Test: UltraLED MTB 12000 Cykellygte

Bemærk: Efter Vores test har forhandleren Easy-Light.dk valgt at ændre navnet på lygten til UltraLED MTB 8000, da producentens angivelse af 12000 lumen ikke var korrekt.

De seneste uger har vi, fra den danske forhandler Easy-Light.dk, haft Deres kraftigste LED forlygte til test. Lygten er, på papiret, på 12000 lumen. Dette er dog ikke er helt i tråd med virkeligheden, da der er et maks på 1000 lumen pr. diode og der er “kun” 8 dioder i huset. 8000 lumen er dog også en hel del og bør således give lys nok til selv de mørkeste ture på MTB i skoven, eller på landevejen.

12000 eller 8000 lumen, til 749,- som er den vejledende pris på Easy-Light.dk‘s webshop er dog en skarp pris – så spørgsmålet er om den er så meget kraftigere end nogle af de LED forlygter vi tidligere har testet på 2000-4000 lumen?

Kassens indhold

UltraLED MTB 12000 kommer i en ret neutral emballage, hvori kan finder følgende:

  • UltraLED MTB 12000 LED forlygte
  • 8.4v / 8800 mAh batteripakke
  • 220 volt oplader
  • Pandebeslag
  • 2 O-ringe til montering på styr eller på rør
  • Dansk vejledning

Design og funktionalitet

UltraLED MTB 12000 er udført i aluminium, farven er sort og designet rimelig diskret. Brugen af aluminium gør at den har nemt ved at komme af med varmen som dioderne udvikler, samtidig gør det den ret lækker at røre ved, bearbejdningen af aluminiumet er flot og gennemført. Foran beskytter et stykke glas de 8 dioder der sidder i selve lygtehuset, én i midten og 7 rundt om. Dette giver en teoretisk maksimal lysstyrke på 8000 lumen, trods den er opgivet til 12000, da hver diode kun kan give 1000 lumen. Dioderne er placeret således at lyskeglen har en god spredning, med et jævnt lys fra midten og ud.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-front

Lygten er angivet til at være 100% vandtæt, således den kan bruges i al slags vejr – hvilket heller ikke har skabt umiddelbare problemer trods sne, slud og regn.

På bagsiden af lygten sidder den éne knap som bruger til betjening af lygten, her skifter man mellem de 3 lys-tilstande, fuld og halv styrke, samt strobe. Halv styrke er tilstrækkeligt til transportstykker, men lyset er for svagt til singletrack, for både rækkevidden og styrken nedsættes gevaldigt, her vil man bruge fuld styrke. Strobe er, med mine øjne, lidt overflødig – medmindre man ønsker at bruge den som pendlerlygte hvor man kun skal ses og ikke bruge den til at lyse op med. Betjeningen er virkelig nem, én knap og ét tryk for at skifte mellem de forskellige tilstande.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-back-light

I bunden af lygten er selve holderen integreret, med et lille stykke skumgummi der beskytter mod ridser ved montering. Lygten monteres på styr eller andet “rør” med de medfølgende gummi o-ringe og kan derfor monteres helt uden brug af værktøj. Da UltraLED MTB 12000 er forholdsvis stor og tung, er det ekstra vigtigt man får den sat godt fast og man bør derfor bruge den mindste o-ring om muligt, så den sidder så stramt omkring styret som muligt. Sidder den for løs, kan man forvente at skulle justere på lygten ved brug på MTB hvor man kører i ujævn terræn – heldigvis er det dog bare at justere den med hånden, så større udfordringer skaber det heller ikke. Lygten alene vejer ca. 250 gram. Med i pakken er et pandebeslag, som ikke umiddelbart kan bruges som hjelmbeslag – og umiddelbart ville jeg også personligt foretrække en mindre (og lettere) lygte på hjelmen, hertil bliver UltraLED MTB 12000 for stor.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-side

