Keramiske pulleyhjul, er det bare lir?

Er man typen der kræser om sin racercykel eller går man bare enormt meget op i fart og lav friktion, så har man formentlig allerede stiftet bekendskab med de såkaldte keramiske pulleyhjul.

Vi gennemgår i denne artikel fordele og ulemper ved at udskifte dine traditionelle pulleyhjul med tilsvarende med keramiske lejer.

Forskellen på traditionelle og keramiske pulleyhjul?

Tradionelle pulleyhjul er typisk udført i et alu-materiale og lejet er ikke forseglet, hvilket betyder at der nemt kan komme skidt og møg i dette – som betyder det vil kører dårligere, samtidig er lejer-kuglerne typisk af stålmateriale. Keramiske pulleyhjul har ofte et forseglet lejehus, dette øger levetiden og ydermere er lejer-kuglerne keramiske hvilket betyder lavere friktion. Groft sagt betyder dette, ganske enkelt, at keramiske pulleyhjul kører bedre end tradionelle pulleyhjul, samtidig med at de har længere levetid.

tripeak-keramiske-pulleyhjul-boxed

Hvorfor skifte til keramiske pulleyhjul?

Keramiske pulleyhjul fås i mange prisniveauer, i denne artikel tager vi udgangspunkt i et sæt keramiske pulleyhjul fra Danishbike.dk der passer til Shimano og Campagnolo 10 og 11-speed og som koster 369,- i skrivende stund. Til sammenligning koster et sæt “no-name” pulleyhjul ca. 100,- og et velkendt mærke ca. 200,-, af standard kvalitet vel at mærke. Prisforskellen mellem de traditionelle og keramiske pulleyhjul er dermed bestemt til stede, men omvendt ikke voldsom stor set i forhold til hvad mange gerne ofrer på udstyr og grej til Deres cykler.

tripeak-keramiske-pulleyhjul-workshop

Er ens nuværende pulleyhjul modne for udskiftning, kunne man med fordel overveje et sæt med keramiske lejer, de holder længere og “ruller bedre”, så merprisen kan nemt forsvares.

tripeak-keramiske-pulleyhjul

Har man derimod et sæt velfungerende pulleyhjul siddende på bagskifteren i forvejen, så skal man nok være forholdsvis entusiastisk og/eller gå enormt meget op i at have så lav friktion som muligt, for at udskifte disse til en udgave med keramiske lejer. Omvendt så betyder mindre modstand at flere kræfter overføres direkte til pedalerne, hvilket i sidste ende bør give en højere fart og den del er de fleste, eller i hvert fald de entusiastiske, motionister interesserede i.

I videoen nedenfor kan du få et indtryk af hvor godt et pulleyhjul med keramiske lejer ruller!

Montering af pulleyhjul

Udskift af pulleyhjul er en simpel operation som bør kunne foretages af de fleste, også selvom man måske ikke er helt tryg ved at skrue i Deres cykel.

Ved udskiftning af pulleyhjul bør man fjerne kæden, er der kæde-samleled er det en smal operation, ellers må man “sprænge” kæden og samle den igen bagefter. Samtidig er det en stor fordel at fjerne baghjulet, så får man meget lettere ved at afmontere de gamle og montere de nye pulleyhjul. Til operationen skal der normalvis, i hvert fald ved Shimano bagskiftere, kun bruges en standard unbrakonøgle. Én skrue holder hvert pulleyhjul på plads, hvorefter de nye pulleyhjul kan monteres. Vær opmærksom på at der typisk er et “upper” og “lower” pulleyhjul, ligesom der kan være en bestemt omløbsretning, ligesom det var tilfældet ved Vores udgave fra TriPeak.

Hot eller not?

Keramiske pulleyhjul vil nok dele vandene, nogle vil mene det er spild af penge, mens andre glædeligt vil betale merprisen for denne opgradering af Deres racercykel. Personligt hælder jeg nok mest til hot, og dette forbi de simpelthen “ruller” langt bedre end et par tradiotionelle pulleyhjul og bliver ved med dette da denne udgave fra Tripeak er med forseglet hus. Derudover holder de længere og så er der kombinationen af det faktum at man kan sparer lidt “energi” ved at de ruller bedre, kombineret med det psykiske ved at have opgraderet cyklen. Der er ingen tvivl om at det hele er mere “letløbende” ved opgradering til keramiske pulleyhjul, men om det gør en forskel på snitfart eller lign. for den glade motionist er nok svært at påvise.

Køb af pulleyhjul

Hos Danishbike.dk fås eksempelvis Tripeak’s keramiske pulleyhjul til 369,-, dene udgave passer til Shimano og Campagnolo 10 og 11-speed bagskiftere og dækker dermed ret bredt.

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Reelight RL720 Unboxing og introduktion
Fra Danske Reelight har vi netop modtaget en række produkter til test,...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

  1. says: Kenneth

    Det er også værd at nævne, at hvis man ønsker andre ligende keramiske produkter, såsom keramiske kuglelejer, så kan man med god sin tage et kig på CeramicSpeeds hjemmeside.

    Jeg smider lige et link for hjælpens skyld : http://www.ceramicspeed.com/

    Jeg har haft stor succes med at optimere min cykel med produkter fra dem af, og kan kun anbefale dem. Jeg har også haft gang i køb fra Danishbike, som heller skuffede. Det er fantastisk at flere og flere virksomheder henvender produkter, som disse til os amatør-professionelle ryttere.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.