Test: Creative Outlier Free Pro+

Creative har udvidet deres Outlier-serie med en Outlier Free+ og en Outlier Free Pro+. Free+-serien er en videreudvikling af den tidligere Outlier Free som vi testede tilbage i starten af året og både Free+ og Free Pro+ modelerne er blevet justerbar så den nemmere kan tilpasses den enkelte lytters ører og så fås de nu i et par nye friske farver.

Men hvordan spiller de – og hvordan er det lige at “Bone Conduction” teknologien fungerer? Det giver vi svar på!

Hvad er der i kassen?

  • Outlier Free Pro+
  • Silikone earplugs
  • Magnetisk opladningskabel (USB)
  • Mikrofon plug
  • Quick start guide

Hvad er Bone Conduction teknologi?

I stedet for at spille lyden direkte ind i øregangen, så benytter man “bone conduction” teknologi til at overfører lyden direkte til det indre øre, via kindbensknoglerne. Lyden overføres som lydbølger og betyder at du hører musikken, men stadig har fri passage i øregangen og derfor fint kan opfatte hvad der sker omkring dig. Sidstnævnte kan være en stor fordel hvis de benyttes ifm. eksempelvis cykeltræning, da man så stadig kan høre og reagerer på trafikken omkring sig, eller i træningscentret hvor man nemt kan høre hvis nogle forsøger at komme i kontakt med en.

Designet og teknikken

Outlier Free+-serien er beregnet til aktivt brug og faktisk så Outlier Free+ IPX5 certificeret, mens Outlier Free Pro+ er IPX8 certificeret så den kan bruges under vand ifm. svømning. Free+ modellen kan bruges i alt slags vejr og tåler sved og støv – men bør ikke nedsænkes i vand som Free Pro+’eren.

Designmæssigt ligner de den forrige Outlier Free med en slank nakkebøjle, elektronikken placeret umiddelbart bag øret og højttaler-enhederne (Kaldet transducere) foran øret. Det nye her er at disse transducere kan justeres til den enkeltes ører, det er en ny feature og noget som man egentlig godt kan have savnet i den tidligere Outlier Free-serien.

På den ene side er knapperne til fysisk betjening placeret og der kan man manuelt styre basale funktioner, selvom de fleste nok bare vil benytte smartphonen til betjening. Medmindre man bruger dem som MP3-afspiller, for Free Pro+ udgaven har indbygget 8GB hukommelse, så man kan lagre musik direkte på dem og lytte til det uden sin smartphone – det kan især være praktisk hvis man bruger dem til svømning eller løb hvor telefonen måske er mere i vejen end hvad godt er…

Der er naturligvis indbygget mikrofon så de kan bruges som headset også – man skal dog lige huske at dække mikrofonen til med den medfølgende “plug” hvis man benytter dem til svømning – dette for at sikre der ikke trænger vand ind til elektronikken.

Farvemæssigt kan man, i Free Pro+ modellen vælge mellem den klassiske sort/blå og en mere farverig blå/orange farvekombination – Free+ modellen fås kun i mørkeblå.

Batteriet er opgivet til ca. 10 timers spilletid og en opladning, via USB, tager ca. 2 timer via det medfølgende USB-kabel. Én ting der dog er værd at bemærke er at dette er et speciel magnetisk kabel der kun passer til disse enheder, altså kan du ikke bare finde et tilfældigt kabel i skuffen og oplade dette headset.

De forbindes trådløst til enhver Bluetooth enhed via Bluetooth 5.3 – og du kan endda forbinde til to enheder samtidig, så du kan besvare opkald fra både computeren og smartphonen, uden at skulle skifte forbindelse!

Outlier Free+ eller Free Pro+?

Som nævnt indledningsvis, så findes der både en Free+ og en Free Pro+.

Forskellen mellem de to er primært at Free Pro+ er IPX8 certificeret så det kan bruges til svømning, samtidig har det 8GB indbygget hukommelse så det kan bruges som stand-alone musikafspiller, slutteligt er farveudvalget lidt anerledes.

Ift. lyd og de mere tekniske specifiktioner, batteritid og lign., så er de to modeller indentiske!

Med andre ord – har man ikke brug for at kunne svømme med dem på, og/eller bruger dem som stand-alone MP3-afspiller, så kan man nok lige så godt spare pengene og “nøjes” med Free+ modellen!

Komforten og lyden

Bøjlen på Creative Outlier Free Pro+ går bagom nakken og kan ikke justeres. I mit tilfælde betyder det det sidder lidt væk fra hovedet, da mit hovede ikke er så stort. I prakis betyder det dog ikke det store, da det sidder fast via ørekrogene. Som nævnt tidligere kan disse nu justeres og det gør det langt nemmere at få den rette pasform, og dermed også det bedste udnytte af lyden. Ved brug af bone conduction teknologi, er det super vigtigt de sidder helt rigtigt, da man ellers ikke får det fulde udnytte af lyden. I denne nye udgave er det forholdsvis nemt at justeres placeringen, blot ved at bøje og indstille dem med fingrene.

Headsettet er betrukket med blød gummi som gør at de sidder bedre fast, er mere modstandsdygtige overfor sved og vand og ikke mindst nemme at holde rene.

Man kan godt mærke man har dem på – men de vejer meget lidt og er nemme at justere så de sidder så behageligt som muligt. Det betyder også at de ikke er generende at benytte i længere tid af gangen.

Lydmæssigt så lider Creative Outlier Free Pro+ lidt under det samme som tidligere modeller og alternativet fra Shokz, nemlig det faktum at den tunge bass og den omsluttende lyd må undværes, mod at man så til gengæld bedre kan følge med i hvad der sker omkring en, da ens øregang er fri. Lyden er dog stadig ganske udmærket og takket være bone conduction teknologien får man stadig fornemmelse af bassen, bare via knoglerne istedet.

Lydmæssigt synes jeg ikke der er hørbar forskel fra tidligere modeller, i hvert fald ikke noget jeg umiddelbart bider mærke i ved almindelig brug. De kan spille tilpas højt, i hvert fald højt til nok at de sagtens kan bruges steder hvor der er noget larm – men hvor kan så stadig har fornemmelse af hvad der sker omkring en, alt efter hvor højt man skruer op!

Konklusion

Creative Outlier Free Pro+ er klart mest interessant til dem der dyrker motion og som gerne vil kunne høre hvad der sker omkring en. Det kan være ifm. løb, i fitness centret eller måske bare når man træner derhjemme hvor man gerne vil kunne høre når konen, manden eller ungerne kalder.

De tåler aktivt brug, sved og fugt og kan endda bruges til svømning – men går man 100% efter den bedst mulige lyd under 1000,- så findes der altså mange andre headsets og hovedtelefoner derude.

Men er man til musik under træning, uden at lukke sig helt ude – så kan Creative Outlier Free Pro+ sagtens være det hele rette valg for dig, måske særligt hvis du løber, for her vil du kunne lade telefonen blive hjemme og afspille MP3-filer direkte fra Creative Outlier Free Pro+, mens du stadig kan høre mennesker og trafikken omkring dig.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 968,-

Funktionalitet 9
Lydkvalitet 6
Komfort og pasform 8
Pris 8
7.8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Assos iJ.shaqUno
Det er svært at komme igennem efterår, vinter og det tidlige forår,...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.