Test: Ravemen FR160 forlygte med Garmin holder

Det kinesiske firma Ravemen gør sig næsten kun i cykellygter og ét af de produkter der har fået en del opmærksomhed er netop FR160 som vi har haft lejlighed til at teste de sidste måneder.

FR160 er en LED forlygte på 160 lumen, men det der gør den speciel er at kan monteres direkte på dit Garmin mount, enten alene eller mellem mount og cykelcomputer – og det er altså smart!

Hvad er der i kassen?

I kassen finder man:

  • Ravemen FR160 lygte
  • USB-C kabel
  • Vejledninger

Lygtens design og funktioner

Selve lygten er udført i sort plast med mat finish kun brudt af FR160 navnet på siden. Den vejer 55 gram og måler 75 x 57 x 21 mm. Enheden er IPX6 certificeret, så den tåler brug i al slags vejr – heldigvis!

I bunden er der beslag til montering på Garmin holdere og på toppen mount så cykelcomputeren kan monteres imellem holder og lygte. Er man Wahoo-bruger, så kan man tilkøbe en adapter så den kan bruges sammen med Wahoo holdere og cykelcomputere.

Foran er er en lysstribe med COB LED der lyser med maksimalt 160 lumen – dette dog kun i “blink” tilstand. Værd at bemærke er at lygten også er synlig fra siden!

Bagpå er én knap, den skal holdes nede for at tænde og slukke enheden – ved siden af er USB-C stikket placeret bag en gummi-hætte der holder skidt og fugt ude af stikket. Dette stik bruges til opladning af det indbyggede batteri der yder 380mAh/3,7V – det er endda nemt at se om lygten oplades, da en rød LED lyser op når den er under opladning.

Lygten har i alt 6 forskellige tilstande, skift sker ved at trykke en enkelt gang på knappen bagpå – mens lygten er tændt. Der er høj, mellem og lav konstant lysstyrke, samt 3 forskellige blinke-tilstande. Ved konstant lys er maksimal lysstyrke dog “kun” 50 lumens, mens blink er op til 160 lumens. Det betyder også at den ikke er velegnet til brug når vejen eller sporet skal lyses op – men derimod mere når man kører ved solopgang eller solnedgang og man vil øge sin synlighed i trafikken. Lygten har indbygget memoryfunktion, så den husker hvilken tilstand den var i da den blev slukket, således slipper man for at “klikke” sig igennem flere tilstande, hvis det er én bestemt tilstand man altid bruger.

Batteritiden afhænger af hvilken tilstand der bruges, den mest batteribesparnede tilstand (Lav konstant lys) giver op til 13,5 timers batteritid. Til sammenligning giver maksimal konstant lys kun 4 timers batteritid – sidstnævnte bør dog stadig være nok til de fleste, med tanke på hvornår den umiddelbart vil komme i brug.

Det er utrolig nemt og hurtigt at montere lygten, da den monteres direkte på din Garmin holder – din Garmin cykelcomputer monterer du så bare ovenpå lygten så man ender med en smart “sandwich” med FR160 i midten.

FR160 synlighed og anbefalet brug

FR160 er, som tidligere nævnt, en lygte der egner sig bedst til at gøre dig synlig i trafikken, den er nemlig ikke kraftig nok til at lyse ret meget op – til gengæld er (op til) 160 lumens rigeligt til at sørge for at du som cyklist er nem at se i trafikken, og da den både kan ses forfra og fra siden er synligheden ekstra god.

De 3 konstante lystilstande egner sig bedst til brug når man også gerne vil kunne “se” lidt foran sig, mens de 3 tilstande med blink er oplagt til de situationer hvor man gerne vil maksimere ens synlighed overfor de øvrige trafikanter.

FR160 kan bruges både dag og nat, men der hvor den nok i virkeligheden er mest brugbar er i morgentimerne hvor solen står op og om eftermiddagen og aftenen når solen går ned, her hvor man måske ikke mener en lygte er nødvendigt, men hvor man – for bilisternes (og egen) skyld, bør sikre at man er synlig på både vej og cykelsti. De konstante lystilstande er tilstrækkelige til at give lidt overblik på cykelstien eller vejen, men man må ikke forvente at vej eller cykelsti lyses helt op.

Det der gør FR160 rigtig smart, er muligheden for at sætte den på eksisterende Garmin holder – på den måde skal du ikke have endnu et beslag på cyklens styr og du kan endda lade den sidde uden at den generer når den ikke er i brug, for så blot at tænde den ved behov. Naturligvis bliver ens cockpit lidt mere “bulky” at se på, men det er stadig en langt mere lækker løsning end en løs lygte på styret hvis vi snakker æstetik!

Netop monteringen af lygten på holderen til cykelcomputeren kan så omvendt også give lidt udfordringer, afhængigt af hvilken holdder man benytter. Mange out-front holdere peger nemlig lidt op af, og det samme vil lygten så gøre – det er ikke 100% optimalt, men omvendt heller ingen katastrofe da lygten ikke er så kraftig at man vil bruge den som primær lyskilde på et mørkt MTB spor eller lign., ligesom billisterne så heller ikke vil blive generet og/eller blændet af den – som hvis det havde været en 500 eller 1000 lumens lyskegle de fik lige i synet.

Konklusion

I testperioden her i efteråret og vinteren har FR160 virkelig vist sig værd, for den er altså ret genial når man kører afsted om eftermiddagen og det så småt er begyndt at blive mørkt når man kommer hjem. Den fylder minimalt på styret, så man bemærker egentlig dårligt den er er – og når det så er tid, så tændes lygten blot.

De fleste kender det nok godt, man er kommet afsted på cyklen og lige pludselig er det måske lidt mørkere end man lige havde forestillet sig – her er det altså guld værd at kunne tænde for FR160 så man kan ses både forfra og fra siden. Du behøver ikke “huske” lygten, du kan bare lade FR160’eren sidde fast på Garmin holderen – så er den altid klar til næste tur, uanset om du får brug for den eller ej. Batteritiden er ikke super lang – men for de fleste motionister vil den nok også bare lige bruge i kortere tid som “backup” hvis mørket pludselig falder på, eller cykelturen bliver længere end forventet. De (minimum) 4 timers batteritid bør således være rigeligt i dette scenarie og opladning sker med USB-C, så når du kommer hjem kan den smides i opladeren til mobilen eller lign.

Udover at være “backup” lys til motionisten, så er FR160 også oplagt til pendleren som ønsker en diskret lygte som ikke fylder på styret og som man ikke lige glemmer – her er FR160 rigtig smart da den bare kan blive siddende i Garmin holderen og altid er klar til brug, forudsat man husker at lade den op – naturligvis!

Prisen på knap 350,- synes jeg bestemt er rimelig – enheden er i god og solid kvalitet, tåler vind og vejr, har flere lystilstande og er bare smart! Du kan sagtens finde mange andre lygter til knap 350,- der giver langt mere lys, men her er det “smarte” og funktionelle du betaler for, fremfor rå lumens!

Pris og tilgængelighed

Set til 339,- (Wahoo adapter koster 39,-)

Funktionalitet 10
Medfølgende tilbehør 7
Design 8
Pris 8
8.3
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Garmin Edge Touring – Gennemgang
En kort og grundlæggende gennemgang af Garmin’s nye Edge Touring, en cykel...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.