Guide: Vælg den rigtige børnecykel

Valg af børnecykel kan være lidt af en jungle, for hvordan finder man den helt rigtige størrelse, hvilken type cykel skal man vælge og hvad skal man være opmærksom på ved valg af børnecykel? I denne guide har vi forsøgt at besvare alle disse spørgsmål så du kan vælge den helt rette børnecykel.

Guiden er sidst opdateret: 19-02-20

Når man skal finde den helt rigtige børnecykel er der grundlæggende 2 ting man skal være opmærksom på:

 1. Størrelse
 2. Cykeltype

Derudover har vi samlet en række gode råd til køb af børnecykel, i slutningen af denne guide.

Vælg den rette størrelse børnecykel

Det er helt afgørende at vælge den rette størrelse, for at barnet kan føle sig sikker på cyklen. Nogle forældre vil måske tænke at det er godt med en cykel som barnet kan vokse på, men det er en stor misforståelse. Cyklen skal passe til barnet og den må faktisk hellere være lidt for lille end for stor, særligt i de små størrelser hvor det essentielt at barnet nemt kan komme af og på cyklen, kan nå jorden når de holder stille og føler at det er dem og ikke cyklen der har kontrollen.

Bemærk venligt at denne guide blot er vejledende, præcis størrelse afhænger af barnets højde og mest vigtigt: skridtlængden.

 • 2-4 år: 12″
 • 3-6 år: 16″
 • 5-7 år: 18″
 • 6-8 år: 20″
 • 7-9 år: 24″
 • 8-12 år: 26″ (Eller evt. 27,5/29″ i XS/S stel)

Mange producenter har en størrelsesguide til netop deres børnecykler, og i så fald bør denne følges.

Vælg den rigtige type børnecykel

Udvalget af børnecykler i dag er ganske stort og man kan få alt fra den klassiske børnecykel, til mountainbikes, fatbikes, “dame-cykler” og i de lidt større størrelser kan man faktisk også få racercykler. Hvilken cykel der passer bedst, afhænger af behovet. Skal cyklen blot bruges til transport til og fra skole eksempelvis, så kan en klassisk børnecykel af citybike-typen være ganske glimrende, men er formålet at barnet skal kunne komme med en tur i skoven, eller cykle med på landevejen, bør man naturligvis vælge en cykel der passer bedre til dette formål.

Husk dog at vælge cykeltype efter dens primære brug, så barnet får størst mulige glæde af den, der hvor den vil blive brugt mest.

Gode råd ved køb af børnecykel

Drop støttehjulene

Dette råd kan måske virke en smule kontroversielt, men rigtig mange børn i dag kører på løbe/balance-cykler indtil de er 3-4 år gamle, hvor de udvikler en enorm god balance og lærer at håndterer en cykel. Disse børn vil ofte kunne gå direkte fra løbecyklen og til børnecykel med pedaler, uden behov for støttehjul – dette vil typisk være aktuelt for 16/18″ cykler, 12″ cykler er rettet mod de mindste børn hvor støttehjul stadig vil være en nødvendighed.

Vær opmærksom på vægten!

Vægten er noget mange glemmer, eller måske slet ikke tænker over, når de skal finde den helt rigtige børnecykel, men den har enorm betydning for hvor let cyklen er at komme rundt med. Man skal huske på at et barn på 6 år vejer omkring 22 kg. og en klassisk 20″ børnecykel vejer ofte ca. 15 kg., til sammenligning vejer undertegnede 70 kg. og min mountainbike ca. 11 kg. Derfor, jo lettere cykel man kan finde, jo sjovere er den for barnet, da den er lettere at manøvrere, uanset om det er på cykelstien, i skoven eller bare når barnet skal parkere den i cykelskuret.

Det er ikke altid vægten fermhæves, så tjek specifikationer, spørg forhandleren eller gå specifikt efter de lette cykler fra eksempelvis Frog Bikes.

Fod eller håndbremse?

Næsten alle de mindre cykler, fra 12-18″ er udstyret med fodbremse og ofte suppleret med en håndbremse og fodbremsen vil man ofte vælge til de mindre børn. Når børnene bliver lidt større, omkring skolealderen, vil håndbremserne nok være i lidt højere kurs og derudover en nødvendighed hvis man vælger en cykel med udvendige gear. Brug af håndbremser kræver dog lidt tilvænning, så barnet bør øve korrekt nedbremsning inden de begiver dig ud i trafikken for 1. gang uden fodbremsen…

Gear – go eller no go?

