derefter op på cyklen og sætter fødderne på pedalerne, her er det naturligvis en fordel at have en til at hjælpe med at holde cyklen. Som udgangspunkt skal forgaflen synke 20% når man sidder på cyklen. På nogle forgafler er der en indikator på selve forgaflens-ben, men ellers er det frem med målebånd eller tommestok og måle efter, ex. den samlede mulige vandring 10 cm, skal den synke 2 cm når man sidder på cyklen i afslappet position. Den førnævnte gummi-ring kan også bruges, den vil nemlig vise hvor meget forgaflen har sunket, når du stiger af cyklen igen – dog er det ikke alle forgafler der har en sådan gummi-ring som standard.

forgaffel-justering

Synker forgaflen MINDRE end de 20% er der for meget luft i den ift. rytterens vægt og synker den MERE end de 20% er der for lidt luft i den ift. rytterens vægt.

forgaffel-luft

På forgaflen’s ene ben er der en autoventil, typisk gemt bag et lille plast-dæksel for at beskyttet mod skidt og snavs, her kan lufttrykket justeres via gaffelpumpen. Bemærk at hver gang man tager gaffelpumpen af, vil forgaflen tabe ca. 5 psi tryk, man skal derfor pumpe 5 psi ekstra i forhold til det ønskede lufttryk. Når man har fundet det rigtige lufttryk og forgaflen synker de føromtalte 20% når man sidder på cyklen i afslappet tilstand, bør man notere trykket – således man nemt kan pumpe forgaflen til ønsket niveau næste gang, husk blot at pumpe de 5 psi ekstra, som forgaflen taber når pumpen afmonteres.

forgaffel-justering-gaffelpumpe

Gode tips

  1. For at kende lufttrykket er det en forudsætning at gaffelpumpen er udstyret med manometer, jeg vil derfor varmt anbefale man vælger en model med dette selvom de koster lidt mere end modellerne uden.
  2. Derudover bør man være opmærksom på om gaffelpumpen kan pumpe op til det lufttryk som anbefales til forgaflen, nogle kan pumpe op til knap 300 psi mens andre kan pumpe op til 400 psi eksempelvis.

Pris og tilgængelighed

Priser fra 149,- og opefter, vi anbefaler en model med manometer så trykket kan aflæses.

Tags fra indlægget
Mere fra Noel Juul Christensen
Overblik: Garmin Varia holdere
Indrømmer, her på redaktionen er vi ret glade for Garmin’s Varia-serie til...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.