Test: Garmin EDGE 840

Garmin har for nyligt sendt afløserne for EDGE 530 og 830 på markedet, nemlig EDGE 540 og 840. De to modeller har været meget populære og det er derfor naturligt at Garmin sender nye og forbederede udgaver på markedet, da de gamle efterhånden havde nogle år på bagen.

Både EDGE 540 og 840 kan fås i en Solar-udgave, altså en udgave med indbyggede solpaneler der hjælper til at optimere batteritiden. Her har vi dog testet den helt almindelig “non solar” udgave.

Hvad er der i kassen?

I kassen medfølger:

  • EDGE 840
  • Quarter-turn mount og elastikker hertil
  • Out-front mount
  • USB-C kabel
  • Strop til sikring
  • Vejledninger

Sensor bundle indeholder derudover: Pulsbælte, kadence og hastighedssensor

Opsætning – nemt eller svært?

Én af de ting jeg rigtig godt kan lide ved Garmin er at de konstant forsøger at forbedre sig, det betyder ikke nødvendigvis at de er first-movers, men de gør altid en indsats på at forbedre tingene. En af de områder hvor Garmin, efter min mening, har haltet lidt ift. nærmeste konkurrent Wahoo, er på opsætningen, her har Wahoo ganske enkelt bare været foran og gjort det langt nemmere og mere brugervenligt. Garmin har forsøgt at kigge Wahoo over skulderen og nu er det ved at være tæt på! Ved opstart af EDGE 840 får man mulighed for at scanne en QR kode, denne scannes med din smartphone og så guides du igennem opsætningen. Har du en Garmin EDGE enhed i forvejen, så får du mulighed for at overfører både sensorer og brugerprofiler hertil og så er du faktisk oppe at køre på et øjeblik!

Design og features

EDGE 840 og 540 ligner hinanden til forveksling – der er ikke rigtig nogle designmæssige forskelle og de kan derfor være svære at skelne fra hinanden. Skærmen er her en 2,6″ farveskærm med touch og det er den der dominerer fronten af EDGE 840. På venstre side er der op/ned knapper samt on/off. På højre side et par yderligere knapper og i bunden en start samt lap-knap. Den kvikke vil bemærke at der der nogle flere knapper end normalt og det er formentlig fordi Garmin har lyttet til de brugere som faktisk synes om betjening med fysiske knapper, fremfor touch – særligt i regnvejr, med handsker eller lign. Her får man altså begge muligheder, betjening via touchskærmen som man kender det fra ex. EDGE 830, eller betjening via knapper som EDGE 530’eren.

I bunden er USB stikket til opladning også opgraderet til USB-C standarden, og lågen beskytter stadig stikket mod fugt og snavs.

På bagsiden er det integrerede beslag der passer i alle Garmin’s mounts. Det er stadig af plast på EDGE 840, men dog opgraderet så det understøtter Garmin’s nye Power Mount beslag hvor cykelcomputeren kan oplades direkte fra holderen!

Skærmen’s opløsning er på 246 x 322 pixel og så er den med touchfunktion. Selve enheden måler 57.8 x 85.1 x 19.6 mm og vejer lige knap 85 gram, til sammenligning vejer forhængeren EDGE 830 kun ca. 68 gram.

Den er naturligvis lavet til brug i al slags vejr, med IPX7 certificering er man sikret at den tåler både vand og snavs, så man kan roligt tage den med på eventyr.

Der er 32GB hukommelse, hvilket egentlig ikke er så afgørende, men det gør det det muligt at gemme op til 100 baner lokalt på enheden, uden at den løber tør for plads til opdateringer ol.

Batteritiden på EDGE 840 er angivet til op til 26 timer og uden at have trykprøvet denne med stopur, er det mit indtryk at det passer meget godt – med andre ord behøves du bestemt ikke lade efter hver tur, medmindre det er nogle meget lange ture du kører! Det er væsentligt bedre end EDGE 830’eren der havde op til 20 timers batterritid. Ønsker man endnu længere batteritid, så bør man kigge efter EDGE 840 Solar der har op til 32 timers batteritid.

