Oksbøl – Danmark’s gravel hovedstad?

I Sydvestjylland ligger en mindre by kaldet Oksbøl, byen har omkring 2900 indbyggere og har indtil kommunalreformen i 2016 været hovedbyen i det der tidligere hed Blåvandshuk Kommune. Nu hører byen dog under Varde Kommune.

I Oksbøl ligger KonceptHotel, et tidligere hostel under Danhostel der for nyligt er omdannet og opgraderet til hotel. KonceptHotel ejes og drives af et par hvor manden, Mark Gejl, har en kæmpe passion for gravel-cykling og hans mission er simpel: Han vil gøre Oksbøl kendt som Danmark’s gravel hovedstad! Et sådan statement vækkede naturligvis vores interesse og vi har derfor været en tur omkring Oksbøl for at se nærmere på området.

Overnatning i Oksbøl

Oksbøl ligger ca. 2 timers kørsel fra Århus, 3 timers kørsel fra Ålborg og 1 time og 45 minutter fra Odense, det vil derfor være oplagt for mange at tage afsted dagen/aftenen før og tage en overnatning i Oksbøl for på den måde at være klar fra morgenstunden til at indtage grusvejene.

KonceptHotel er som tidligere nævnt et tidligere vandrehjem/hostel under Danhostel, nu omdannet til et hotel med flere forskellige værelsestyper, bl.a. 4 personers familieværelser – alle med egen badeværelse samt de faciliteter man kender og forventer fra et hotel. Som en ekstra bonus har man alle de fælles faciliteter man kender fra vandrehjemmet, eksempelvis en fælles tv/opholdsstue med pool og bordfodbold, bordtennis samt forskellige bøger og spil. Derudover et stort fælleskøkken hvor man har mulighed for selv at lave mad, samt mulighed for vask og tørring af tøj. Er man den aktive type, så er der også mulighed for at blive aktiveret indendørs, da der er et lille motionsrum med bl.a. romaskine og motionscykel.

Hos KonceptHotel er (rene) cykler velkommen på værelset og ellers er der mulighed for opbevaring af cykler i aflåst rum.

Vi overnattede 2 mand i et familieværelse til 4 personer, her var ét værelse med dobbeltseng, ét værelse med 2 enkelt senge samt et lille opholdsrum med el-kedel, køleskab, TV samt bord og stole til 4 personer. Derudover et stort badeværelse og en lille gang – så her var rigeligt med pladser til vores cykler indenfor. Sengene var glimrende og der var gode dyner og puder, så rammmerne for en god nattesøvn er bestemt til stede. Da hotellet de sidste måneder var været igennem en gennemgribende renovering, fremstår både værelser såvel som fællesarealer pæne og velholdte – herligt!

Hotellets reception har begrænset åbningstider, men til gengæld er det altid muligt at fange personale på vagttelefonen – og der er lagt op til en høj grad af selvbetjening, hvilket også gør det nemt og bekvemt som gæst. Ankommer du udenfor receptionens åbningstid henter du bare din nøgle og låser dig ind på alle tider af døgnet – og du kan tjekke ud helt til kl. 11, altså ingen stress og jag fra morgenstunden på afrejsedagen. Morgenmad kan tilkøbes og serveres i “Café Filsø” alle dage mellem 8-10 – og her er alt hvad hjertet begærer af lækkert mad til at starte dagen på! Det er dog kun morgenmad der er mulighed for på hotellet som udgangspunkt, er man en større gruppe kan der dog altid laves individuelle aftaler omkring flere måltider i Café Filsø.

Priseksempel

4 voksne i 4-personers værelse, én overnatning: 1415,- (29-30. marts 2024) eksklusiv morgenmad.

Spisesteder nær Oksbøl

Da KonceptHotel som udgangspunkt ikke tilbyder middags eller aftensmad har vi naturligvis måtte researche os til de bedste spisesteder i nærheden, godt hjulpet på vej af lokale anbefalinger.

Nær hotellet ligger den lokale SuperBrugsen med delikatesse-afdeling og der er også Quick Bistro og Pizza House i nærheden hvis man er til fastfood.

Vil man gerne have lidt flere muligheder, så er Blåvand kun ca. ét kvarter væk og her findes flere rigtig hyggelige og gode restauranter – et udpluk med lokal anbefaling nedenfor.

Gravel i Oksbøl

Tilbage til det der var hele formålet med turen, nemlig at opleve gruset i og omkrig Oksbøl. Oksbøl ligger ikke langt fra vandet og naturen består primært af store åbne hedelandskaber, klitplantager, sandstrande og ikke mindst militære øvelsesterræner i massevis!

Da vi er ude vestpå og tæt på vandet er højdemetre ikke noget man skal forvente, til gengæld vil man kunne få storslåede naturoplevelser når man indtager de brede, hårdtpakkede, grusveje og tonser derudaf.

Fra Oksbøl er der kort afstand til eksempelvis Vejers strand, Blåvand, Henne Strand, Nørre Nebel og vil man på langtur, så er Ringkøbing Fjord rundt også værd at overveje på gravel cyklen.

På vores guidede tur kørte vi primært i de store plantager, i militære øvelsesterræner og på lækre brede grustier med hårdtpakket grus. Nogle steder var er stadig lidt problemer med vand, grundet de enorme mængder vand vi har fået det sidste lange stykke tid – det skyldes ganske enkelt at grundvandet står højt. Vi kom bl.a. omkring Filsø samt Blåbjerg Klitplantage som begge er to ret flotte områder med en skøb natur.

Ifølge Mark er det intet problem at lave gravel ruter på omkring 100 km. med udgangspunkt i Oksbøl, uden at skulle køre ret meget asfalt og transportstykker og netop dét, er jo lige noget for (mange) gravel ryttere!

Men hvorfor så køre gravel i Oksbøl og omegn? Jo først og fremmest er der masser af “hurtig” grus og imponerende mange (og lange) grusveje hvis man er til de lange ture, dernæst er der masser af plads og man vil snildt kunne køre et par timer uden nødvendigvis at møde andre mennesker. Derudover er naturen ret fantastisk ude vestpå, lidt mere “råt” men stadig flot og anerledes end det vi ser på østkysten. Du må “undvære” højdemetre på kontoen, til gengæld er man næsten sikker på der blæser en lille vind – men det er jo bare ekstra træning!

Med alle de muligheder der er for at strikke fede gravelruter sammen – og evt. kombinerer det med lidt “kultur” og få set nogle af seværdighederne i området, så kommer vi helt sikkert igen, næste gang gerne en hel weekend så vi kan få 2 lange dage på cyklen!

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: JBL Tune 225TWS hovedtelefoner
JBL lancerede i september ’20 Tune 225TWS, afløseren for Tune 220TWS. Den...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.