Test: Fizik Terra Atlas MTB cykelsko

Fizik’s nye Terra Atlas cykelsko er lavet til både MTB og gravelrytteren der søger en alsidig cykelsko, hvadenten det er lange gravelture, mountainbike eller bike packing.

Vi har testet Terra Atlas de sidste par måneder i både sen-sommer, efterår og tidlig vinter.

Design og opbygning

Terra Atlas fås i sort, grå, grøn og pink – samt i størrelserne 36-48 (også halve størrelser). Skoen er udviklet efter tonsvis af inputs fra ryttere på alle niveauer, med fokus på god komfort på lange ture – og altså mindre på stivhed og “race”. Overdelen er ventileret, men stadig med beskyttelse af tå-boksen, hvis man skulle ramme en sten eller lign. Skoens overflade er lavet så den er robust, samt nemt at tørre af – hvis man skulle ende i dårligt vejr. Der er ingen stof eller net der normalt er ret træls at gøre rent, så de holder sig pæne længe – og er tilmed nemme at rengøre hvis det skulle blive nødvendigt.

Èt enkelt BOA-spænde gør det muligt hurtigt og nemt at justere hvor tæt skoene skal sidde omkring foden – også på farten!

Under bunder finder man Fizik’s X5 gummisål med gummi, så de er ganske behagelig at gå i – samtidig med at man har godt greb hvis man skal trække op af en træls bakke. Som en god sideeffekt, så er selve sålen bedre beskyttet mod det naturlige slid når man kører i råt terræn. Øverst er placeret 2 “spikes” som kan fjernes hvis man ikke ønsker dem. Selve nylon-sålen har et stivhedsindeks på 5, hvilket er i mellemklassen og et fint kompromis mellem komfort og effektivitet.

Den bagerste del af skoen, ved anklen, er lavet så den går så langt ned som muligt – for at give bedst mulige bevægelsesfrihed, men dog uden at gå på kompromis med stabiliteten.

Vægtmæssigt er Terra Atlas opgivet til at veje 355 gram pr. stk – min køkkenvægt siger 795 gram for et par i str. 42 med Shimano SPD klamper.

Terra Atlas i det fri!

Men vigtigst er jo netop hvordan man egentlig oplever cykelskoene i praksis og derfor har jeg naturligvis kørt en masse kilometer de sidste måneder, for at kunne få en godt indtryk af cykelskoene. Disse ture er primært foregået på gravelcyklen med teknisk gravel som det primære, men også hårdtpakket grus og et enkelt stykke asfalt her og der.

Det første der slog mig var at der er overraskende god plads i skoene og særligt i tåboksen – det har stor betydning for mig, der har lidt brede fødder og derfor kan have svært ved at finde cykelsko der ikke er for smalle og derfor kommer til at stramme i siderne. Derudover betyder det også at man nemmere kan bevæge tæerne – og særligt når det bliver koldere er dette en fordel, så man nemmere kan holde varmen.

Selve cykelskoen er i rimelig kraftig materiale og med lidt “foring” indvendigt, hvilket betyder den giver lidt beskyttelse mod eksempelvis kulde, dog uden at være en vintersko. Jeg har testet den på både varme dage i kort/kort, samt kolde dage hvor temperaturen har været omkring 5 grader og synes faktisk den håndtere begge dele lige godt. I varmt vejr er der udmærket ventilation, mens man er rimeligt beskyttet når det bliver koldere.

Den generelle komfort i Terra Atlas er virkelig god og noget jeg har fået bekræftet på de længere ture af 3-4 timers hvor fødder har været godt tilpas, ingen ubehag, sovende tæerne eller noget der klemmer – de har virkelig være behagelige. Det gælder ikke kun på cyklen, men også ifm. kaffestop eller et naturligt stop på cykelturen. Sidstnævnte betyder egentlig ikke det store for mig, men nogle cykelsko er så stive at de næsten er umulige at gå i – og det dur altså ikke rigtig til gravel hvis man spørger mig.

Størrelsesmæssigt så har jeg testet Terra Atlas i str. 42, hvor jeg normalt bruger 41 i almindelige sportssko. Jeg tror faktisk godt jeg kunne have klemt mig ned i en str. 41, da cykelskoene er ret rummelige – men omvendt er det rart med lidt plads til tæerne – og en tyk strømpe nu her hvor vinteren så småt er på vej. Med andre ord kan man tage udgangspunkt i ens almindelig skostørrelse når man skal finde den rette størrelse.

Konklusion

Terra Atlas kan nok bedst betegnes som en cykelsko til dem der søger en rummelig cykelsko med plads til tæerne, eller en tyk strømpe i de kølige måneder. Der er god plads i dem – men uden at man føler der er gået på kompromis med stabiliteten eller kraftoverførslen. Sålen er tilpas stiv til deres primært anvendelse, nemlig de “komfortable” ture – om det så er et par timers rollig gravel, et hårdt og udmagrende løb eller flere dages bikepacking, så er Terra Atlas klar til opgaven!

BOA-spændet er en klassiker der sikrer en tæt pasform og hurtig justering og med den kraftige gummisål er holdbarheden god, mens der er greb i underlaget og stadig mulighed for at stå af cyklen når det er tid til en kaffepause.

Designmæssigt så er Terra Atlas på mange måder ret klassisk og appelerer derfor ret bredt. Designet er dog lidt mere “råt” end normalt og gravelrytteren vil derfor formentlig finde dem ret passende. Vælger man den sorte farve får men en cykelsko der blender i med resten, men er man modig vælger man den grønne eller pink udgave – så får man en cykelsko der skiller sig ud, men på en ret fed måde og med farver der er oppe i tiden!

Med en vejledende pris omkring 1400,- er Terra Atlas placeret midt i feltet – men jeg synes så absolut de er pengene værd, god kvalitet, virkelig god pasform og komfort samt en fornuftig effektivitet – det er en fin pakke til prisen – set med mine øjne.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 8
Komfort og pasform 9
Design 7
Pris 8
8
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Vælg den rigtige cykelslange
Er man ny indenfor denne verden, så kan det virke en smule uoverskueligt at...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.