Test: UltraLED MTB 4000 Cykellygte

For et par måneder siden testede og anmeldte vi topmodellen fra UltraLED, en yderst kraftig LED forlygte på 8000 lumen, denne gang er det den mindste model der “kun” yder 4000 lumen, hvilket dog stadig burde være rigeligt til både landevejen og skoven.

Med en pris på omkring 400,- er den placeret i et meget interessant prisleje for motionister og alle der måske bare ønsker at prøve kræfter med “night ride” i efterårs og vinterperioden.

Kassens indhold

I kassen finder man følgende:

  • UltraLED MTB 4000 LED forlygte
  • 8.4V 4400 mAh batteripakke
  • 220 volt oplader
  • Pandebeslag
  • 2 o-ringe til montering
  • Dansk vejledning/instruktion

ultraled-mtb-4000-box-content

Design og funktionalitet

Designmæssigt så skiller UltraLED MTB 4000 sig ikke ud fra de mange andre kraftige LED forlygter vi har testet gennem tiden, lygten er udført i aluminium og er IP65 godkendt, det betyder den er vandtæt og kan bruges i al slags vejr, dog er den ikke mere vandtæt end at den naturligvis ikke må bruges “under vand”. Regnvejr, snevejr og anden form for nedbør er dog intet problem! Lygten er sølvfarvet og har en riflet kant yderst, samt ribber på selve lygtehuset der bidrager til en bedre køling af lygten. Bag frontglasset sidder 4 LED’er af typen CREE XM-L T6 der giver en maksimal lysstyrke på 4000 lumen. Brugen af 4 LED’er gør at lygten både kan lyse langt, mens der samtidig er en god og jævn spredning af lyset modsat lygter med én eller måske 2 LED’er.

ultraled-mtb-4000-front

På bagsiden af lygten sidder en enkelt knap der bruges til at tænde og slukke for lygten, samtidig med at man kan skifte mellem de i alt 3 tilstande, 100%, 50% eller strobe (Blink). Knappen lyser grøn når den er tilsluttet batteripakken og rød når batterispændingen er mindre end 30%, sidstnævnt oplevede jeg dog nærmere som 10% i praksis. Jeg skiftede fra 100% – 50% da den begyndte at lyse rød, men der gik ikke meget mere end 10-15 min. førend den slukkede. Om det så skyldes at temperaturen var lige omkring frysepunktet, eller det blot skyldes at funktionen er noget upræcis, skal jeg lade være usagt.

ultraled-mtb-4000-back

I bunden af lygten er selve holderen integreret som vi også oftest ser det, det betyder at lygten er enorm nem at montere på styr eller lign. via de medfølgende gummi o-ringe, en stor og en lille, alt efter hvor tykt et rør (Styr) den skal sidde fast omkring. I bunden af holderen er en gummi-strimmel der gør at lygten sidder fornuftigt fast og samtidig ikke ridser styret unødigt. Lygten alene vejer ca. 150 gram.

Den medfølgende batteripakke, der er essentiel for at lygten kan fungere, er på 8.4V/4400 mAh og selve batteripakken er pakket ind i et etui med velcrobånd, så denne kan monteres på stellet. Batteripakken er, som lygten, vandtæt forstået på den måde at den kan bruges i al slags vejr – dog ikke under vand…! Batteripakken er angivet til at give 2 timers batteritid ved 100%, 3 timer ved 50% og 2,5 time ved strobe/blink. Den angivne batteritid stemmer fint overens med mine praktiske erfaringer der siger ca. 1½-2 timers batteritid ved 100% i “blandet” temperaturer, af flere omgange. Batteripakken’s størrelse gør den ret nem at finde plads til på stellet, jeg har bl.a. brugt flaskeholderen som “holder” til batteripakken, for at undgå den kører skøjter rundt på stellet under brug.

ultraled-mtb-4000-batterypack

Jeg har testet UltraLED MTB 4000 på landevejen og i byen, såvel som i skoven – og den er velegnet til det hele. På landevejen er der masser af lys, også når det er kulsort udenfor – men eftersom lygten ikke er godkendt til brug på offentlig vej – bør man kun bruge den som sekundær lygte på landevejen – evt. på hjelmen. At den ikke er godkendt til brug på offentlig vej, er dog intet specielt – for det gælder praktisk talt alle de kraftige LED forlygte man finder på markedet i dag.

ultraled-mtb-4000-connection

I skoven giver UltraLED MTB 4000 nok lys til både singletrack og de større skovstier. Der er en tilpas bred lyskegle med en udmærket spredning – samtidig er rækkevidden god nok til at man kan kigge frem af og ikke kun se hvad der sker lige foran en. Samlet set er der intet at udsætte på lyset fra UltraLED MTB 4000 – den leverer varen!

Praktisk test af UltraLED MTB 4000

ultraled-mtb-4000-in-use

Konklusion

Man får imponerende meget for pengene ved UltraLED MTB 4000, en kraftig LED forlygte der leverer varen på landevejen og de mørke cykelstier, såvel som på singletracket i den mørke skov. Med 4000 lumen er der tilpas med lys – også selvom det går stærkt i skoven. Rækkevidden fremad er passende til et jævnt tempo og de 4 dioder giver en fornuftig spredning, så dækningen i siderne er udmærket – selvom både rækkevidde og dækningen i siderne er bedre i de to større modeller, UltraLED 6000 og 8000 dog…

Til 400,- er den et yderst fornuftig køb, den leverer et fornuftigt lys, batteritiden er som man kan forvente og den overordnede kvalitet er i orden. Det eneste jeg kan sætte en finger på er funktionen der skulle indikere hvor meget spænding der er tilbage på batteripakken, knappen bagpå lygten den skulle skifte fra grøn til rød når spændingen er under 30%, jeg oplevede dog den kun kunne lyse ca. 10 minutter efter… Den samlede batteritid har dog stemt med det oplyste.

Vil man gerne prøve kræfter med “Night Ride” eller søger man bare en utrolig kraftig pendlerlygte, så er UltraLED MTB 4000 et meget fornuftigt køb hvor man får fuld valuta for pengene.

ultraled-mtb-4000-side

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 399,-

Funktionalitet 8
Medfølgende tilbehør 7
Design 8
Pris 10
8.3
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Ringeklokke – hvad skal man vælge?
En ringeklokke er rent faktisk en del af det lovpligtige udstyr på...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.