Test: Tacx Neo 2 hometrainer

Tacx har sammen med Wahoo siddet tungt på markedet for high-end smart hometrainere, i form af Tacx Neo og Wahoo Kickr. Begge producenter har til denne sæson lanceret nye trainere og Neo 2 fra Tacx skal vi her kigge nærmere på. Neo 2 er top-modellen fra Tacx og den er jf. producenten blevet mere støjsvag, endnu kraftigere og mere realistisk – la’ os se om det holder i praksis!

Pakkens indhold

Tacx Neo 2 – Udpakket

Tacx Neo 2 kommer i en stor papkasse, men modsat mange af konkurrenterne så slipper man helt for samle-arbejde, for den kommer 100% samlet, man skal blot folde benene ud.

I kassen finder man følgende:

  • Tacx Neo 2 hometrainer
  • Strømforsyning
  • Aksel til QR samt Thru-axle
  • Spacer til 9/10-speed kassetter
  • Vejledninger
  • Forhjulsstøtte
Tacx Neo 2 – Medfølgende tilbehør

Samling og opsætning

Som nævnt tidligere, så har Tacx gjort det meget nemt at samle Neo 2 – der er nemlig ingenting der skal samles eller skrues sammen, man folder blot de to ben ud og så er man næsten klar.

Tacx Neo 2 – Fra siden

Man skal dog lige have monteret en passende kassette og her passer alle gængse kassetter fra SRAM og Shimano, har man en 9/10-speed kassette skal dog først lige have monteret den medfølgende spacer.

Har man en cykel med quick release slutter arbejdet her, men kører man thru-axle skal man lige have monteret et par adaptere i Neo 2 inden man er klar til afgang, det hele er dog med i pakken og fint beskrevet. Herefter fjernes baghjulet på cyklen, hvorefter den placeres i Neo 2.

Neo 2 er en såkaldt “smart” hometrainer, hvilket betyder at den kan justere belastningen når man kører på de virtuelle platforme såsom Zwift og Bkool eksempelvis. Dette sker via en trådløs forbindelse til den enhed hvorpå applikationen afvikles og er dette en PC eller Mac skal man også have tilkøbt en såkaldt ANT+ adapter, det kan desværre ikke fungerer via Bluetooth på PC/Mac, på en iPad, Apple TV (4K) og lign. er der dog ikke behov for ekstra adapter, men så skal man være opmærksom på at man ikke kan få data fra sine ANT+ sensorer, medmindre man investerer i et produkt som eksempelvis 4iiii Viiiiva. Viiiva er et pulsbælte der kan samle signalet fra ANT+ sensorer og sende det videre til eksempelvis iPad via Bluetooth.

Tacx Utility App

Via Tacx app er der mulighed for opdatering af firmware hvis der fundet rettelser eller lign., ligesom man kan afprøve hometraineren og sikrer at både Bluetooth og ANT+ signalet fungerer som det bør, slutteligt er der mulighed for at lave kalibrering af enheden direkte fra app’en.

Tacx Utility App – Oversigtsbillede
Tacx Utility – Test hometrainer
Tacx Utility – Firmware upgrade

Tekniske specifikationer

  • Op til 2200 watt
  • Simulerer op til 25% stigninger
  • ANT+ samt Bluetooth
  • Indbygget effekt og cadence sensor med udvidet analyse af pedaltråd (højre/venstre)
  • Road-feel
  • Virker med både QR og thru-axle og til både MTB og racercykler

Design og detaljer

Neo 2 ligner den gamle Neo til forveksling, dog har den fået blå farve på undersiden og så er Tacx logoet også blevet blåt.

Hometraineren er forholdsvis stor når benene er foldet ud, til gengæld er det smart at den kan foldes sammen for nem opbevaring når ikke den er i brug. Bagpå foldes de to vinger ned og fungerer som ben der skaber en stabil base for hometraineren. Designet er lidt futuristisk og jeg kan ikke undgå at tænke “rumskib” når man kigger på Neo 2’eren.

Tacx Neo 2 – Foldet sammen, set fra siden

De to vinger/ben sidder fastmonteret på selve motoren med det store svinghjul i midten, det er også her hvor kassetten skal monteres. På venstre side af hometraineren er placeret en række dioder så man kan se om der er kontakt til denne, her skal Tacx også have ros for at placere disse så de er nemme at komme til og ikke gemt på bagsiden af hometraineren eller lign. Rundt omkring på hometraineren er placeret små ventilationshuller for at sikre en god afkøling af hometraineren under brug.

Tacx Neo 2 – Dioder
Tacx Neo 2 – Udluftningshuller

“Skallen” på Neo 2 er primært udført i hård plast, hvilket betyder den er nemt at holde ren, for den kan blot tørres over med en tør eller våd klud. På Neo 2 virker valget af plast faktisk som det helt rigtige valg, selvom jeg måske personligt havde foretrukket lidt mere metal for et mere robust udseende. Den ser godt ud og virker super robust – så intet at udsætte på hverken design eller finish.

Tacx Neo 2 – Foldet sammen, set forfra

Funktionalitet

Neo 2 hører til i kategorien af såkaldte “direct drive” hometrainere, hvilket betyder at der på hometraineren monteres en kassette og cyklen monteres direkte herpå, uden baghjulet. Istedet for at modstanden bestemmes af en rulle som hjul/dæk hviler på, sidder der istedet et stort svinghjul som man skal træde rundt. Dette er langt mere støjsvagt, præcist og mere realistisk end en såkaldt “wheel-on” hometrainer.