Batteripakken er noget større end vi normalt ser, men den er også dobbelt så kraftig som dem vi normalt ser.  Batteripakken er på 8.4V/8800 mA og er ligeledes vandtæt, så der er intet behov for at pakke denne væk når regnen eller sneen kommer. Batteripakken er placeret i et etui, et etui der gør det muligt at montere batteripakken på cyklens stel med velcro-stropperne. Batteripakken vejer ca. 300 gram og fylder også derefter – med andre ord går den ikke under kategorien “kompakt”.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-batterypack

Forlygten og batteripakken har en “tæt” samling der blot presses sammen og længden på ledningen på både batteripakke og forlygte gør det nemt at placere forlygte og batteri som det passer bedst muligt. Jeg har på nogle ture haft monteret forlygten på undersiden af styret, for at have plads til min Garmin Edge 1000 – hvilket faktisk har fungeret glimrende og frigivet lidt plads på styret, der ellers hurtigt kan blive lidt “overcrowded”.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-connection

Batteritiden er opgivet til 2 timer ved 100% styrke, 3 timer ved 50% og 2,5 time ved strobe og oplysningerne stemmer fint overens med mine praktiske erfaringer. Jeg havde faktisk forventet en batteritid der har noget lavere, men der er kompenseret med en kraftigere batteripakke, prisen betaler man så i form af en højere vægt og en større batteripakke rent fysisk.

UltraLED MTB 12000’s 3 tilstande, 100%, 50% og strobe, er demonstreret i videoen lidt længere nede. Lyskeglen er mest kraftig i midten (spot), men den dækker også rigtig fint i bredden, særligt ved 100%, ved 50% er dækningen i bredden mindre god og rækkevidden er også betragtelig nedsat. I praksis gør det at lygten har en rigtig fin rækkevidde ligefrem, men i en rimelig smal lyskegle, det “brede” lys giver en udmærket dækning, men jeg havde foretrukket en lidt bedre dækning i siderne – særligt til MTB brug.

Til kørslen hvor der er en eller anden form for lys, eksempelvis fra gadelygterne, kan 50% tilstanden godt gå an, men til singletrack og kørsel i komplet mørke, vil jeg uden tvivl foretrække 100% lysstyrke for at have det optimale overblik.

Praktisk test af UltraLED MTB 12000

Konklusion

Er man i markedet efter en kraftig LED forlygte til MTB brug, så får man ret meget for pengene ved UltraLED MTB 12000. En veludført lygte, der dog er lidt “stor” grundet de 8 dioder, og med en meget kraftig batteripakke der sikrer en batteritid der er på niveau med det kan ellers ser. 2 timer er ikke specielt meget, men den kan hæve til 2½-3 timer hvis man bruger “spare-funktionen” og kan nøjes med 50% lysstyrke på transportstykker eventuelt.

Pakken indeholder alt hvad man skal bruge, dog kunne man godt have undladt pandebeslaget, for den er efter min mening for tung at bære på hovedet og skulle den bruges på en hjelm, ville man skulle have et rigtigt hjelmbeslag.

Montering af forlygte, såvel som batteripakke er meget nemt og foregår uden værktøj – samtidig er den nem at betjene med kun én knap, med én funktion – der er skift mellem de 3 tilstande.

Samlet set er UltraLED MTB 12000 et ganske udmærket køb, der giver god værdi for pengene til dem der skal have masser af lys! Dog ville jeg nok personligt overveje om man kunne “nøjes” med en lygte der var mindre rent fysisk, for UltraLED MTB 12000 er altså lidt af en krabat, uagtet at den leverer masser af lys.

UltraLED-MTB-12000-Cykellygte-front-angle

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 749,-

Bemærk: Efter Vores test har forhandleren Easy-Light.dk valgt at ændre navnet på lygten til UltraLED MTB 8000, da producentens angivelse af 12000 lumen ikke var korrekt.

Funktionalitet 8
Medfølgende tilbehør 7
Design 9
Pris 8
8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Plej din cykel med WD-40
WD-40 kender vi alle, men hvor mange tror den klassiske WD-40 er...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.