Test: 3 langærmede undertrøjer fra Craft, Fox og Solo

De seneste måneder har budt på en blandet omgang rent vejr-mæssigt i Danmark, men for første gang har vi set sne og frost og med temperaturer omkring frysepunktet stilles der højere krav til ens beklædning. Uanset om det er skoven eller landevejen der trækker i vinterhalvåret, er det essentielt med en god undertrøje – da den sørger for at holde kroppen både tør og varm. Med den rigtige undertrøje vil man faktisk i mange tilfælde kunne undvære en decideret cykeljakke, men nøjes med en langærmet jersey – i hvert fald så længe vinteren er forholdsvis mild.

I denne test har vi samlet 3 forskellige langærmede undertrøjer fra henholdsvis Craft, Fox og Solo – den dyreste med en pris på omkring 600,-

 Craft-Keep-Warm-mockneck

Craft Keep Warm mockneck

Craft’s undertrøjer er inddelt i forskellige serier hvor “Keep Warm-serien”, som navnet stærkt antyder, er beregnet til de kolde dage hvor man ikke kun har brug for at få transporteret sveden væk fra kroppen, men også har brug for en vis form for isolering.

Denne model er opbygget omkring hul fiberteknologi, i praksis betyder dette at man varmer de hule fibre op via kropsvarmen og herefter virker de isolerende, så man bibeholder en fornuftig temperatur.

Rent design og materialemæssigt så er Craft Keep Warm mockneck op og inddelt i et hav af felter, da man har været inde og teste og måle på hvor kroppens varme og kolde felter var, hvorefter man har sammensat Craft Keep Warm mockneck således at der ydes ekstra kraftig beskyttelse hvor kroppen er mest udsat og mindre beskyttelse hvor man ofte har det varmt.

Craft Keep Warm mockneck har en meget tæt pasform, hvilket en undertrøje som inderste lag bør have – da dens primære opgave er at holde huden fuldstændig tør, ved at transportere sveden ud i næste lag. Den har en høj krav som beskytter hele halsen, hvilket er et stort plus da den primært vil blive brugt i vinterhalvåret. Øverst er en lynlås der går ned til brystet og denne løsning fungerer også udmærket, da det gør undertrøjen ret nem at få af og på, men samtidig har man muligheden for at åbne lidt op hvis det bliver for varmt undervejs på cykelturen.

Jeg har testet Craft Keep Warm mockneck under forskellige vejrforhold og den gør det rigtig godt, også selvom vi kommer under frysepunktet. I praksis har jeg primært brug Craft Keep Warm mockneck sammen med en langærmet jersey, men også i kombination med eksempelvis en softshell jakke på de rigtige kolde og blæsende dage og disse 2 lag har været alt rigeligt. Da Craft Keep Warm mockneck er udført i syntetiske materialer vil den, når man tager den af, føles “våd”, men kroppen holdes stadig tør og jeg har hverken haft problemer med at komme af med varmen, eller holde en fornuftig krops temperatur, uanset temperaturen udenfor.

Materialer

 • 61% polyamid
 • 35% polyester
 • 4% elastan

Konklusion

Sanlet set er Craft Keep Warm mockneck meget behagelig at have på, sidder tæt til kroppen og giver en rigtig udmærket beskyttelse. Med en vejledende pris på 549,- og mulighed for at finde den væsentligt billigere online, får man meget for pengene og en undertrøje der, takket være brugen af syntetiske materialer, holder både form, farve og udseende vask efter vask.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 549,-

Karakter

 • Funktionalitet og pasform: 8/10
 • Design: 8/10
 • Pris: 7/10
 • Samlet: 7,6 / 10

fox-attach-jersey-nohead

Fox Attack L/S Jersey

Deltageren der skiller sig mest ud i denne samlede test er uden tvivl produktet fra Fox. Fox Attack L/S Jersey er ikke “bare” en langærmet undertrøje, men kan også bruges alene som en langærmet trøje – jeg vil dog umiddelbart mene den fungerer bedst som et inderlag, men dette vil nok også være en individuel vurdering.

