Test: Shimano XC701 cykelsko

Shimano XC701 er en nyere cykelsko og lillebror til XC9. Det er en cykelsko til både MTB og cykelcross og med en vejledende pris på 1799,- er der tale om en sko i mellemklassen rent prismæssigt – og ja, cykelsko kan være rigtig dyre! XC701 som er det fulde modelnummer er den nyeste model i serien, og den afløser XC700’eren.

Vi har testet XC701 på mountainbiken og crosscyklen igennem de sidste par måneder.

Specifikationer

  • Vægt: Ca. 326 gram pr sko, uden klamper
  • Carbon forstærket mellemsål
  • 2 BOA drejespænder
  • Michelin gummi på undersiden/sålen
  • Fås i sort, rød og en “wide” udgave til dem med brede fødder
  • Fås i størrelse 38-50

Design og detaljer

Den sorte udgave af XC701 har et ret diskret design som kun brydes af XC7 logoet i svag grå på bagsiden, samt den blå detalje på snuden ved sålen.

Oversiden er lavet i syntetisk læder, som er slidstærkt og nemt at holde rent, da det er både vand og smuds-afvisende. Hele skoen har masser af små ventilationshuller, for at sikre god udluftning på de varme dage.

XC701 lukkes med 2 BOA drejespænder som sikrer en tæt og helt præcis pasform via snøresystemet på oversiden af foden. Øverst er yderligere en strop som giver ekstra støtte til den øverste del af foden, først havde jeg mine betænkeligheder ift. om den ville generer, men det viste sig lynhurtigt at løsningen fungerer rigtig godt, det kommer vi tilbage til.

Skoens bund er carbonforstærket, og med et stivhedsindeks på 9 er det en ret stiv sål. Dette betyder maksimal kraftoverførsel, og kompromiset er så at den er ikke er ret fleksibel når man går i den. For XC rytteren er dette sjældent et problem, men er man ofte af cyklen og går rundt, vil man måske nok ønske en mindre stiv sål og leve med en ringere kraftoverførsel. Sålen er derudover udført med gummi fra dæk-producenten Michelin, for at sikre optimal grebi al terræn. Gummiet er blødt og holdbarheden virker til at være rigtig god, vurderet udfra et par måneders aktivt brug.

Skoen er forberedt til brug sammen med mountainbike-klamper, eksempelvis Shimano’s egne SPD klamper.

Pasform og komfort

Jeg har ret brede fødder og det betyder at mange sko bliver for smalle til mine brede nordiske fødder. Shimano’s cykelsko har jeg tidligere haft held med, både i Wide udgaver og “ikke-Wide” udgaver. Modellen jeg her har haft til test er “ikke-Wide” udgaven og den har en super pasform til min fod. XC701 er testet i størrelse 41, hvilket svarer til min normale skostørrelse der ligger og svinger mellem 40-41 alt efter mærke.

Pasformen er tæt, men stadig med plads til at bevæge tæerne og den klemmer ikke på siden af foden som mange andre sko gør på mig, grundet de brede fødder. De 2 BOA drejespænder gør det til en smal sag at få justeres hvor stramt de skal sidde omkring foden, og det er ligeledes både nemt og hurtigt at justerer dette mens man er på cyklen.

De mange ventilationshuler gør at der er en fin ventilation i cykelskoene, dog uden at det betyder de ikke kan bruges i dårligt vejr. Underfladen kan stadig modstå mudder og lidt regn, så kan man roligt brugt dem mere eller mindre året rundt.

Den ret stive sål gør at kraftoverførslen er rigtig god, det betyder du får mere ud af dine kræfter og ikke så meget går tabt i en blød sål. Det har måske ikke den helt store betydning for den glade motionist, men kører man løb og går lidt op i at præsterer bedst muligt – så er det bestemt ikke at kimse af! Man kunne frygte at de var vildt stive at gå i, men jeg synes faktisk de er ganske behagelige at gå rundt i – når man lige er af cyklen for at ordne en punktering, skal op/ned af en lidt for stejl bakke eller lign.

Som alle andre sko kræver det lige et par ture før de er “kørt til”, men så sidder i også rigtig godt på undertegnede.

Konklusion

Med en vejledende pris på knap 1800,- er XC701 lidt af en udskrivning på udstyrskontoen, men man må virkelig ikke underkende værdien af et par gode cykelsko! I forhold til et par billige cykelsko får man her materialer af rigtig høj kvalitet, både overdelen, gummi-sålen samt mellemsålen i stiv carbon for maksimal kraftoverførsel. Derudover får man 2 gode BOA drejespænder og snore/wire-systemet på oversiden af skoen som sikrer en perfekt pasform.

Jeg er blevet rigtig glad for XC701, som fungerer perfekt til mit XC behov på motionsniveau, de er ret lette, stive og enormt behaglige at have på!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 10
Pasform 9
Design 8
Pris 8
8.8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: K-Edge Fixed Garmin Stem Mount MTB
Køber man en Garmin EDGE cykelcomputer, medfølger der som minimum en “tarvelig” lille...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.