Boganmeldelse: Verden af vilje af Bastian Emil Goldschmidt

Bastian Emil Goldschmidt har begået en ny bog. En bog, der ser tilbage på et helt cykelår på godt og ondt. I bogen, “Verden af vilje”, rapporterer Bastian Emil fra alle de store cykelløb rundt om i verden. Bogen har ikke et specielt dansk fokus, da beretningerne går på de enkelte løb, og de stjerner, der stiller til start og gør sig gældende. 

Reportagerne begrænser sig ikke blot til selve løbet – Bastian Emil rapporterer inden, under og efter løbet, hvor han bruger stemninger og historie til at opbygge spænding omkring løbet. Bogen indeholder selvsagt ikke nogen overraskelser, da alle løb er kørt, og der er tale om reportager fra løb kørt i 2021 og 2022. Selvom det er nævnt, at der ikke er et decideret dansk fokus, må man sige, at danskerne alligevel gør sig gældende – og med god grund. 

Det har været endnu et dansk jubelår i cykelsporten, og Bastian Emil beretter i bogen fra det Tour de France, som vi danskere sent vil glemme. Han beretter både fra Magnus Corts vilde start i Danmark, til Wout Van Aerts dominas i kampen om pointtrøjen, men selvfølgelig også fra Jonas Vingegaards triumf i Paris, som han selv bruger som overskrift: “Der findes dage, som er umulige at glemme”. 

Det danske islæt fortsætter selvfølgelig, når fokus flyttes til en af 2022 sæsonens helt store danske helte – Mads Pedersen. Mads Pedersen formåede at vinde en Tour de France etape og hele 3 etaper i Vuelta a Espana, samt den grønne pointtrøje i samme løb. Jubel-togtet kunne have været endnu større i bogen, men da bogen tager udgangspunkt i de løb, som Bastian Emil selv har overværet, er det blot Mads Pedersens første sejr i Vuelta a Espana, der er gengivet i bogen. 

Såfremt man kender til Bastian Emil og hans virke som både ekspert og forfatter, så er man bevidst om den lyriske og historiske styrke, der ligger i hans beretninger og fortællinger. Selvsagt er “Verden af vilje” ikke en bog, der kommer til at trække de store clickbait overskrifter, da der er tale om begivenheder, som de cykelelskere allerede kender til, eller har oplevet gennem tv. Dog kan Bastian Emil noget helt specielt, når det kommer til at skabe stemninger. De, der allerede har læst hans debutbog, “Fremad”, ved, at han har en exceptionel evne til at indfange læseren i hans univers og gøre fortællingen nærværende og intens. 

“Verden af vilje” henvender sig til læseren, der ønsker et indblik i cykelverden. Et indblik fra tætteste hold, uden selv at være der. Bastian Emil formår at gøre genudsendelser spændende og mere nuancerede. Han flytter fokus fra det oplagte og over på nogle mere basale ting, som vi kun oplever ved at være tilstede i nuet. Jeg har selv set alle de cykelløb, der rapporteres fra i bogen, og jeg var opslugt og underholdt. Jonas Vingegaard giver et kort interview i maj, inden Tour de France, der er at finde midt i bogen. 

Pris og tilgængelighed

Anmeldelse 8
8
Mere fra Mathias Busk Sælgen
Test: Force Shark 500 Lumen forlygte
Nok en gang har vi testet et produkt fra tjekkiske Force. Denne...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.