Test: Magicshine Seemee DV Baglygte med kamera

Påkørsler bagfra er årsag til flest alvorlige ulykker for cyklister på landeveje. Vejdirektoratet lavede i 2018 en rapport, som slog fast at cykelulykker med bagendekollision på landeveje uden særskilt færdselsareal gennem de sidste 10 år, stod for 13 procent af alle cykelulykker i Danmark. Hovedparten af ulykkerne skete mens det var lyst, og oftest var en manglende eller utilstrækkelig opmærksomhed fra bilistens side en væsentlig faktor til ulykken. Det er grum læsning men heldigvis fandt man også ud af at en af måderne man kunne få bilistens opmærksomhed var med en tændt baglygte.

Redaktionen på CykelStart.dk har tidligere afprøvet Garmins og Magicshines løsninger på bagudvendte cykellygter med radar. Denne gang vil vi imidlertid se nærmere på Magicshines seneste model af baglygter med indbygget kamera for at opnå optimal sikkerhed på cykelturen – dog uden radar.

Hvad er der i kassen?

Med i kassen til Seemee DV er der følgende:

  • Seemee DV Smart baglygte
  • Beslag til saddelpind med quater turn holder
  • USB-C kabel
  • Vejledning
  • 8 GB MicroSD

Design og features

Seemee DV Smart baglygte er opbygget i et solid aluminium lygtehus, med diverse plastikdele og holder dermed vægten nede på 100 gram. Lygtehuset overholder IPX7 standarden om vandtæthed og er beregnet til at kunne bruges i al slags vejr.

Øverst på lygten sidder finder man de to knapper, hvor den ene er power knappen til lygten og den anden er power knappen til kameraet. Den tredje knap er en såkaldt EASY-TO-READ INDICATOR. Det betyder at når lygten er slukket kan man tjekke batteriets energi niveau ved at holde power knappen til lygten nede i 3 sekunder. Forskellige farver indikerer forskellige batteri niveau der er tilbage: Grøn betyder mellem 21-100 procent, rød betyder mellem 11-20 procent og blinkende rød betyder mellem 1-10 procent. Når batteritiden er under 10 procent skiftes desuden til blinkende funktion for at spare på strømmen. Magicshine oplyser at batteritiden fuldt opladet ligger mellem 8 og 110 timer afhængigt af valg af lygtemode (lav 10 lumen/ 35 timer, høj 30 lumen/12 timer eller blinkende 30 lumen/70 timer) angivet uden kamera tændt og med kamera tændt (lav 10 lumen/ 10 timer, høj 30 lumen/8,5 timer eller blinkende 30 lumen/9 timer)

Selve kamera linsen sidder øverst på lygtehuset og peger selvfølgelig lige bagud. Når kameraet er tændt og optager lyser en ring rundt om linsen op, og når kameraet er tændt, men ikke optager er det et blinkende lys og sidst hvis det er et hvidt blinkende lys, betyder det en fejlmelding. På den ene side af lygten er der USB-C port til opladning og på den anden side er Micro-SD kort port, begge godt beskyttet af en gummi pakning.

Linsen er en vidvinkel med et synsfelt på hele 146 grader og kameraet optager i formatet 1080P ved 30 fps, hvilket skulle være det optimale valg for bedst mulig billede kvalitet med mindst muligt data lagring på det 8 GB Micro- SD kort. En smart detalje er at video optagelserne looper, hvilket vil sige at den optager kontinuerligt og blot sletter det ældste video hvis ikke det er blevet sikret af en hændelse. En hændelse detekteres af det indbyggede accelerometer og gemmer et videoklip på 60 sekunder, som man så kan bruge i en given situation med uheld. Det er også muligt at tage billeder med kameraet.

Kameraet kan styres med Car_DVR appen som kan findes på Google Play og Apple App store. Når kamera og mobil er tilsluttet wi-fi er det muligt at lave alle sine individuelle indstillinger, samt se, gemme og dele sine videoer. Film filerne er af typen MP-4 og understøttes både af Windows og Apple.

Lygten monteres på sadelpinden med samme type beslag som mange andre Magicshine baglygter med den såkaldte quater turn holder og en solid gummistrop. Den kan fungere på både runde, d-formede og aero-sadelpinde.

Sådan virker Seemee DV baglygte i praksis

Med batteriet fuldt opladet og car CVR appen downloadet er jeg klar til afprøvning af DV baglygten. Holderen til lygten er nem at påsætte saddel pinden med den medfølgende gummi ring. Lygten i sig selv, er en opgradering fra hvad jeg er vant til. Der er fuld blus på de 30 lumen og mindre kan også gøre det med de 10 lumen, hvor jeg stadig føler mig synlig med lys til siderne og bagud.

For at se video og billede materialet igennem er det som sagt nødvendigt at både lygten og mobilen er på wi-fi. Via appen som er ganske bruger venlig og simpel, er det muligt enten at være “camera browser”, hvor alle sekvenser ligger, samt evt hændelser og foto hvis man har taget sådanne nogle eller “local files” hvor de valgte sekvenser er gemt.

Video sekvenser er i overraskende god kvalitet, og alt hvad der foregår bag cyklen er optaget og ses klart og tydeligt, selv i dårlig vejr. Jeg er ikke i tvivl om at hvis der skulle tilstøde mig en bagende kollision så er det dokumenteret. Se nedenstående video for eksempler, og læg mærke til at dato og tidspunkt står nederst på billedet. Der er styr på dokumentationen.

Konklusion

Efter at have kørt med Magicshine Seemee DV bliver det tydeligt, at innovative løsninger i cykelindustrien, hvor integration af sikkerhed og funktion er vejen frem. Den kombinerede funktionalitet af baglyset og kameraet øger køresikkerheden og forhåbentligt på sigt reducerer uheld. Kvaliteten af den optagne video og baglygten’s lys er helt i top, og generelt en stor brugervenlighed. Samlet set kan konklusionen på testen af Magicshine Seemee DV beskrives som yderst positiv, og mon ikke fremtiden bringer, at der er plads til en radar. Indtil da tænker jeg, for den cykel glade pendler eller motionist, er det et godt bud på et gave ønske til julen 2023.

Pris og tilgængelighed

Set til 999,-

Funktionalitet 9
Design 9
Pris 8
8.7
Mere fra Troels Balskilde Stoltenborg
Test: AGU Convoy Sling Urban styrtaske
Tasker til styret kender vi fra gravel og tour cykling, men hvorfor...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.