På MTB rejse til Harzen

Harzen har udviklet sig fra at være et sted hvor “gamle mennesker” tog på ferie, til et sted hvor MTB ryttere valfarter hen for at nyde den u-spolerede natur, de hundredvis af km singletrack der ligger spredt udover det kæmpestore område og bare nyde at tempoet er skruet en del ned, i forhold til hjemme i Danmark.

Redaktøren har været på forlænget weekend i Harzen, nærmere betegnet Altenau, hvor den kun 23 årige dansker, Martin Nørris, har gjort MTB rejser til Harzen til hans levebrød. Martin har slået sig ned i Altenau og tilbyder MTB rejser til Harzen via MTBHarzen.com.

Kort om Harzen

Harzen dækker over et større område af Nordtyskland der er præget af flot natur og bl.a. også er hjemsted for Bloksbjerg, eller “Brocken” som det hedder på tysk – hvilket er et af tysklands højeste bjerge. Harzen rummer flere større, men også række mindre og hyggelige byer og er perfekt til dem der vil nyde naturen enten til fods, cykel eller ikke mindst på MTB.

Det tager ca. 4-5 timer i bil fra den dansk/tyske grænse at nå til Harzen, alt efter hvor godt trafikken glider…

alternau-bakery
Bageri i Altenau

MTB Harzen

MTB Harzen tilbyder MTB rejser til alle, med udgangspunkt i en forlænget weekend fra fredag – søndag. Prisen er 1599,- og inkluderet i prisen får man 3 dage på MTB, 2 overnatninger på delt værelse og 2 gange morgenmad.

Hotellet som MTB Harzen benytter i øjeblikket er beliggende i Altenau og er af ældre dato, bestemt ikke noget fancy, men absolut funktionelt og hyggeligt – samtidig med et personale der er enormt fleksible og ikke mindst enormt hjælpsomme. På hotellet er der ca. 160 sengepladser, hvorfor større arrangementer ikke er noget problem. På hotellet er en pejsestue/gildesal på 1. sal, samt en restaurant i stueetage, det er her morgenmaden og evt. aftensmad som udgangspunkt indtages.

hotel-drei-baeren-front
Hotel Drei Bären

Hvad endnu vigtigere er, så har Martin fået indrettet kælderen så der nu er aflåst cykel-opbevaring med alarm, der er et værksted med arbejdsstander til at klare justeringer og reparationer og mulighed for at vaske cykel indendørs – der er virkelig ikke sparet på noget! Yderligere er der for nylig blevet etableret en stor udendørs vaskeplads hvor der kan vaskes 3 cykler af gangen. Det er virkelig lækkert at kunne skylle cyklen af, eller give den helt store tur, efter en lang dag på sporet – inden den ryger i kælderen, klar til næste dag!

mtb-harzen-indoor-bikewash
Indendørs cykelkælder med vaskeplads og værksted.
mtb-harzen-bikewash
Udendørs vaskeplads og cykelparkering

Før afrejse modtager man et program for turen, der som udgangspunkt starter fredag omkring middag og slutter søndag engang over middag. Programmet er dog vejledende, for alle ture tilpasses efter deltagerne og deres ønsker, krav og muligheder – nogle vil måske gerne køre langt og hurtigt, mens andre gerne vil køre kortere ture der er knap så udfordrende. Denne del løses ved at opdele større grupper, så de får hver Deres guide, på den måde bør alle blive tilgodeset, i det omgang det nu engang er muligt.

hotel-drei-baeren-sign

Turen!

Forud for turen havde jeg meddelt de andre deltagere at jeg kørte alene og tilkendegivet at jeg sagtens kunne have en med, hvis andre var på “solo-tur”, og sådan kom jeg i kontakt med fynboen Simon. Vi blev hurtigt enige om at tage en ekstra overnatning, fra torsdag -> fredag, for at undgå at køre kl. 03 fredag “morgen”. Det betød at vi drog afsted fra Århus mod Harzen torsdag kl. 14.00 og landede på hotellet i Altenau sidst på aftenen, hvor Martin tog godt imod os, vi fik cyklerne i kælderen, fik vist værelset og nåede lige en enkelt pilsner med et par andre der også var kommet “tidligt” inden vi røg i seng. I min kådhed fik jeg dog samtidig “meldt” mig til en morgentur hvor guiderne Martin og Thomas skulle sondere dagens rute, inden de andre deltagere skulle ankomme.

(En ekstra overnatning koster 449,- inkl. morgenmadsbuffet)

Dag 1

Kl. 08.00 stod jeg klar i restauranten hvor en klassisk morgenbuffet står klar, alt fra æg og bacon, til rundstykker, yoghurt og andre morgenmadsprodukter, naturligvis med mulighed for at få kaffe, juice og lign. til at skylle det hele ned med. Efter morgenmaden er der mulighed for lige at smøre en lille madpakke, som man kan have med på dagens tur.

