Test: Garmin EDGE 540

Seneste produktlancering fra Garmin fandt sted i April, her blev bl.a. den nye EDGE 540 og EDGE 840 vist frem, begge afløsere for den populære EDGE 530 og EDGE 830. Til forskel fra tidligere, så er EDGE 540 og EDGE 840 denne gang 100% identiske, eneste forskel er at EDGE 840 har touchskærm – den må man undvære i EDGE 540’eren.

Vi har tidligere testet EDGE 840, så for en dybdegående anmeldelse og test af grundfunktionerne – se vores test af EDGE 840. I denne test har vi derfor lagt vægt på “Solar” funktionaliteten da det er den udgave vi har haft til test.

Hvad er der i kassen?

Garmin EDGE 540 Solar

Standard og solar udgaven indeholder følgende:

  • Garmin EDGE 540 enhed
  • Quarter-turn mounts og elastikker hertil
  • USB-C kabel til opladning og dataoverførsel
  • Out-front mount samt sikringsstrop
  • Vejledninger

Bundle-udgaven indeholder ydermere: Hastigheds og kadence sensor samt pulsbælte.

Opsætning – nemt og enkelt!

EDGE 540 er heldigvis både nem og enkel at sætte op, scan blot QR koden der vises på enhedens skærm med din smartphone og opsæt den via Garmin Connect app’en. Har du i forvejen en Garmin EDGE enhed kan du bl.a. overfører sensorer og aktivitetsprofiler, så efterfølgende opsætning er minimal – det meste vil være præcis som du kender det. Det er lidt samme koncept som når du får en ny iPhone og alt data automatisk overføres så du er køreklar med det samme. Starter man helt forfra vil der være en indledende opsætning, men det er også nemt og hurtigt, da det hele foregår via telefonen via Connect app’en.

Design og features

EDGE 540 og EDGE 840 ligner hinanden på en prik, solar-udgaven som vi her har fat i har dog et solpanel i øverste og nederste del af skærmen, dette bruges til at give energi til enheden under brug.

Foran er skærmen på 2,6″ med en opløsning på 246 x 322 pixel og på højre og venstre side er der knapper til betjening af enheden, samt gør sig gældende i bunden hvor en start/stop samt lap-knap er at finde. Da EDGE 540 ikke har touch, er knapperne essentielle ift. betjening af enheden.

I bunden er også USB-C stikket placeret bag en lille luge, dette bruges til opladning og kablet dataoverførsel.

På bagsiden er det integrerede beslag der passer i alle Garmin’s mounts. Det er stadig af plast på EDGE 540, men dog opgraderet så det understøtter Garmin’s nye Power Mount beslag hvor cykelcomputeren kan oplades direkte fra holderen!

EDGE 540 vejer 80,4 gram i standard udgaven, 84,9 gram i solar-udgaven – til sammenligning vejede den gamle EDGE 530 kun 77 gram, så den har altså taget lidt på.

Den er stadig IPX7 certificeret, så den kan bruges i al slags vejr og som EDGE 840 har den 32GB indbygget hukommelse til kort, baner og anden data.

Batteritiden på EDGE 540 er op til 26 timer, altså den samme som EDGE 840 – solar udgaven op til 32 timer. Kører du i “batterispare tilstand” kan du hente op til 25 minutter ekstra fra solens stråler, under helt optimale forhold, så her i Danmark må man ikke forvente dette – men du henter alligevel lidt ekstra batteritid og særligt på de rigtig lange ture kan dette være ret tiltrængt!

Vil du læse lidt mere omkring de træningsmæssige features, så læs vores test af EDGE 840.

EDGE 540 i daglig brug

Kommer man fra en tidligere Garmin cykelcomputer, vil man formentlig hurtigt føle sig hjemme ved EDGE 540 og EDGE 540 solar – selvom selve interfacet har ændret sig lidt de sidste år. Det er dog så afgjort til den gode side, da det er langt mere intuitivt og brugervenligt end tidligere.

I vanlig stil har man de forskellige cykelprofiler at vælge imellem på startskærmen, derudover man kan hurtigt tilgå eksempelvis træningsplaner og ruter/baner der er loadet ind på enheden. Har man netop overført en ny rute, vil den fremgå som den første på startskærmen, det er en rigtig fin detalje!

Som på storebroderen, EDGE 840, så fungerer navigation og kort rigtig fint – det kører hurtigt og gnidningsfrit og man får besked om både skarpe sving og eventuelle stigninger undervejs.

Den store forskel på EDGE 540 og EDGE 840 er den “manglende” touchskærm i EDGE 540, det betyder at enheden skal betjenes via knapperne på siderne – nøjagtigt som det også er muligt med EDGE 840. Forskelen er så bare at på EDGE 540 har du ikke valget, her er knapperne eneste mulighed. Er man vant til betjening via touchskærm, så kræver det en smule tilvænning og virker til en start lidt “bøvlet”, men der går ikke længe før man har styr på hvilke knapper der skal bruges og i hvilken rækkefølge. Indrømmet, det er altså lidt mere langsommeligt og kringlet at skulle igennem menuerne med knap-betjening, men nu er det så heller ikke så ofte at man skal i menuerne og slet ikke mens man cykler, så det betyder nok i virkeligheden ikke specielt meget når det kommer til stykket.

Én af de ting jeg roste EDGE 840’eren for, var netop at de her havde givet mulighed for at betjene den både via knapper og touch – for i nogle situationer, eller under svære vejrforhold, fungerer knap-betjening altså bare bedst! Til gengæld må jeg også blankt erkende at jeg fra tid til anden har savnet lige hurtigt at kunne “swipe” på skærmen, enten for at skifte skærmbillede, få top-menuen ned eller lign.

Konklusion

EDGE 540 har en vejledende pris på 3099,-, EDGE 840 har en vejledende pris på 3899,- altså kan du spare 800,- ved at “undvære” touchskærmen. Det er bestemt værd at tage med og har man ikke vænnet sig til touch-betjening vil man ikke savne den, for den er både nem og hurtig at betjene via knapperne.

Ift. batteritiden så er den pænt lang i standard-udgaven og har man endnu større behov, så kan man overveje Solar udgaven med indbygget sol-panel der bruger solens stråler til at oplade batteriet mens man er på farten – smart! Den har så en vejledende pris på 3899,- og koster således det samme som EDGE 840’eren… Man må ikke forvente at man slipper for at oplade enheden, men den får samlet lidt energi sammen via sollyset og særligt i de solrige sommermåneder, eller hvis man er sydpå.

Har man en EDGE 530/830 er den nye EDGE 540/840-serie bestemt værd at overveje, da de er opgraderet på alle leder og kanter og særligt på GPS, batteritid og hastighed er der sket forbedringer.

Eneste reelle anke er prisen, da de har fået endnu en nøk op ift. EDGE 530/830-serien – omvendt er det småt med konkurrenter, så det er jo naturligt at det er Garmin der sætter prispunkterne i markedet…

Pris og tilgængelighed

EDGE 540 findes i standard, sensor bundle samt Solar-udgave.

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 7
Design 8
Pris 7
7.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Isadore Signature Long Sleeve Jersey
Slovakiske Isadore er godt med fremme når vi snakker beklædning til gravel-rytteren...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.