Test: Shimano SH-IC501 indendørs cykelsko

Shimano har virkelig taget indendørs cykling til sig og har nu et sortiment på 3 forskellige cykelsko der alle er lavet til indendørs brug, IC100, IC200 og topmodellen IC500 som vi her har haft lejlighed til at teste af over de sidste måneder.

Fælles for alle 3 modeller, er at de fås til både mænd og kvinder, og er lavet til at være super åndbare, lette og til at gå i. Det betyder også at de alle er til SPD-klamper og ikke SPD-SL som jeg personligt selv normalt ville bruge indendørs på hometraineren, da det er samme klamper som jeg bruger ude på landevejen…

Design og detaljer

IC5, eller IC501 fås i 3 farver, grå, rød og sort, størrelsesmæssigt spænder de fra 36-48 hvor 36-41 er i det Shimano kalder Women’s Fit.

IC501 er lavet med en overdel i mesh-lignende materiale der er super åndbart og er ret fleksibelt, hvilket betyder den smyger sig om foden og sidder dejlig tæt, nærmest som en sok. Der er et enkelt BOA L6 spænde på overdelen og det er nemt at justere så de sidder så tæt som man ønsker det.

Skoene er ret nemme at få på, det er næsten som at trække i et par strømper. Der er placeret en lille løkke både for og bag som gør det noget nemmere at trække i og af skoene.

Hælen, samt området ved tæerne er forstærket, nok både for at optimere holdbarheden og sikre en god kraftoverførsel, uden at gå på kompromis med åndbarheden. Alt materialet har fået en antibakteriel Fuze behandling som gerne skulle betyde de holder sig “friske” længere.

Bunden er forstærket og har gummisål både foran og bagtil ved hælen, det beskytter klamperne og gør dem bedre at gå i, en ikke uvæsentlig feature hvis de skal bruges i træningscentret. Sålen er en 5’er på stivheds-skalaen der går op til 12 hos Shimano – altså er sålen forholdsvis “blød” og derfor meget komfortabel, en 12’er vil være enormt stiv og derfor ikke specielt komfortabel.

Som nævnt indledningsvis er skoene beregnet til brug sammen med SPD-klamper, den type klamper jeg normalt ville benytte til grave eller MTB. Det undrer mig at Shimano ikke har gjort dem kompatible med SPD-SL eller Look klamper, da disse er ret brugte i træningscentre – men måske det skyldes at man har ville lave en sko der også var til at gå i – og det er en SPD-SL sko sjældent…

Pasform og praktisk brug

IC501 har været mine “go-to” sko den sidste måneds tid og jeg har kørt tæt på 1000 km. i dem på hometraineren. Det første man bemærker ved skiftet til en dedikeret “indendørs sko” er at man ikke sveder fødderne på samme måde, de er altså langt mere luftige og åndbare end et par traditionelle cykelsko. Det gør komforten væsentligt bedre, særligt hvis man er til de længere træningspas på hometraineren eksempelvis.

Mesh-strømpe-designet fungerer også rigtig godt og gør at de sidder super godt til foden, BOA-spændet gør at de sidder tilpas tæt og er nemme at justere. Materialet som overdelen er udført i er ret fleksibel, hvilket har den fordel at skoene i højere grad former sig efter rytterens fødder og derfor vil man ikke umiddelbart opleve en sko der strammer eller klemmer nogle steder. Personligt har jeg ret brede fødder, men IC501’eren har fint plads til mine fødder.

Når man har en sko der er så fleksibel og komfortabel som IC501 så må man naturligvis skulle gå på kompromis andre steder og det er på kraftoverførslen og stivheden. Sålen er forholdsvis blød (5/12 på stivhedsskalaen) og med en overdel overvejende i mesh er det ikke den stiveste sko – hvilket betyder at der går lidt “power” tabt når der trædes i pedalerne. For alle os dødelige motionister betyder det minimalt, men går man op i marginalerne – så betyder det lidt.

Jeg har oplevet IC501 som enormt komfortable, både til lange træningspas, Zwift løb og helt almindelig træning – fødderne “koger” ikke som de ellers kan komme til, overdelen former sig efter foden og gør dem enormt behagelige af have på – og med SPD-klamperne og gummi-sålen er de nemme at gå rundt i.

Konklusion

En cykelsko dedikeret til indendørs-brug er ikke for alle, for man skal være rimelig dedikeret til indendørs cykling, enten hometrainer/Zwift eller ifm. eksempelvis spinning før det giver mening. Er man derimod typen der cykler indendørs hele vinteren, eller måske hele året rundt på de våde og blæsende dage – eller er man ofte til spinning-timer, så vil jeg så absolut mene at IC501 giver rigtig god mening. Du får en cykelsko er der super komfortabel, enormt åndbar og som er nemt at gå i!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1099,-

Funktionalitet 8
Pasform og komfort 9
Design 8
Pris 7
8
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: DT Swiss GR 1600 Spline Gravel hjulsæt
GR 1600 Spline er forholdsvis nyt hjulsæt fra DT Swiss og ét...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.