Vejrudsigten op til turen havde meldt om regn og gråvejr, men selvom det var lidt køligt fra morgenstunden, så det ud til at blive en flot dag!

Kl 08.30 var der afgang fra hotellet, 4 deltagere og 2 guider. Tempoet var stille og roligt, da ruten skulle inspiceres til den “rigtige” tur senere på dagen. Men vi fik en go’ ide om hvad der ventede os senere på dagen, ligesom vi fik set området i dagslys. Ruten var en god blanding af små stier, singletrick, brede grusstier og en smule asfalt for at komme til og fra hotellet. Samlet set kørte vi ca. 27 km. og ca. 550 højdemetre.

Vi var tilbage på hotellet ved 11.00 tiden og skulle nu blot vente på at de andre deltagere ankom omkring middagstid, det betød der var tid til at nyde en frokost på hotellet.

Omkring kl. 14.00 var alle deltagerne, 17 stk. i alt, ankommet og klar til afgang i 2 hold, inddelt efter niveau med hver vores guide. En stor del af turen havde Jeg og nogle af de andre kørt tidligere på dagen, men der blev koblet en ekstra sløjfe på, så vi endte med en tur på 32 km og 700 højdemetre. Turen bød igen på en lækker blanding af stier, regulær singletrack med rødder og naturlige rockgardens, grusstier/transportstykker og naturligvis en smule asfalt.

harzen-break1

Tilbage på hotellet kunne man glæde sig over en hel dag med høj sol og over 20 graders varme – faktisk var det så varmt at vi på tilbagevejen kørte forbi en af de mange badesøer der er i området og fik en dukkert – koldt, men forfriskende efter en lang dag på sporet.

harzen-forrestlake
Badesø

Dag 2

Morgenmad kl. 08.00 og afgang kl. 10.00!

Dette var dagen for den “lange” tur, et sted mellem 40-70 km. alt efter hvad deltagerne er friske på. Vi havde på forhånd fået af vide at turen gik til bikeparken i Hahnenklee, hvor vi kunne prøve kræfter med deres Flow Trail eller freeride sporet. Turen mod Hahnenklee Bikepark gik, som dagen før, af små smalle stier, singletrack, grusveje og en smule landevej. Turen op til toppen af bikeparken, der ligger 727 meter over havets overflade, bed godt i lårene, selvom det primært var på asfalt! Vi nåede 2 ture op og ned inden det blev middag og vi skulle mødes med den anden gruppe i Hahnenklee, byen ved bjergets fod, for at spise frokost. Desværre var der en af de andre deltagere der styrtede i bikeparken, hvilket betød han måtte en tur omkring hospitalet til kontrol. Selvom situationen naturligvis ikke var positiv på nogen måde, gav det Os andre en vis tryghed at se situationen blive håndteret seriøst og professionelt af guiderne, mens det naturligvis også var en reminder om at MTB kan være en farlig sport og man skal passe på sig selv og hinanden derude.

Frokosten blev indtaget på ét af de “bikestops” som MTB Harzen samarbejder med, i praksis betyder det at den bestilles dagen i forvejen, så ventetiden er minimal når man ankommer en større gruppe. Samtidig er priserne meget rimelige, i dette tilfælde fik vi en stor cola, suppe til forret og en omgang spaghetti bolognese for kun 11 EUR – det er billigt! Martin har flere bikestops rundt omkring, hvor der er aftaler omkring mad og drikke til rimelige priser.

hahnenklee-bikeshop
Bikestop – Hahnenklee

Turen hjem mod hotellet gik bl.a. af helt nye spor, som Martin ikke tidligere havde kørt med andre – og som da også var ganske udfordrende for os alle med nogle rigtig vilde singletrack stigninger!

Turen endte på 52 km og ca. 1000 højdemetre og da det havde regnet lidt natten til lørdag, slap man ikke for at skylle cyklen af da man kom hjem. Det havde dog holdt tørt hele dagen, selvom det en overgang så ud til at skulle regne – vi slap dog med skrækken og fik endnu en dag i kort/kort.

hahnenklee-bikepark
Hahnenklee Bikepark

Dag 3

Sidste dag i Harzen, hvor vi dagen i forvejen var blevet enige om at kører afsted på den sidste tur allerede kl. 09.00, for at kunne komme hjem til Danmark i ordentlig tid. Det betød at vi igen stod klar ved morgenmadsbuffeten kl. 08.00, undertegnede dog set friskere da der gik lidt øl i den aftenen før… Kl. 09.00 sad vi igen i sadlen og var på vej ud på den sidste tur, humøret var højt og man kunne tydeligt mærke at vi var flere der godt kunne have taget et par dage mere! Turen var igen en god kombination af alt det som Harzen har at tilbyde, nemlig u-spoleret natur, “hemmelige” spor og grusstier som man fornemmer aldrig ender, men som er en sejr at komme op af!