Udover et detaljeret kort der understøtter dør til dør navigering med multiband GNSS GPS, så indeholder EDGE 840 også en frygtelig masse features der kan bruges af både tur-cyklisten, men nok i særlig høj grad af motionisten der virkelig går op i sin træning! Alle former for sensorer, inkl. watt er understøttet og der er mulighed for at få tonsvis af data og statistik ud af enheden, alt fra cykeldynamik til højre/venstre pedaltråd (med dobbeltsidet wattmåler, eller evt. Garmin pedaler) og overblik over din udholdenhed. Er man MTB rytter er der også MTB specifikke funktioner der bl.a. måler på hvor “godt” du kører sporet, hvor langt du hopper og meget andet.

Er man træningsnørd, så kan man glæde sig over de målrettede og personlige anbefalinger til træninger og træningsplaner.

Brugerfladen på EDGE 840 har ligeledes fået et løft ift. EDGE 830’eren, den fremstår mere let, overskuelig og nem at gå til – smart, uden at være avanceret!

EDGE 840 i daglig brug

Garmin’s EDGE enheder er generelt super lette at gå til, det samme gør sig gældende med EDGE 840. Tænd for enheden, vælg din profil (Ex. landevej eller gravel) og tryk start – så er du klar til at registrerer din tur. Vil du køre efter kort, så kan du (Som Strava Premium bruger) blot stjernemarkere en rute på Strava, så lander den på startskærmen og kan nemt startes, alternativt kan man gemme, eller oprette, en rute i Garmin Connect som så automatisk overføres til EDGE 840. Navigationen fungerer rigtig godt, ruten loades hurtigt – man får et detaljeret kort frem, advares om skarpe sving og veje med høj trafik – mens man guides igennem banen på farveskærmen. Er der stigninger undervejs, så vil man kunne se stigningerne via ClimbPro der er en feature hvor man på skærmen kan se stigningens længde, stigningsprocent og hvordan den forløber – det gør det nemmere at dosere kræfterne optimalt!

Af nye funktioner er de fleste ret træningsorienterede, altså eksempelvis Poweguide der hjælper dig med at holde de rette watt igennem et forløb, generel coaching og fokus på udholdenhed, så man kan dosere sine kræfter bedst muligt.

Skærmen er ganske glimrende, forholdsvis nem at aflæse – også i solskin, selvom skærmen er blank. Touch-funktionen fungerer også upåklageligt, men jeg glæder mig over at Garmin har tilføjet fysiske knapper på EDGE 840 så kan kan betjene den både via touchskærmen og de fysiske knapper. Skal det gå lidt stærkt, eller har man fugtige hænder, handsker på eller lign., så kan det være lidt nemmere at bruge de fysiske knapper.

Du kan naturligvis tilslutte alle former for sensorer, inkl. wattmålere og radarer såsom Varia-serien, derudover er der bluetooth og Wi-Fi for tilslutning til ens smartphone, her kan man se notifikationer, opkald og lign., mens Wi-Fi forbindelsen gør at ens tur og data overføres med det samme man kommer hjem – også selvom smartphonen ikke er forbundet.

Konklusion

EDGE 840’eren bygger på alt det vi kender og elsker ved EDGE 830 – den er forholdsvis kompakt, har en fornuftig skærm med touch og alle de funktioner man forventer og kan forestille sig i en moderne cykelcomputer med GPS. Af nye ting er værd at nævne de fysiske knapper som vi kender fra EDGE 530’eren – det gør den noget nemmere at betjene i dårligt vejr, med handsker på eller lign. Det er altså bare ikke altid det er lykken at sidde og “swipe” rundt på skærmen, nogle gange fungerer det bare bedre med et enkelt tryk på knappen.

Som altid har softwaren fået en overhaling, hvilket betyder en masse nye træningsfeatures – og så hardware-delen er også opgraderet med en bedre GPS og endnu længere batteritid, helt op til 26 timers batteritid og USB-C stik til opladning.

Vil man have den nyeste og mest avancerede cykelcomputer, men kan “nøjes” med den lille skærm (Sammenlignet med EDGE 1040) så er EDGE 840’eren uden tvivl det rette valg! Er man ligeglad med touchskærmen kan man overveje EDGE 540’eren der ellers er helt identisk – blot uden touchskærmen, til gengæld er den 800,- billigere – og det er værd at tage med når vi snakker en enhed med en vejledende pris på 3899,-

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 9
Design 8
Pris 6
7.8
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Spring Classic ’24 – 67 eller 118 km. gravel
Adventure Cycling er d. 16 marts vært ved Spring Classic der afvikles...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.