Test: Evolva X2 1800 lumen LED forlygte

Mange af de kraftige LED forlygter der sælges ligner hinanden, Evolva X2 fra danske Din MTB deler også design med bl.a. SolarStorm X2 og ser man bort fra logoet på toppen kunne det, udfra designet, være samme lygte. Evolva X2 er en kraftig LED forlygte der kan bruges på både mountainbiken og på landevejen. Den har 2 stk. CREE XM-L T6 dioder der samlet giver op til 1800 lumen.

Designet gør den velegnet til brug på styret, såvel som på hjelmen og med op til 2,5 timers batteritid, på fuld blus, burde der være rigeligt med batteritid til aftenturene hen over efteråret og vinteren.

Hvad er der i kassen?

I kassen til Evolva X2 finder man, foruden selve forlygten på 1800 lumen, følgende

  • Batteripakke på 8.4v / 6400 mAh
  • USB oplader-kabel der kan bruges sammen med oplader fra mobiltelefon, tablet eller lign.
  • Hjelmbeslag med velcro
  • Gummi o-ringe til montering på styr

Se vores unboxing af Evolva X2 nedenfor.

Design og funktionalitet

Evolva X2 har et ret klassisk design, udført primært i aluminium for maksimal varmeafledning og med køleribber i siderne. Lygten har 2 paraboler med én CREE XM-L T6 diode i hver, der samlet set giver op til 1800 lumen. I bunden af lygten er der en indbygget holder som kan bruges hvadenten den skal monteres på styret med gummi o-ringene, eller på en hjelm via det medfølgende hjelmbeslag.

På bagsiden er der lygtens eneste knap, en blå trykknap der bruges til at skifte mellem lygtens 3 styrkeindstilinger, lav, mellem og max. Ved siden af denne knap er 3 dioder der indikere aktuel batteristand på batteripakken. På lygten sidder monteret et kort kabel der bruges når den skal tilsluttes batteripakken, lygte og batteripakken holdes godt sammen da de skrues sammen, dette sikrer at kablet ikke går løs under brug.

Den generelle kvalitet på lygten er der ikke umiddelbart noget at udsætte på, den virker ganske solid og finishen er ligeledes ganske pæn. Lygten er ret let, og sammen med det lave design gør det at den er lige velegnet til brug på styret og hjelmen.

 

Med i pakken er en batteripakke på 8.4v og 6400 mAh. Batterierne er pakket inde i et kraftigt etui der nemt kan tørres af og som holder vand og fugt ude. Batteripakken kan nemt monteres på eksempelvis cyklens stel via velcro-stropperne, men den samlede kabellængde muliggør også at lygten kan monteres på hjelmen, mens batteripakken opbevares i jakken eller trøjens baglomme. På mange andre lygter vil det være nødvendigt med et forlænger-kabel, så dette er bestemt en fordel der er værd at bemærke.

Som nævnt har lygten 3 indstillinger, lav, mellem og max lysstyrke – simpelt, men også meget funktionelt. Ofte har lygterne også en strobe/blink funktion, men denne bruges sjældent af mountainbikere som må være den primære målgruppe. Det er nemt at skifte mellem de 3 indstillinger via knappen på lygten, også selvom man har handsker på. Med den inkluderede batteripakken er lygtens brændetid opgivet til:

  • Lav: Op til 5 timer
  • Mellem: Op til 3,5 timer
  • Max.: Op til 2,5 timer

I praksis skal man skære lidt af batteritiden hvis temperaturen er lav, så regner man med ca. 2 timers brug ved max. – bliver man ikke skuffet, det er i hvert fald min oplevelser efter et par ugers brug hvor jeg efter ca. 2-2,5 timer ved mellem/max. lysstyrke stadig har haft 1 ud af 3 streger tilbage på batteriindikatoren ved hjemkomst. Dette skal ses i lyset af at temperaturen har været omkring 0-5 grader.

Batteripakken oplades via det medfølgende USB kabel, hvilket betyder at der kræves en USB oplader for at kunne oplade batteripakken. I praksis er dette dog ikke et problem, da de fleste har en USB oplader til deres smartphone eller tablet, hvad enten der står Apple eller “alt andet” derpå. Selve USB stikket lyser rød ved opladning og grøn når opladningen er overstået – hvilket tager op til 6 timer for en fuld opladning.

Som nævnt tidligere, så har Evolva X2 ikke kun én, men 2 LED’er foran, dette er med til at give en lyskegle der dækker lidt bredere og samtidig er lidt kraftigere end hvis der kun havde været én LED. Lygten har en smule tendens til spotbelysning, altså at lyskeglen er meget koncentreret i midten, men der er stadig en udmærket spredning på lyskeglen, selvom den ikke er så jævn som set på dyrere lygter. Til prisen er både spredning, rækkevidde og det faktum at den har lidt tendens til spotbelysning, helt OK. Spredning og dækning i siderne gør at den kan bruges i skoven, såvel som på landevejen og den har samtidig en ganske glimrende rækkevidde som gør at den lyser godt op på sporet, eller frem på landevejen. Lygten kan bruges både som primært og sekundær lygte og da den ikke vejer specielt meget, kan den også placeres på styret, såvel som på hjelmen, det koncentrerede lys gør den måske i virkeligheden endnu mere velegnet til brug på hjelmen.

Praktisk test af Evolva X2

Konklusion

Evolva X2 minder enormt meget om SolarStorm’s X2 lygte, prisen er bare væsenligt lavere og kvaliteten umiddelbart sammenlignlig. Man får en rigtig fornuftig lygte med tilpas lysstyrke til at den kan bruges både på landevejen og i skoven, dog vil min anbefaling i skoven altid være 2 lygter, én på styret og én på hjelmen.

Batteritiden er også udmærket, omkring 2-2,5 timer ved fuld blus og så er den både nem at montere og nem at betjene. Lyskeglen har en smule tendens til spotbelysning i midten, men har stadig en rimelig spredning og dækker derfor fint i siderne og rækkevidden kan der heller ikke sættes en finger på.

Med en pris på under 400,- er Evolva X2 et glimrende køb, særligt hvis man gerne vil holde sig igang vinteren over med enten mountainbike eller landevejstræning – for her er en god lygte svær at undvære.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 369,-

Funktionalitet 9
Medfølgende tilbehør 8
Design 8
Pris 10
8.8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Craft Active Crewneck LS
Vil man gerne fortsætte den udendørs cykeltræning, selvom sommeren i skrivende stund...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.