Hvordan vælger man den rigtige MTB?

Der findes utrolig mange forskellige mountainbikes på markeret i dag og der findes typer til ethvert behov og terræn. Netop derfor er det vigtigere end nogensinde at kende ens reelle behov og kørestil inden man vælger en mountainbike, for det har stor betydning om man vil tilbringe 50% af tiden på veje og grusstier, eller om den primært vil blive brugt til teknisk singletrack eller vilde nedkørsler. Det er dog vigtigt at man er realistisk i forhold til ens behov, således man ender ud med en cykel som passer optimalt med det terræn man tilbringer mest tid i.

For at vælge den rigtige MTB er det dog vigtigt man har styr på begreberne for at kunne vælge en cykel der passer ens behov og kørestil. Grundlæggende kan MTB’er opdeles i 4 kategorier, som vi har beskrevet nedenfor.

 

cannondale-scalpel-si-carbon-3

Cross Country (XC)

Cross Crountry, eller i daglig tale XC, er den mest udbredte type og de fleste begynder-cykler er af netop denne type. XC er den type af mountainbikes der minder mest om en landevejs cykel, for her er der primær fokus på høj fart og lav vægt – groft sagt. XC mountainbikes egner sig godt til dem der gerne vil køre stærkt og knap så teknisk og som hellere giver den gas op af bakkerne, end ned af…

XC mountainbikes er ofte hardtails, hvor der kun er affjedring i forgaflen, og geometrien er mere race-orienteret. Da fart er et af nøgleordene for en XC mountainbike, vil de ofte være udstyret med 29″ hjul.

Eksempler

cannondale-habit-1

Trail

En trail mountainbike er en blanding mellem en XC og en All-Mountain/Enduro mountaibike, med det bedste fra begge verdener. Trail mountainbiken er til dem der elsker at køre både op og ned og gerne kører længere ture der inkluderer blandet terræn. Fart og vægt vægtes ikke nær så højt på en trail mountainbike, her drejer det sig mere om at have det sjovt. En trail mountainbike har en geometri der gør at man sidder mere oprejst og dermed også mere afslappet, mens der normalvis er affjedring både for og bag, med 120-150mm vandring foran for at kunne tage større drops og hop uden problemer.

Trail mountainbikes er ofte udstyret med 27,5″ hjul, da de er et godt mix mellem hastighed og manøvredygtighed. Dækkene som en trail mountainbike er udstyret med, vil som oftest være all-round dæk, hvor både rullemodstand og greb er taget i betragtning.

Eksempler

cannondale-JEKYLL-CARBON-2

All Mountain / Enduro

En All Mountain, eller også kaldet Enduro mountainbike, ligner på mange punkter en trail mountainbike. Den er bygget med fokus på at være hurtig nedaf, men uden at gå fuldstændig på kompromis med klatre-egenskaberne, for man skal jo ofte op – før man kan komme ned… En All-mountain / Enduro mountainbike er perfekt til tekniske nedkørsler med masser af udfordringer, hop og drops hvor man også vil sætte pris på den større vandring – ofte 140-170mm foran og naturligvis affjedring både for og bag.

Mange All Mountain / Enduro mountaikbikes er med 27,5″ hjul, men fås også med 26 og 29″ hjul. Dækkene er noget kraftigere end normalt og ofte med kraftige knopper for maksimalt greb.

Eksempel

Downhill / Freeride

Kategorien Downhill / Freeride er til dem der elsker at køre nedaf, i teknisk terræn og med masser af hop, drops, rødder og hvad man ellers kan finde på et downhill spor. Downhill rytteren vil typisk transportere både ham selv og cyklen op via en lift eller lignende, alt efter lokation, da en downhill cykel ikke egner sig til klatring op af stigninger.

Downhill mountainbikes har enormt meget vandring, da de er bygget til brug i mere ekstreme situationer, derfor har de ofte 180-200mm vandring foran og 170-250mm vandring bagtil. Geometrien på en downhill / freeride mountainbike siger også alt om dens brug, den er bygget til at køre ned af med et lavt tyngdepunkt og en slack geometri.

Dækkene på en downhill / freeride mountainbike er enormt kraftige for at kunne modstå skarpe sten og helt generelt en masse tæsk – der er fokus på holdbarheden, og ikke så meget på vægten og rullemodstanden, for ned det skal man nok komme!

Eksempel

Du finder et stort udvalg af mountainbikes i forskellige prisklasser hos bl.a. CykelExperten.dk, Cykler.dk og Cykelpartner.dk

Se evt. også vores guide “Sådan vælger du den rigtige begynder MTB

Mere fra Noel Juul Christensen
Bikefit Danmark: Sammen hver for sig
CykelStart.dk har, sammen med andre cykelmedier, modtaget dette skriv fra Danmarks førende...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.