Guide: Indstilling af saddel

De fleste er formentlig godt klar over at sadlens højde er væsenlig for komforten på cyklen og det er rent faktisk ikke speciel svært at justere sadlen – hvis man følger denne lille guide. Med en korrekt justeret saddel vil man undgå mange små-gener og evt. skader, samtidig med man optimerer ens tråd og kraftoverførsel.

Sadlen kan justeres op og ned, men også frem og tilbage og derudover kan sadlen også vinkles. Vi anbefaler man starter med højden og sikrer at sadlen er 100% vandret som udgangspunkt.

Find den rigtige saddelhøjde

En god tommelfingerregel ift. saddelhøjden er man skal kunne sidde på sadlen, strække benet helt ud og sætte hælen på pedalen hvor den er længst mod jorden – kan man “løfte” sig fra sadlen er den for lav og kan man slet ikke nå er den for høj. Den optimale højde er der hvor man kan støtte hælen mod pedalen og ikke har mulighed for at lette fra sadlen.

saddel-hoejde

Justering af sadlen (Frem eller tilbage)

Når saddelhøjden er korrekt indstillet, hopper man på cyklen, klikker i pedalerne og sørger for at pedalarmene er i vandret position. Tag et stykke snor med en møtrik eller lign. bundet i enden og placer snoren ved undersiden af knæet hvor man kan mærke en knogle der stikker lidt ud. Den anden ende af snoren, med møtrikken, skal gerne ramme pedalakslen. Er den bagved aksel, skal sadlen flyttes tilsvarende frem og er den foran skal sadlen flyttes tilsvarende tilbage. Efter endt justering bør møtrikken flugte med pedalakslens midte.

snor-med-moetrik
saddel-position-maaling
saddel-position-underside-af-knae

Sadlen justeres typisk ved blot forsigtigt at løsne de 2 eller 4 skruer der sidder under bunden, skubbe sadlen enten frem eller tilbage, sikre den er i vatter og spænde skruerne igen.

saddel-justering
saddel-vinkel

Find den korrekte saddelbredde

For maksimal komfort, bør man have en saddel der i bredden passer nøjagtig til ens bagdel – det betyder at man kan kører længere uden at få ondt bagi og det vil generelt højne komforten på de længere ture. Bruges cyklen kun til mindre, korte ture, er det måske ikke lige sadlen der først står for udskiftning, men cykler man ofte og gerne længere ture, vil en saddel der passer præcist til ens bagdel være en rigtig god investering!

For at kunne finde en optimal saddelbredde skal afstanden mellem sædeknoglerne findes og til det formål skal man bruge følgende 3 remedier:

 • Et stykke bølgepap
 • En tusch
 • Et målebånd
saddel-bredde

Fremgangsmåde

 1. Læg bølgepappet på en fast og plan overflade og sæt dig på det.
 2. Vug stille og roligt frem og tilbage, så sædeknoglerne laver et tydeligt aftryk på bølgepappet.
 3. Sædeknoglerne skulle nu gerne have lavet 2 forholdsvis tydelige cirkulere aftryk i bølgepappet, optegn disse med en tusch og sæt en prik i midten af hver cirkel.
 4. Mål afstanden mellem de to cirkler, fra midte til midte.
 5. Læg ca. 1 cm til målet hvis sadlen skal bruges til en racercykel for man sidder meget foroverbøjet, mellem 2-3 cm. hvis den skal bruges på en citybike hvor man sidder let foroverbøjet og ca. 4 cm. hvis det er en klassisk herre eller damecykel hvor man sidder næsten helt oprejst. Bredden af sadlen afhænger derfor også af hvor aggressivt man sidder på cyklen, jo mere aggressivt, jo smallere saddel.

Når du har fundet afstanden mellem dine sædeknogler og lagt lidt til (Alt efter cykeltypen) er det bare at få købt en saddel i den korrekte bredde.

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Craft Keep Warm Bike Sock
Svenske Craft’s “Keep Warm Bike Sock” er en rigtig lækker sok i...
Læs mere
Join the Conversation

8 Kommentarer

 1. says: Michael

  Du skriver”Tag et stykke snor med en møtrik eller lign. bundet i enden og placer snoren ved undersiden af knæet” menes der midten af knæets inderside?
  Hilsen
  Michael

  1. Hej Michael,

   Når du bøjer knæet, vil du ved undersiden mærke en “knogle”, det er fra denne knogle der skal måles. Jeg har opdateret med billeder – håber det gør det lidt nemmere 🙂

   Med venlig hilsen,

   Noel Christensen
   CykelStart.dk

 2. says: Kiehn Aagerup

  Du har lagt et vatterpas på sadlen, men jeg kan ikke se boblen på billedet – skal den være i vatter eller?

  1. Hej Kiehn

   Det er et rigtig godt udgangspunkt, herefter kan man altid forsøge sig med let tilt nedad, hvis det betyder en bedre position og mindre ubehag.

   Med venlig hilsen

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 3. says: Claus Radoor

  Hej
  Nå man skal finde højden på sadlen med hælen, er det så med eller uden ens cykelsko på?
  Tænker nå man skifter sko at det lige skal finjusteres igen hvis der er lidt forskel på skoene.

  Vh Claus

  1. Hej Claus

   Jeg vil gøre det med sko, eller cykelsko på – husk det er kun en “rettesnor” som give dig et godt udgangspunkt og som altid kan justeres efterfølgende.

   Med venlig hilsen

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.