Test: Kärcher KHB 5 trykrenser

Tyske Kärcher har efterhånden et ret omfattende sortiment af produkter der er velegnet til vask og rengøring af cykler og vi har de seneste uger testet én af nyheder, KHB 5. Det er ikke en traditionel højtryksrenser, men derimod en såkaldt “mellemtryksrenser”. Som navnet antyder får man ikke helt samme høje tryk, til gengæld er netop denne model langt mere mobil, da den er udstyret med et batteri og fylder mindre end en traditionel højtryksrenser.

Hvad er der i kassen?

Kärcher KHB 5 leveres i en pæn emballage hvori kan finder følgende:

 • Kärcher KHB 5
 • 18V batteri (Bemærk: Findes også i udgave der leveres uden batteri)
 • Batterioplader
 • 2 lanser, en traditionel Jetlanse og en Dirtblaster
 • Vejledning

Design og funktioner

KHB 5 fra Kärcher er i den klassiske gule farve der kendetegner Kärcher’s produkter. Den er udført i kraftig plast og er så tilpas stor at den bør betjenes med 2 hænder. Den vejer 2,7 kg., uden batteri – så den har en rimelig fornuftig vægt.

De to medfølgende lanser monteres nemt og hurtigt og det samme for batteriet der har sin plads nederst på KHB 5 – som på en skruemaskine. På batteri’et kan man se hvor meget strøm der er tilbage, hvilket er en rigtig smart detalje – det samme gør sig gældende når man oplader, da er det blot resternede opladningstid der vises.

Som nævnt tidligere medfølger der 2 lanser, en traditionel med en hård stråle og en Dirt Blaster med en roterende stråle der er lidt mere skånsom mod emnerne den bruges på.

Det maksimale tryk som ydes er 24 bar, det sammenligning yder en normal “billig” højtryksrenser ofte op til 120 bar, så den er altså ikke nær så kraftig som en traditionel højtryksrenser – det opdager man hvis man forsøger at rengøre beskidte havemøbler, vægge eller andet som kræver lidt mere power. Til cykelvask er det lavere tryk dog faktisk kun en fordel, da man således undgår at beskadige delene og evt. spule fedtet ud af lejerne. Generelt skal man passe på hvis man bruger højtryksrensere til at vaske cykel med, men passer man på med ikke at spule direkte på lejere, så bør man ikke være bekymret.

Sådan virker den

KHB 5 er super simpel at bruge, man monterer batteriet, den ønskede lanse og så tilsluttes vandslangen med en almindelig kvik-kobling – så er man klar til at rengøre alt fra cykler, til let rengøring af havemøbler og andet i og omkring hjemmet.

Den forholdsvis lave vægt på 2,7 kg. uden batteri gør den nem at have med rundt, og man skal således “kun” sørge for at haveslangen er med, det gør mobiliteten noget større og man slipper for at skulle rode med kabeltromler og forlængerledninger. Har man ikke adgang til en haveslange med vandtilslutning kan man rent faktisk også “bare” stoppe vandslangen ved i en dunk med vand. Her er man så bare begrænset af den mængde vand som dunken/beholderen kan indeholde – men det gør den endnu mere mobil, så den kan bruges efter en tur i skoven, inden cyklen smides bag i bilen, eller på cykelholderen.

Udover det begrænsede tryk som KHB 5 yder, så er man også lidt begrænset af batteritiden, den er nemlig på 10 minutter. Det er nok til at rengøre cykel, men skal man rundt i hele haven for at rengøre havemøbler, krukker og lign., så får man brug for en opladning eller to.

Vi har testet KHB 5 som cykelvasker, og her synes jeg faktisk den gør det ret godt. Den bruger ikke specielt meget vand, men formår at vaske det meste skidt af, dog må man lige have fat på børsten når det drejer sig om fastgroet skidt – det havde jeg også forventet. Strålen er ikke for hård, så man er ikke nervøs for at ødelægge noget og så giver “Dirt Blaster” lansen gode mulighed for at frigøre gammelt snavs, hvis man ikke lige har fået rengjort cyklen straks efter en tur i skoven eller på en våd og beskidt landevej.

KHB 5 er også testet til bilvask og her savner jeg lidt mere power, for nemmere at kunne fjerne eksempelvis fastgroet bremsestøv fra fælgene og så kan de 10 minutters batteritid også blive et problem hvis man er typen der gør tingene grundigt.

Til rengøring af forskellige andre ting i haven er den glimrende og nem at komme rundt med, men igen er det begrænsede tryk den største udfordring – til gengæld får man mobiliteten og friheden ved batteri fremfor kabel.

Konklusion

KHB 5 er super praktisk til hurtig og ofte rengøring af cykel og forskellige andre ting i haven, hvor man kan “leve” med det forholdsvis lave tryk sammenlignet med en traditionel højtryksrenser. Min højtryksrenser kommer meget sjældent ud af garagen, fordi det er besværligt at skulle have gang i både vandslange og kabeltromle for komme rundt med den. Her er KHB 5’erens store fordel at man kan nøjes med vandslangen og rent faktisk kan nøjes med en stor dunk/beholder med vand, hvis ikke man har adgang til vandtilslutning, det kunne være på farten, eller hvis man eksempelvis bor i lejlighed – super praktisk!

Batteritiden på 10 min. kan være en begrænsning, men til en cykelvask er det rigeligt – og så bliver det hurtigt en vane at sætte batteriet til opladning efter brug.

I testperioden har jeg fået vasket cykler noget oftere end normalt, delvist fordi den skulle testes, men også fordi den bare er super nem og effektiv til en hurtig vask!

Er man på udkig efter en løsning der kan lidt mere end haveslangen, men stadig ønsker mobiliteten, eksempelvis hvis man bor i lejlighed uden adgang til vandtilslutning – så bør man overveje KHB 5!

Med en pris på 1999,- med 18V batteri er det nok ikke et impulskøb, men jeg synes man får god værdi for pengene og mon ikke der snart kommer flere produkter som kan bruge 18V batteriet, som man så kan købe uden batteri og spare penge på dén måde.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1999,- med 18V batteri

Funktionalitet 8
Betjening 10
Design 8
Pris 7
8.3
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
MTB oplevelser for alle i Østjylland
Mangler man en gave til manden eller kvinden der har alt, eller vil man bare...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

 1. says: Christian

  Hej 🙂

  Hvilken arbejdsstander er det du bruger her?

  Og kan du eventuelt anbefale nogen andre?

  Mvh. Christian

  1. Hej Christian,

   Denne er bare en af de helt billige fra Jem og Fix (Mener jeg), en tilsvarende kan fås hos Harald Nyborg til 249,-
   https://www.harald-nyborg.dk/p6790/cykelmonteringsstander

   Det er udmærket til vask og kan også bruges til små-justeringer, dog ville jeg her anbefale et bedre stativ – se evt. her:
   https://www.cykelstart.dk/vaerksted-vaelg-den-rigtige-arbejdsstander-til-cyklen/

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.