Løbsberetning: Grejsdalsløbet 2025

Tilbage i 2022 deltog jeg for første gang i Grejsdalsløbet, det var dog ikke Grejsdalsløbet som de fleste kender det, men derimod deres første forsøg på at inkludere en gravelrute i det velkendte motionscykelløb.

De sidste år har jeg desværre været forhindret i at deltage, men i søndags var det endelig tid til at deltage i det “ægte” Grejsdalsløbet, nemlig på landevejen.

Som nævnt tidligere, bød 2025 udgaven på 4 forskellige distancer på landevej (83, 127, 167 og 229 km.) samt en gravelrute på 78 km. Selvom jeg er glad for lange ture, besluttede vi os for at “nøjes” med de 167 km. der var annonceret med ca. 1850 hm.

I år var Grejsdalsløbet samlet til én dag, altså blev både landevejs og gravelruten kørt samme dag. Arrangørerne havde dog spredt starterne så dem der skulle køre længst startede først og så fremledes, det betød at folk kom i mål nogenlunde samtidig – dog naturligvis med spredning alt efter ens hastighed.

Vejret havde været fantastisk i ugen op til og alle vejrudsigter meldte også om en søndag med sol, en 12-15 grader og ikke så meget vind – forhold der i min bog er ret optimale til en lang cykeltur!

En god uges tid inden selve løbet fik alle deltagere tilsendt en udførlig roadbook – heri var al information omkring nummer-udlevering, parkering, omklædning, forplejning og hvad man ellers kunne have af spørgsmål. Derudover var der Strava samt Garmin link til alle ruterne, så man på forhånd kunne analysere disse, eller bare få den loadet på cykelcomputeren så man havde den som backup hvis der skulle mange et skilt undervejs. Sådan en roadbook virker måske overflødig hvis du har deltaget før, eller har kørt mange motionscykelløb, men for dem der er knap så erfarne er det en stor hjælp, for så står man ikke dagen før med en masse ubesvarede spørgsmål, oveni evt. nervøsitet over en lang turen på rammen. Det må alt andet lige også betyde et begrænset antal henvendelser direkte til arrangørerne, da de fleste spørgsmål bør være besvaret i denne roadbook.

Starten på 167 km. ruten gik kl. 09.00 – så vi kunne trille fra Århus Syd i ro og mag kl. 07.30 og ankom en halv times tid før – med tids nok til at få udleveret startnumre, få klaret toiletbesø og få nummer på trøjen! Vejret var på daværende tidspunkt overskyet og med korte ben, jersey og løse ærmer – var det faktisk en smule køligt til at starte med.

Ved tilmelding angiver man en forventet gennemsnitsfart og det er baseret på denne at man bliver tilmeldt en startgruppe, så de hurtigste kommer afsted først.

Lidt over 9 gik starten for os og vi blev ledt ud af byen af BMW Race Marshalls i samlet flok, hvorefter der løbende skete en naturlig opsplitning i feltet. Vi kørte sammen 3 mand og vi skulle måske i virkeligheden havde startet i en lidt hurtigere gruppe, da der i vores gruppe var begrænset med initiativ og føringer fra de øvrige. Det fik vi dog selv løst, da der blev meldt om tisse-pause efter den 1. time og vi derfor mistede gruppen… Det betød vi kørte mere eller mindre solo indtil det 2. depot hvor vi havde planlagt at stoppe og få et stykke kage samt fyldt dunke, mere travlt havde vi ikke!

Ruten foregår primært på mindre veje og det betyder at trafikken heldigvis er minimal. Ved farlige og større passager var der både flagvagter og ofte havde vi også en BMW Race Marshall der hjalp med at få os sikkert over ved at holde trafikken tilbage, det fungerede super godt og betød minimalt med farlige situationer. Kun enkelte gange oplevede jeg et par små-farlige situationer, men det skyldes 100% ryttere der havde for travlt og ikke fik orienteret sig i trafikken, intet som arrangørerne kan klandres for! Generelt synes jeg billister og de øvrige trafikanter udviste god tålmodighed.

Undervejs på ruten møder man den ene lede stigning efter den anden, de mest kendte er nok Kiddesvej, Christian Winthers Vej og Gammel Kongevej og her var jeg virkelig glad for ikke at være én af de tunge drenge – puha nogle stigningsprocenter!

Nå, tilbage til depotet, der var i øvrigt 4 i alt, de 2 af dem dog kun på 229 km. ruten, alle vi andre måtte “nøjes” med 2 depoter. Det betød depot ved 73 og 113 km. for os på 167 km. distancen og derfor havde vi på forhånd besluttet at 1. depot godt kunne skippes, så måtte vi fylde dunke og få lidt maven på det sidste depot ved Haraldskær. Depotet her bød på lidt af det hele, vand, energi, kaffe og kaffe, sandwich og bananer – der manglede bestemt ikke noget!

Efter depotet fandt vi hurtigt sammen med et par andre deltagere og vi endte med, mere eller mindre, at følges i mål – en god blandet gruppe med folk fra forskellige distancer, da ruterne overlappede hinanden og blot havde forskellige afstikkere – groft sagt. Det synes jeg som udgangspunkt fungerer fint, men det betyder så omvendt også at man kan få “blandet” begyndere og mere erfarne ryttere og det kan give lidt farlige situationer og/eller frustration mellem deltagerne. Her må man som “mindre erfaren” sørge for at bidrage i gruppen hvis man vil hægte sig på nogle af de hurtigere.

Tilbage i målområdet var stængerne godt møre, men humøret virkelig højt da både energiindtag og væske havde fungeret for os alle, samtidig var der gode ben og overskud, plus høj sol – så hvad kunne vi egentlig mere bede om?

Fakta og energi-indtag

I DGI Huset var en hel hal dedikeret til (sikker) cykelparkering så man i ro og mag kunne nyde en sodavand samt burger, enten inde- eller udendørs. Der var også mulighed for at sparke lidt dæk hos bl.a. Konggaard og Pronghorn, samt kigge på tilbehør fra andre udstillere.

Samlet set en rigtig god dag i bakkerne ved Vejle – solskin, god rute med hårde stigninger. God sikkerhed generelt med skiltning, flagposter og BMW Race Marshalls samt et start og målområde der bare spiller – her savnede jeg vitterligt intet!

Grejsdalsløbet er uden tvivl et motionscykelløb jeg vil prioritere fremadrettet og jeg forstår nu hvorfor vi mødte flere fra både Fyn og Sjælland der havde taget turen til Vejle for at køre motionscykelløb!

Vil du være med næste år, så sæt allerede nu kryds i kalenderen da Grejsdalsløbet 2026 afholdes søndag d. 10. maj 2026. Følg evt. Grejdalsløbet på Facebook for at blive opdateret når tilmelding åbner.

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Oversigt: Black Friday tilbud på cykler og cykelgrej (2016)
Klik her for den opdaterede 2017-oversigt Black Friday er efterhånden blevet én...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.