Turen blev på 27 km og 450 højdemetre.

Vi var retur på hotellet lige før middagstid, så vi kunne lige nå at få vasket cyklerne, få et bad og pakket bilen inden turen igen gik hjemover mod Fyn og derefter Århus.

view-over-alternau
Udsigt over Altenau

Samlet indtryk

Efter 3 dage og ca. 140 km på MTB’en er man på én og samme vis opladet med ny energi, men samtidig lidt træt i kroppen. Harzen er et fantastisk sted at cykle, for der er seriøst mange muligheder for at køre fede og afvekslende spor og så er naturen bare lækker og helt u-spoleret. Bjergene og det “bakkede” landskab giver gode muligheder for lange seje opkørsler via grusveje, mens man bliver belønnet med super fede, naturlige, nedkørsler der bare fortsætter flere kilometer og det er ualmindelig fedt! Harzen er ikke kun for dem der er i top-form, selvom man som udgangspunkt får flere højdemetre end hjemme i Danmark, for der er masser af “nemme” spor, ligesom der er mange spor der sætter krav til teknikken og måske også ens mod. Harzen er for alle der sætter pris på naturen, lækre spor, lange opkørsler og lige så lange nedkørsler.

Der er som tidligere nævnt masser af muligheder for at køre forskellige spor, af forskellige sværhedsgrader i Harzen – dog er der omvendt så meget at vælge imellem at en lokalkendt guide helt klart er at foretrække, om ikke andet – så de første par gange man kommer der! Alle kan hente et par spor på GPSies.com og ligge dem på sin Garmin, men du kender ikke sporenes aktuelle tilstand, sværhedsgraden eller bliver gjort opmærksom på når der kommer et teknisk svært stykke eksempelvis.

13698108_548649421991255_1905355610489575553_o

Med en guide som Martin Nørris, har man adgang til en enorm viden omkring Harzen, han kender alle de fede spor med lede opkørsler, lækre flow stykker og vilde nedkørsler. Det betyder også at turene planlægges så de passer til deltagernes niveau, dog vil man naturligvis aldrig kunne tilfredsstille alle 100%. Jeg synes dog i høj grad at alle blev tilgodeset på det hold jeg var på – selvom der både hurtige, tekniske dygtige og knap så hurtige ryttere i blandt. Den blandede skare betyder naturligvis at der undervejs på turene er en del ventetid, hvilket man kunne have “sparet” ved at køre alene eller udelukkende med folk på same niveau som en selv. Det er prisen man må betale ved at køre som en gruppe, omvendt er der mange flere af dele oplevelserne med og får man en “pause” kan den jo passende bruges på at få vejret og bare nyde den utrolig smukke natur! En anden fordel ved en lokalkendt guide, er at turene også kan planlægges og ændres alt efter vind og vejr, eller hvis deltagerne pludselig bliver trætte, eller omvendt vil have flere kilometer i benene – med andre ord kan man koncentrere sig om at cykle og nyde naturen, mens guiden har 100% styr på alt det praktiske og det er virkelig fedt!

At Martin Nørris bor fast i Altenau fortæller også noget om hans engagement, han har gjort det til hans levevej fordi han elsker det han laver, hvilket skinner 100% igennem når man er sammen med ham. Han er en ung fyr med et fantastisk humør og en kæk attitude som snakker godt med både unge, såvel som ældre. Han står klar med slange og pumpe hvis en deltager punkterer, men er også frisk på en bakkespurt og et godt grin.

De fleste deltagere tager afsted to og to, men kommer man alene vil man hurtigt føle sig hjemme, for alle er der for det samme: Nemlig at få kørt nogle fede spor og hygge sig, på en lidt primitiv måde –

Tager man en tur til Harzen og besøger MTB Harzen og Martin Nørris og de andre guider, så får man: Lækre spor og lokalkendte guider, fede oplevelser med ligesindede, hyggelige omgivelser, simpel men god mad, hyggelige aftenstunde og masser af gode grin – alle er velkomne, hvis bare de vil køre MTB og have én på opleveren!

Én ting er sikkert, det er ikke sidste gang jeg besøger MTB Harzen – jeg kommer helt sikkert igen!

Priser

Forlænget weekend, fredag til søndag, koster normalt 1599,-

Dette indlæg er tagget med
, ,
Mere af Noel Christensen

Er du kvindelig cyklist? Sports-BH’en er også vigtig

Flere og flere kvinder kaster sig over cykelsporten, og den bevæger sig...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.