Guide: Vægt & rullemodstand

Denne guide er primært for nørder eller folk der godt kan lide at gå op i det grej de køber og sætter på deres cykler. Når man snakker om rullemodstand så har det faktisk mere at sige end man lige regner med.

Jeg og min familie kører mountainbike, men alt hvad jeg skriver om her er nøjagtig det samme for både landevej, Cross, Gravel og mountainbike. I mine 13 år på MTB har jeg egentlig alle dage bare købt dæk efter jeg kunne billigt og passede til cyklen, hvilket jeg tror mange motionister stadig gør idag. Men da mine 2 børn begyndte at kører MTB startede nørderiet for mig.

For når det “koster” helt op til 40w at holde nogle dæk rullende så har det kæmpe betydning for især børn. Min dreng på 8 år ligger og kører mellem 90 og 100w i gennemsnit over en halv time når jeg sætter ham på hjemmetræneren i løbet af vinteren. Så nytter det jo ikke at de 40w af de 100w han kan træde går tabt i dækket. Så det har vanvittig stor beydning hvad man kører rundt på.

Jeg fundet denne fantastiske side på nedenstående link, hvor jeg kan sidde og nørde i flere timer. Det er en side hvor de tester både rullemodstand og vægt på alle dæk, og med forskellige dæktryk, både til landevej, Cross, Gravel og Mountainbike.

Rullemodstandsside tryk her

Udover rullemodstanden har vægten på dækket selvfølgelig også en stor betydning, for hvis et dæk er tungt, så skal man bruge flere kræfter på at træde det op i fart og så skal man samtidig også bruge flere kræfter på at holde det oppe i fart. så vægt og samspil med knopper, både hvor små og store knopperne er har selvfølgelig en betydning.

Nedenfor ses et billede af deres setup, hvor der er en stor rulle med en diameter på 77cm og som de har mulighed for at lave nøjagtig samme test på alle dæk, så man der ikke er forskel på dæktestene.

Husk at hvis du går igang med at nørde, så skal man huske at sammenligne samme dæk typer, så det nytter ikke at man sammeligner et mudder dæk med et race dæk, for de vil aldrig kunne sammenlignes. Så husk at sammenligne Race til Race og Mudder til Mudder alt efter hvilken dæk type man går efter.

Jeg kunne skrive en mega lang artikel, hvis jeg først får startet op med at gå i detaljer, så denne artikel er hovedsagligt for at fortælle alle jer andre om denne fantastiske side, som i måske ikke har opdaget endnu.

Har du andre gode bud til nørderi så kom endelig med dem, så kigger vi på det.

Mere fra Troels Ennemark Høiriis
Test: USWE AirBorne 3 Junior
Svenske USWE, er et firma der startede 2007 med en klar mission om...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.