Test: Shimano RX8 Gravel cykelsko

Shimano er én af de producenter der virkelig er gået all-in på gravel/adventure og det ses tydeligt ved at de bl.a. har lanceret deres GRX geargruppe som er lavet specifikt til gravel-brug. Derudover har de også lanceret den første cykelsko lavet specielt til gravelrytteren, modellen hedder RX8/RX800 og den findes i både herre og dameudgave.

Design og detaljer

RX8 fås til herre i 3 farver, sort, sølv og “purple” som er ret liret – til kvinder må man nøjes med en navy blå der også er ret cool, fælles for dem alle er at der er “camo” spil i farverne, så de har et råt look.

RX8 er lanceret som en topmodel henvendt til gravelrytteren der gerne vil køre stærkt, Shimano kalder den selv for en sko til “gravel racing”. Det betyder i praksis at der har været fokus på lav vægt og en stiv bund så kraftoverførsel er maksimal. Det strider måske lidt imod nogles syn på gravel, som ofte fremstilles som enormt afslappende og noget man kører i skovmandsskjorte, løse bukser og med flats sammen med forholdsvis bløde sko som også er rare at gå i. Det segment er nok ikke lige målgruppen til disse sko, det er nærmere landevejsrytteren der elsker at give den gas eller XC mountainbikerytteren der også er vant til at give den fuld gas (i tætsiddende lycra) på mountainbikesporet, og nu udvider horisonten på en gravelcykel.

RX8 har BOA-spænde på overdelen og velcrolukning nederst, en løsning der fungerer rigtig fint i praksis og som er en lidt billigere løsning end hvis man havde brugt 2 BOA spænder. Med BOA spændet er det nemt at justere til den helt rette pasform, nærmest trinløst – også mens man cykler. Med kun ét BOA spænde må man “nøjes” med velcro lukningen omkring forfoden – så man får ikke helt samme mulighed for mikro-justering på nederste del af foden. Det er så heller ikke så vigtigt eller brugbart som BOA spændet omkring fodleddet – for her skal den sidde til, men uden at stramme.

Sålen er udført i carbon, hvilket gør den super let og enormt stiv. Sålen er forstærket og beskyttet både ved snuden og hælen med gummi, ligesom der er gummi på sålen både for og bag, så de er til at gå i – samtidig er klamperne beskyttet så de ikke slides unødvendigt når man går rundt i skoene. De er lavet specifikt til brug sammen med Shimano’s SPD klamper, men kan naturligvis også bruges med andre SPD-kompatible klamper.

Den indvendige sål kan tages ud og er faktisk noget forholdsvis stiv, hvilket betyder den giver god støtte til foden. Dette er en stor fordel, da mange såler er utrolig tynde og uden særlig støtte af fod og svang.

RX8 vejer 584 gram i str. 41 inkl. SPD klamper.

Pasform og komfort

Shimano har normalt ry for at lave sko der er gode til os med lidt brede fødder, både i deres almindelige modeller og særligt forbi flere modeller fås i en “wide” udgave. Jeg har en forholdsvis bred fod og har tidligere kørt i flere forskellige Shimano sko, netop fordi de passer så godt på min fod. RX8 passer også udmærket til min fod, men den sidder tæt – så der er ikke plads til et par tykke vinterstrømper i den str. 41 som jeg har testet. Skal du bruge dem både sommer og vinter, så sørg lige for at prøv dem på med et par vinterstrømper!

Med BOA spændet øverst og velcro spændet ved forfoden er det nemt og hurtigt at spænde skoene til, så man får en tæt pasform og dermed maksimal kraftoverførsel.

Overdelen er ventileret og det samme er siderne, så der er faktisk en fornuftig ventilation i skoene. Overdelen består af højre og venstre side del der ligesom overlapper hinanden, det skaber en rigtig fin pasform med et ligeligt fordelt tryk på oversiden af foden.

Jeg har benyttet RX8 på både gravel cyklen og på mountainbiken, hvor man begge steder nyder man godt af en rigtig god og behagelig pasform, den stive bund der sikrer at kraftoverførslen er optimal og en god ventilator der gør at man kan køre lange ture uden at fødderne koger over.

Konklusion

RX8 er Shimano’s første bud på en dedikeret cykelsko til gravel – og sikke en start! Det er et par super fede cykelsko i et virkelig fedt design, med en god og behagelig pasform – også til os med lidt brede fødder og en stiv sål der gør at du kommer ud over stepperne! Ydermere er vægten lav, så man ikke slæber rundt på unødig vægt hvis man er typen der gerne vil komme først!

RX8 har mine bedste anbefalinger, uanset om det er til gravel eller XC mountainbike – de løser begge opgaver til UG!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1899,- / Set til 1499,-

Funktionalitet 8
Design 10
Pasform 9
Pris 8
8.8
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Guidet tur på MTB i Silkeborg
Mountainbike er blevet utrolig populært i Danmark, både som sport og blot...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.