Guide: Sådan skifter du bremseklodser på racercykel

I denne guide beskriver vi trin for trin hvordan du skifter bremseklodser på en cykel med fælgbremser. Guiden kan benyttes uanset om du skal udskifte slidte bremseklodser med nye, eller bare har brug for at skifte i mellem flere forskellige slags, eksempelvis hvis du kører både carbon og alu-hjul.

I guiden tages der udgangspunkt i et par Shimano Ultegra bremser hvor selve bremsegummiet skiftes, men det er også beskrevet hvordan andre typer bremseklodser udskiftes.

Du skal bruge følgende

Sådan skifter du bremsegummi på racercykel

  • Start med at afmontere hjulet, så du har nemmere adgang til selve bremsegummiet.

  • Løsn unbrakobolten på siden af bremseskoen der holder bremsegummiet fast, det er ikke nødvendigt at fjerne den helt.

  • Tryk bremsen sammen med hænderne og skub bremsegummiet bagud for at få det ud af selve bremseskoen.

  • Tryk bremsen sammen igen og indsæt det nye bremsegummi bagfra, bemærk at der normalvis står “L = venstre” og R = Højre” på bremsegummiet så man ved hvor de skal sidde. Bremsegummiet skubbes på plads i skoen og unbrakobolten spændes igen.

 

Sådan skifter du bremseklodser på racercykel

  • Start med at afmontere de gamle bremsesko hvori klodserne sidder monteret, normalt sidder de fast med én unbrakobolt i hver side, husk at være opmærksom på hvordan eventuelle spændeskiver og spacere er placeret når du fjerne de gamle bremseklodser.
  • Monter de nye bremseklodser og vær igen opmærksom på placeringen af spacere, spændeskiver og lign., så de placeres i korrekt rækkefølge – undlad at spænde dem helt fast, men kun så de kan rykkes med håndkraft.
  • Placer og juster bremseklodserne så de rammer midt på fælgkanten, når de er placeret og justeret i begge sider kan man med fordel  holde bremsegrebet inde mens man spænderne dem fast, så bliver de nemlig hvor man har sat dem!

 

 

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.