Fra 20″ og opefter er mange cykler udstyret med gear, en del med indvendige, men der er også flere muligeder for udvendige gear. Er det barnets første rigtige cykel, så bør man overveje om barnet er “klar” til at kører med gear og hvorvidt det giver mening i forhold til barnets kørselsbrug, da en cykel med kun ét gear er nemmere at forholde sig til, ligesom man undgår vedligeholdelse af gearene. Vælger man en model med gear, sørg da for at gearskiftet er nemt og ubesværet for en barnehånd, min klare anbefaling vil være “gripshift” hvor man skifter ved at dreje på håndtaget.

Indvendige gear kræver som udgangspunkt mindre vedligeholdelse end udvendige gear, til gengæld er det måske nemmere at vedligeholde udvendige gear hvis man kender dette fra sin egen racer eller mountainbike.

I de mindre størrelser, op til 8 års alderen, vil min anbefaling være at man holder sig til omkring 6-7 gear, da det er overskueligt og stadigvæk giver en tilpas spredning på gearene.

Drop “liret”

For en grej-nørd som mig selv, så gør det næsten ondt i hjertet at opfordre til at droppe liret, men lige her giver det faktisk god mening.

Der findes efterånden en del børnecykler med affjedring, nogle kun foran, andre både for og bag, dette er efter min mening unødvendigt i cykler op til omkring 24/26″. Affjedringen har en begrænset effekt grundet barnets ringe vægt, ligesom cyklerne typisk ikke vil blive brugt i specielt udfordrende terræn som en “voksen” mountainbike, det betyder at cyklens vægt blot forøges ganske betragteligt, uden rigtig at give en mærkbar effekt.

Man bør også begrænse antallet af gear, 20 eller 30 gear lyder godt, men er der virkelig behov for alle de gear? Vælger man en cykel med måske 20 eller 30 gear vil den ikke kun være udstyret med en bagskifter, men også en forskifter og den kan drille ganske meget, hvorfor man bør undgå denne hvis muligt. Kan man nøjes med bagskifteren og en 6-12 gear, så har man et langt mere simpelt setup som hjælper både barnet og den forældre der skal vedligeholde og justere cyklen løbende.

9 fede børnecykler

16″

PUKY S-Pro 16-1 Superlight – 2299,-

Scott Scale Jr. 16 – 2599,-

Puky ZLX 16″ 1F – 1899,-

20″

Orbea MX 20 Dirt – 2199,-

Eightshot X-Coady 20 – 2499,-

Orbea MX 20 Team Disc – 3499,-

24″

Eightshot X-Coady 24 SL – 2849,-

Giant Arx 24 – 2999,-

Orbea MX 24 Team Disc – 3795,-

Forhandlere af børnecykler

Der findes en lang række forhandlere af børnecykler, både online og fysiske butikker. Vi har listet nogle af dem der tilbyder et bredt sortiment af børnecykler, nedenfor.

 • Cykelgear.dk – Stort udvalg online samt i butikken i Terndrup
 • Cykelexperten.dk – Stort udvalg online, samt megastore i Vanløse på Sjælland.
 • Cykelpartner.dk – Stort udvalg online med dag til dag levering.
 • Allbike.dk – Godt udvalg af “high-end” børnecykler fra Orbea og Cannondale.
Dette indlæg er tagget med
Mere af Noel Juul Christensen

Uniwipe Ultragrime – vådservietter til værkstedet

Firmaet Uniwipe har udviklet vådservietter til brug i værkstedet, dobbelt så store...
Læs mere

6 Kommentarer

 • Findes der mon børnecykler i str 16” med gear? ?
  Vores søn er lille af sin alder og ønsker sig en cykel med gear

  • Hej Julie,

   Normalt vil jeg nok fraråde gear på de helt små cykler, her synes jeg fokus bør være på at lære at håndtere cyklen – gear kan ofte forvirrer mere end godt her, hvis ikke man er helt sikker på cyklen endnu. Når det er sagt, så synes jeg ikke at være faldet over nogle 16″ med gear, desværre!

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 • Helt enig i det du skriver – men vores søn er snart 6 og har cyklet i over 2 år, så han har helt styr på cyklen 🙂 Han er bare desværre noget mindre end de fleste 5-årige – og derfor ikke stor nok til en 20” endnu :-/
  Beskeden fra cykelhandleren var den samme; at han ville være totalt klar, men desværre mangler i højden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.