Den gamle Neo havde ry for at være ret støjsvag og heldigvis har Tacx ikke lavet om på dette, for Neo 2 er ligeledes meget støjsvag – ja faktisk næsten lydløs. Der vil altid være lidt støj fra drivetrainen og det er ikke til at undgå, men selve hometraineren og svinghjulet er næsten lydløst. Der kommer en svag summen fra svinghjulet og så kan man kører friløbet, samtidig kan det ikke helt undgåes at der kommer lidt “knagen” fra hometraineren når man træder mange watt eller står op i pedalerne og cyklen rykkes fra side til side, men igen er det småting og ikke noget unormalt overhovedet.

Neo 2 er top-modellen fra Tacx og det betyder også at der er indbygget effekt og kadence-sensor, samtidig med at den har udvidet analyse af ens pedaltråd (højre/venstre). Watt/effektmåleren er meget præcis, +/- 1%, så man kan roligt regne med de data den spytter ud, hvorfor der ikke er behov for en ekstern watt/effektmåler. Det er én af de ting man får ved at vælge en dyrere hometrainer, altså en større præcision.

Ønsker man at bruge en online træningsplatform såsom Zwift eller Bkool, så kan Neo 2’erne tilsluttes via enten ANT+ eller Bluetooth ((PC/Mac kræver dog ANT+ adapter) hvilket betyder at den er mere eller mindre køreklar ud af boksen, i hvert fald med mobiltelefoner eller tablets.

Zwift har været den primære platform til test af Neo 2, og her har jeg oplevet den som enormt stabil i drift, den findes lynhurtigt af PC applikationen, den trådløse forbindelse via ANT+ har været super stabil og modstanden er realistisk og justeres løbende efterhånden som man når en stigning eller en nedkørsel, der er en høj grad af realisme!

Neo 2’eren yder op til 2200 Watt modstand og simulerer stigninger på op til 25%, så mine ben har givet op lagt før Neo 2’eren! Dog betyder det også at der er et enormt “overskud” i Neo 2’eren, for træder man eksempelvis 700-800 watt i en kort spurt, fornemmer man straks at der er masser af modstand tilbage i Neo 2, ligesom støjniveauet heller ikke øges betragteligt.

Designet med de 2 ben der kan foldes sammen fungerer rigtig fint, for sammen med vægten på ca. 21,5 kg. giver det en virkelig solid base som bliver stående, også når man stiller sig op og træder igennem!

Én af de ting som gør Neo 2’eren ret unik er understøttelsen af “road fell” som man bl.a. kan få glæde af Zwift. Det er en simulering af underlaget man kører på, eksempelvis brosten. Det kan måske lyde lidt fjollet og banalt, men det giver faktisk en god effekt når man ramme et stykke med eksempelvis brosten og man så faktisk kan mærke det i traineren. Personligt havde jeg forventet at denne funktion blev slået fra som noget af det første, men det giver blot endnu større grad af realisme og fungerer derfor ret godt sammen med Zwift efter mening mening.

En anden detalje er at der under Neo 2’eren er LED dioder der skifter farve alt efter hvor hårdt man træder i pedalerne, det er igen “bare” lir, men også en detalje som hele oplevelsen lidt mere gennemført med rødt lys når man virkelig træder til! Slutteligt er der indbygget hukommelse i Neo 2’eren som formentlig vil blive understøttet i fremtidige opdateringer, hvad det skal bruges til melder historien fra Tacx dog desværre intet om.

Konklusion

Der er efterhånden en del af de såkaldte Smart hometrainere på markedet, altså hometrainere som kan kobles op til en online træningsplatform såsom Zwift, Bkool, Trainerroard eller lign., via en smartphone, tablet eller PC/Mac, og priserne starter fra et par tusinde og slutter omkring de ca. 10.000 hvor vi finder Wahoo Kickr, Tacx Neo 2 og den helt nye Bkool Air som de mest populære på det danske marked.

Med en pris omkring de 10.000,- ligger Neo 2 i klassen for high-end hometrainere og man forventer således også “noget ekstra”. Det mener jeg dog også indfries, for man får en hometrainer som fra start understøtter cykler med både QR og Thru-axle, den har ANT+ og Bluetooth, kadence, effekt og fartsensor indbygget, kraftig motor der yder op til 2200 watt og så får man simulering af stigninger op til 25%. Lig så dertil “road feel” der lader dig mærke om du kører på brosten, træ-broer eller lign. i Zwift og det faktum at den kan foldes sammen så den fylder mindst muligt når den ikke er i brug – så kan man vist ikke rigtig ønske sig meget mere.

Som nævnt tidligere, så er Neo 2 enormt stille og den primære støj vil komme fra kæde og kassette og så er belastningen meget virkelighedsro, den skifter hurtigt belastning og det hele kører bare “smooth”.

Tacx Neo 2 er sammen med Wahoo Kickr “toppen af poppen” hvor man i Neo 2’eren får lidt mere “lir” i form af LED lys, op til 25% stigninger og road-feel samt en mere præcis effekt/watt-måling, til gengæld er Wahoo Kickr lidt mere solidt bygget og der er brugt knap så meget plastik – så begge er helt bestemt gode valg.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet & brugervenlighed 10
Støjniveau 9
Installation og opsætning 9
Pris 8
9
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Endura MT500 Spray Baggy Shorts
En del MTB ryttere sværger til baggy pants, hvilket der kan være...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.