Test: YEP Uptimizer 3.0 dropper post

Schweiziske YEP Components har udviklet en ny udgave af deres populære Uptimizer 2.0 HC. Den nye model hedder selvfølgelig Uptimizer 3.0 HC. Selve dropperen er som forgængeren med intern kabelføring. Dropperen kan bestilles ved den danske importør din-bikeshop.dkDin-bikeshop.dk er en lille cykelforretning, hvor kerneområderne er lækkert grej og så yder de en sindsygt god kundeservice.

Design og funktionalitet

YEP Uptimizer dropperen kommer i en lækker kasse som bare er indbydende, og lækker pakket ind. Der medfølger selvfølgelig YEP klistermærker til at klistre på cyklen eller på væggen i værkstedet, det er vigtigt med klistermærker.

Dropperen føles virkelig som kvalitet når man får dropperen i hånden. YEP dropperen er håndsamlet på fabrikken i Schweitz, hvilket også understreger den kvalitet som man føler.

Det er vigtigt at undersøge nogle ting vedr. sin cykel inden man bare bestiller en dropper, for der er nogle ting man lige skal have fundet ud af inden man går sig i kast med bestillingen. For det første finder man ud af om cyklen kan kører med udvendig eller indvendig kableføring til dropperen. Hvis der er mulighed for indvendig vil jeg til hver en tid anbefale dette, da man så undgår at have kabler hængende og skramle op af stellet.

Derefter finder man længden på den saddelpind man har i PT og de længder man kan få YEP dropperen i er fra 354mm – 517mm i samlet længde og så har de forskellige drop. Men det er vigtigt at man ikke får den for kort, da man så ødelægger stellet og dropper.

Det næste man finder er tykkelsen på sin saddelpind, og YEP dropperen fåes i to tykkelser 30,9mm & 31,6mm. Nu kommer vi så til Lir faktoren, og det er her det bliver sjovt, for på YEP dropperen kan man selv customize med farven på omløber og joystick pind. Dette er mega lækkert, så kan man bygge sin cykel så det passer 100% sammen.

Som alle andre droppere skal denne dropper også serviceres, men her skiller YEP dropperen sig ud fra de andre. De har nemlig lavet en rigtig fin og meget udførlig vejledning til hvordan det gøres. Det er super fedt, og hvis man er lidt fiks på fingrene, og laver de fleste ting på sin cykel så burde denne del ikke være et problem. Det betyder at man undgår at give 800kr om året i service på sin dropper. En ekstra fed til ved Uptimizer 3.0 i forhold til den gamle er at denne her kan man også selv lave den interne bleeding, det kunne man ikke i den gamle, så det er mega fedt. For en mand som mig der godt kan lide at gøre tingene selv er dette her et kæmpe plus.

Den nye version har YEP også lavet udvendig luftpåfyldning. Det er mega godt, da man på den gamle og mange andre modeller bliver nød til at afmontere sadlen for at tjekke luften, det er super træls når man lige har fået sadlen indstillet så det er 100%.

Remoten/Joystick på YEP dropperen er lidt speciel, denne model er en YEP har udviklet, og det er ingen led, lejer eller bøsninger der kan sætte sig fast. Den er lavet så smart at den bare vipper, samtidig med at den trækker i kablet. Derudover er der ikke en bestemt retning den skal aktiveres i, den kan aktiveres i alle retninger vilket er super smart, når man er på vej ned af et fedt singletrack, og har glemt at sænke dropperen, så er det bare et hurtigt vip med tommelfingeren og så er dropperen neden, super smart.

Hvorfor kører med Dropper

Mange spørger om en dropperpost er værd at købe og hvad man egentlig får ud af at kører med dropper?

En dropperpost er efter min mening den bedste investeringer man kan give sig selv til sin mountainbike, idet dit tyngdepunkt bliver langt lavere på cyklen når du kører ned. Og et lavere tyngdepunkt er somregel lig med en meget bedre balance.

På de tekniske sektioner vil man pga. det lavere tyngdepunkt opleve at man bliver væsentlig hurtigere og får en meget bedre balance, ved at få sadlen ned. Så kan det godt være den vægtliderlige person vil sige at du har monteret 350-450 ekstra gram på din cykel med vilje. Men denne vægt sidder perfekt på cyklen lige over krankboksen, hvilket ikke kan være bedre, nu når man har valgt at lave sin cykel “meget” tungere.

Under nedkørsler trykker du på knappen og kører pinden helt ned, og så har du fuld bevægelighed på cyklen, og kan få røven helt ud over baghjulet uden at hænge fast i sadlen. Man kommer også meget bedre ned i armene så de kan optage rigtig mange at de ujævnheder man kommer henover som forgaflen ikke optager. Som jeg engang lærte på et teknik kursus så har man ca. 10cm vandring i forgaflen på en almindelig MTB og 50cm vandring i armene, så det er meget vigtigt at komme ned i tyngdepunkt så du kan bruge hele kroppen.

Så i min optik er det med at kører med dropper en super god idag. Men der er mange holdninger til det.

Konklusion

Nu har jeg kørt i ca. 2 mdr. med dropperen og omkring 1000km på en masse af Danmarks spor hvor dropper er nødvendig, så som da vi var på Rytterknægten på Bornholm. Den har gjort det til UG og jeg er virkelig imponeret af den. Har tidligere kørt med reverb, og der har den hydrauliske del drillet en del, men med kabeltrækket her, det virker bare hver gang, og den er hurtig til at komme op igen.

Til YEP dropperen følger der en udførlig vejledning med til montering så det tog ikke lang tid at montere den. Det der også giver plusser er at man selv kan servicere den, så man undgår at bruge penge på service hver eneste år, for selv om det er en dropper og mange bare kører med dem uden at tænke over det, så skal de altså serviceres.

Efter mine godt 1000km, er der intet slør i den ud over den lille smule der er fra fabrikken, som alle droppere har fra starten. Til vægt nørderne, så når man kigger på vægt på droppere så ligger denne Uptimizer 3.0 HC i den lave ende af vægtskalaen på droppere.

Så er du ved at overveje at købe en ny dropper eller anskaffe dig en så kan jeg varmt anbefale denne model. Man får en fed dropper til pengene. Man kan selvfølgelig sagtens købe en billigere model, men i mine øjne hænger pris og kvalitet tit sammen. Så det er en dropper i topkvalitet når man kigger på YEP dropperen.

Pris og tilgængelighed

Skrædersy din nye YEP dropper post ved din-bikeshop.dk for 3.399,-

Funktionalitet 10
Design 10
Pris 8
9.3
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Troels Ennemark Høiriis
Aarhus Mountainbike Challenge 2017
Aarhus Motion var igen i år vært for Aarhus Mountainbike Challenge, hvilket...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.