Fox Attack L/S Jersey fås i to farver, den helt klassiske sorte og en i blå/sort farvekombination – materialet er 100% polyester.

Modellen adskiller sig fra de fleste andre undertrøje ved at have en ret løs pasform, hvilket understøtter det faktum at den også kan bruges alene som en langærmet trøje. Nogle vil nok finde pasformen en tand for løs, men andre vil sætte pris på den løsere pasform. Designet er frisk og kunne være taget direkte ud fra Deres motorcross-sortiment. På brystet at jeysey’en er et grønt Fox logo, halsen er med v-hals og en diskret krave. Ved håndleddene er en smal elastik der holder ærmerne på plads, men ellers er det hele meget “Loose”.

Underdelen af ærmerne og hele bagsiden er i mesh for optimal svedttransportering, mens overside af armene og front er i blødt polyester, uden nogle former polstring eller lign.

fox-attack-jersey-sleve-closeup

I siderne, umiddelbart under armhulerne er der flere udluftningshuller, der er forstærket med gummi-print for at undgå at hullerne udvider sig – en fin og meget praktisk detalje!

fox-attack-jersey-side

På bagsiden er jersey, som tidligere nævnt, udført i mesh – lige pånær i nakken. Ned af højre side er et Fox logo til at bryde det sorte design og i venstre side er der faktisk en ganske lille lynlås-lomme hvor man eksempelvis kan opbevare en nøgle eller lign., da den er ret lille og derfor ikke rummer meget andet.

fox-attack-jersey-pocket

Den løse pasform gør at Fox Attack L/S Jersey passer til de fleste, uanset kropsbygning og proportioner, men til gengæld må man så gå lidt på kompromis med funktionaliteten da den ikke transportere sveden væk fra huden lige så hurtigt og effektivt som de undertrøjer og jersey’s der sidder hele tæt til kroppen. I praksis kan man derfor opleve at trøjen føles lidt våd og klam hvis man eksempelvis holder en pause, sad trøjen helt tæt til kroppen ville dette ikke opleves helt på samme måde.

Jeg har testet Fox Attack L/S Jersey under forskellige vejrforhold og altid som inderste lag med en trøje eller en jakke over og har på intet tidpsunkt været “generet” af den løse pasform, måske lige med undtagelse af når kropstemperaturen falder, eksempelvis når man holder pause, for da han den godt virke lidt kold og klam – omvendt opnår man lynhurtig en god temperatur igen når man hopper i sadlen og kommer ud af sporet.

Fox Attack L/S Jersey giver ikke den store beskyttelse mod vind og vejr, men sikre til gengæld at kroppen har rig mulighed for at ånde og den er faktisk ganske udmærket til at få transporteret sveden væk fra kroppen, trods den løse pasform. Derudover er den enormt behagelig at have på, da den er udført i lækre materialer og uden noget der skarver, strammer eller irriterer.

Materialer

 • 100% polyester
 • Må maskinvaskes ved 30/40 grader

Konklusion

Er man ikke til de helt stramme undertrøjer og trøjer – så kunne Fox Attack L/S Jersey sagtens være et fornuftigt bud på en langærmet undertrøje. Designet er mere “motorcross” end det er cykling og folk der ikke er til det helt stramme cykel-outfit vil elske den løse pasform og den gode åndbarhed da både ryg og underarme er udført i mesh.

Detaljen med en lille lomme er på en måde fin, men også lidt ligegyldig da den ikke rummer ret meget. Til gengæld synes jeg “udluftmningshullerne” i siden er en super detalje som gør at man altid kan komme af med overskudsvarmen og særligt de steder hvor der er mest brug for det, mens resten er lidt bedre beskyttet.

Jeg nævnte indledningsvis at Fox Attack L/S Jersey kunne bruges både som undertrøje og som langærmet trøje – personligt vil jeg dog nok holde mig til at bruge den som undertrøje, da jeg finder den for tynd til brug de dage hvor en langærmet cykeltrøje er nødvendigt.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 599,-

 • Fås hos udvalgte Fox forhandlere, eller online på Foxhead.dk

Karakter

 • Funktionalitet og pasform: 7/10
 • Design: 8/10
 • Pris: 7/10
 • Samlet: 7,3 / 10

Solo-Merino-langaermet-Baselayer-01

Solo Merino langærmet Baselayer (Testvinder)

Solo er et brand jeg første gang gjorde praktiske erfaringer med i forbindelse med min test af en af Deres vintertrøje (Læs testen). Solo er et brand fra New Zealand der producerer cykeltøj af høj kvalitet og typisk i retro-inspireret design.

