Hvad skal man vælge: Smart hometrainer eller smartbike?

Markedet for “smarte” hometrainere er vokset betragteligt de seneste år og hvor man før kun skulle tage stilling til om det skulle være en wheel-on eller en direct-drive hometrainer, er der nu dukket en helt ny kategori op, nemlig de såkaldte smartbikes.

Men hvad er en smartbike egentlig og er den bedre end en almindelig hometrainer? Vi guider dig sikkert igennem junglen!

Hvad er en smartbike?

Helt kort, så er en smartbike en stationær cykel der understøtter alle de “smarte” features man kender fra smart hometraineren, den kan vel bedst sammenlignes med en super avanceret motionscykel.

En smartbike ligner heller ikke helt en traditionel cykel, den har dog stadig saddel, styr og pedaler, men resten kan varierer efter hvem producenten er. Pedalerne og kranken fungerer som man kender det fra, her driver det bare svinghjul eller anden form for enhed der yder modstand – en modstand der varierer alt efter hvad man kører – tilbage til det lidt senere.

Smartbiken har typisk både ANT+, Bluetooth og evt. Wi-Fi forbindelse, så den kan kommunikerer trådløst med en mobil, tablet, PC eller anden enhed hvorpå man afvikler ens foretrukne træningsplatform, det kan eksempelvis være Zwift, Bkool eller Rouvy. Når man kører eksempelvis Zwift, vil modstanden der mærkes i pedalerne justerer sig alt efter om man kører ligeud, op eller nedad – ligesom nogle endda kan simulerer stigninger og nedkørsler ved simpelthen at vippe rent fysisk (Wahoo Kickr Bike)

Fordele ved en smartbike

  • Mindre støj: En smartbike er meget støjsvag, da den er lavet til indendørs brug.
  • Minimal vedligeholdelse: Der er (normalvis) ingen sliddele på en smartbike, så vedligeholdelse og slid på drivlinjen er minimal til ikke-eksisterende.
  • Mindre rengøring: En smartbike står trygt og sikkert indendørs, så du slipper for at skulle gøre cyklen ren inden den smides i hometraineren – dog skal man stadig huske at tørre sveden af og evt. give den beskyttelse mod korrosion.
  • Passer til (næsten) hele familien: En smartbike er universal og kan indstilles til næsten hele familien, altså vil den kunne bruges af både mand, kone og (lidt) større børn. Den kan derfor deles af hele familien, som stadig vil kunne sidde perfekt allesammen grundet de mange justeringsmuligheder.
  • Ingen indstilling af gear: En smartbike har virtuelle gear, dvs. der er ingen mekanisk eller elektronisk gearskifter der kan indstilles og som potentielt kan køre dårligt når man sætter cyklen i hometraineren. De virtuelle gear fungerer perfekt, hver gang! Derudover kan du træde alle de watt du ønsker, mens du skifter gear – uden risiko for at kæden knækker eller du får trådt noget andet i smadder!
  • Mere stabil: En smartbike er lavet til netop formålet, hvorfor den kan en klippestabil base – uanset om du sidder i sadlen, eller stiller dig op og træder monster-watt! Ingen bekymring om cyklen, eller hometraineren kan holde til belastningen!

Fordele ved en hometrainer

  • Prisen: En klassisk hometrainer fås fra et par tusinde kr. og opefter, alt efter hvor avanceret man ønsker den. Det er derfor en markant mindre udskrivning end en smartbike der koster nærmere de 20.000 kr.
  • Fylder mindre: En hometrainer fylder, for sig selv, langt mindre end en smartbike – med cyklen monteret fylder de dog nok mere eller mindre det samme.
  • Nem at flytte rundt: En hometrainer er grundet sin størrelse, nem at flytte rundt og evt. stille væk, hvis ikke man ønsker, eller har mulighed for, at den står fremme hele tiden.
  • Transportabel: En hometrainer man kan nemt have med rundt, hvis man eksempelvis skal på ferie, træningslejr eller arbejder/bor forskellige steder i løbet af ugen.
  • Fleksibilitet: En hometrainer er faktisk også ret fleksibel, for du kan (i de fleste hometrainere) montere næsten alle cykler – dog vil du formentlig også lige skulle smide kassetten over på hometraineren, så den passer med det gearsystem du kører på cyklen (8, 9, 10, 11 eller 12-speed eksempelvis)

3 gode smart hometrainere

3 gode smartbikes

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: AGU Trend Hexa Camo Jersey
Hollandske AGU laver cykeltøj til den typiske motionist, altså ham eller hende...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.