Guide: Sådan måler du om kæden er slidt

Der er rigtig mange gode grunde til løbende at kontrollere hvor slidt ens kæde er, først og fremmest vil en slidt kæde kunne betyde at den takker over i gearene og man oplever et dårligt/upræcist gearskifte. Dernæst kan der være en økonomisk vinkel i at få skiftet kæden inden den bliver for lidt, for så kan man “nøjes” med at skifte kæden og fortsætte med samme kassette – dette er ikke muligt hvis først kæden bliver for slidt, for så risikerer man at kæde og kassette ikke er slidt lige meget og så giver dette blot problemer istedet.

Men hvordan måler man så lige hvor slidt ens kæde er? Der findes masser af avancerede løsninger – men den nemme og enkle er at man investerer i en kædeslidmåler. Med en kædeslidmåler kan du på et øjeblik få svar på hvorvidt kæden er så slidt at den bør skiftes, eller du kan nå at skifte den og fortsætte på samme kassette.

Denne guide gælder for alle cykler med udvendige gear, både mountainbikes, landevejs samt gravelcykler.

Hvordan virker den?

Kædeslidmålere findes i mange udgaver – men fælles for dem alle er at de placeres mellem kædens led og man så måler mellemrummet mellem leddene med en metaltap, de fleste har 2 tapper eller indikationer for 0,5 og 0,75% slid. Nogle har 2 sider, én for 0,5% og én for 0,75% slid, mens andre har én tap med flere indikationer, jo længere ned tappen kan komme – jo mere slidt er kæden.

Udgangspunktet er at 5-10 speed kæder bør udskiftes omkring 0,75% mens 11-speed og derover bør skiftes allerede ved 0,50%.

Hvilken kædeslidmåler skal man vælge?

Som nævnt findes der rigtig mange forskellige kædelslidmålere og næsten alle tilbehørsproducenterne har en eller flere i deres sortiment.

De passer alle til gænge cykler med udvendige gear, og uanset om du kører med kæde fra SRAM, Shimano, KMC eller en helt fjerde kædeproducent. Da præcision er nøgleordet vil anbefalingen dog være at man vælger en fra et anerkendt mærke og da priserne heller ikke svinger specielt meget fra den dyre til den billige, vil jeg mene man skal se lidt bort fra prisen her og købe kvalitet i stedet for at spare et par kroner.

Park Tool er kendt for at lave værktøj i den absolutte topklasse og deres CC-3.2 kædeslidmåler fås for ca. 100,- Den fungerer til alle almindelige kæder fra 5-12-speed.

Benytter man sig af SRAM’s FlatTop kæder som idag ses på både landevejs og gravelcykler, så har man brug for en kædeslidmåler der fungerer hertil. Park Tool er én af de få producenter der tilbyder dette, med deres CC-4 – som naturligvis også fungerer til alle andre kæder.

Sådan bruger man en kædeslidmåler

Indsæt kædeslidmåleren mellem leddene og skub tappen ned i kædeleddet, tjek hvorvidt den er 0,5 eller 0,75% slidt via indikator, tap eller lign., alt efter hvordan kædeslidmåleren er lavet. Det nemmeste er at kontrollere dette på den øverste del af kæde.

Viser det sig at kæden er slidt og skal udskiftes? Så har vi heldigvis også lavet en guide der forklarer hvordan du skifter en cykelkæde.

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Garmin Edge Touring – Gennemgang
En kort og grundlæggende gennemgang af Garmin’s nye Edge Touring, en cykel...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.