Nu er der ikke meget “retro” over en mørk, langærmet undertrøje, men den har da lige fået et lille “Solo” logo over brystet.

Denne langærmede undertrøje er udført i 100% merino uld og i en tynd kvalitet, hvilket betyder den faktisk kan bruges året rundt. Merinould har den fantastiske egenskab at det varmer når det er koldt og køler når det er varmt, derudover har uld en fantastisk evne til at lede fugt fra kroppen og er “selv-rensende” så man ikke nødvendigvis behøver vaske undertrøjen efter hver brug. Slutteligt er der ingen problemer med kløen – da merino-uld er blødt og lækkert mod kroppen.

Ulempen ved uld er at det er et naturmateriale, i praksis betyder det at den efter brug og et par vaske godt kan komme til at se len lille smule “nusset” og krøllet ud – i praksis betyder dette ikke det fjerneste og er noget man blot må affinde sig med. Derudover er uld ikke nær så holdbart og slidstærkt som kunstmateriale, så form og farve holder ikke til nær så mange vaske som et kunstmateriale.

Designet af denne undertrøje er helt klassisk, den er sort og har flade syninger i siderne – generelt er det tydeligt at se at man har forsøgt at begrænse antallet af syninger, for at undgå at disse kunne genere rytteren. Der er ingen lynlås, krave eller lign., den er helt “plain” og det i sig selv kan være en fordel…

Pasformen er tæt og det skal den også være, netop fordi den som inderste lag skal sørge for at holde kroppen tør og lun. Ærmerne er forholdsvis lange og længden er også passende til mine ca. 175 cm.

Solo Merino langærmet Baselayer er testet under forskellige vejrforhold og jeg er ret imponeret over hvor godt merino-uld kan fungerer som inderste lag – kroppen holdes helt tør og den giver en passende isolering, hvilket har været nødvendigt på de dage med temperaturer under frysepunktet og med kun en langærmet trøje, eller en jakke udenover. Jeg har på intet tidspunkt følt mig kold eller følt jeg havde brug for en tykkere undertrøje, selvom Solo Merino langærmet Baselayer er ret tynd.

Materialer

 • 100% merino uld

Konklusion

Solo Merino langærmet Baselayer er uden tvivl den lækreste undertrøje jeg har testet – komforten er helt i top og den er fyldt med gode egenskaber. Fugten ledes videre til næste lag så kroppen holdes tør, samtidig har den en vis isolerende effekt, så kroppen også holdes varm og grundet uld’s naturlige egenskaber kan det regulerer mellem at varme eller svale – imponerende! Alt dette skal ses i lyset af at Solo Merino langærmet Baselayer er udført i et tyndt materiale og med en meget kropsnær pasform, så man praktisk talt ikke bemærker man har den på.

Holdbarheden er formentlig en smule ringere end en tilsvarende undertrøje i kunstmateriale, men til gengæld er denne meget mere lækker at have på og gør lige præcis det den skal.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 499,-

 • Køb Solo Merino langærmet Baselayer online hos VeloWear.dk

Karakter

 • Funktionalitet og pasform: 9/10
 • Design: 8/10
 • Pris: 9/10
 • Samlet: 8,6 / 10

Testvinder

Vinderen i denne test er, uden nogen tvivl, Solo Merino langærmet Baselayer. Den fungerer i al slags vejr, har gode svedtransporterende egenskaber, er meget behagelig at have på og så er prisen også meget rimelig. En undertrøje der også kan bruges til meget andet end cykelturen, det kunne eksempelvis være ski-ferien eller vandreturen.

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Zwift: Tips og tricks
Zwift er mere populært end nogensinde og der kommer løbende nye maps,...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.