Rengør cykeldele i ultralydsrenser

Ultralydsrensere, eller på engelsk: Ultra Sonic Cleaners, er det nye våben til effektiv og dybdegående rengøring af bl.a. cykeldele såsom kæde og kassette.

I denne artikel giver vi dig indblik i mulighederne og forklarer forskellen mellem den billige og den dyre udgave – så er det op til dig at vurdere om hvilken løsning der der passer bedst til dit behov og pengepung!

Hvad er en ultralydsrenser?

En ultralydrenser er, kort fortalt, et kar med vand, eller rensevæske, hvori man ligger ex. sin kæde og kassette. Via ultralyd rengøres emnerne derfor grundigt og effektivt da rensevæsken kommer ind overalt, uden at der skal skrubbes og skures, skidtet rystes (groft sagt) af emnet. Rensning i en ultralydsrenser er derfor også ret skånsomt da der ingen berøring er, samtidig med at det er uhyre effektiv når kæde eller kassette skal renses helt i bund.

Der fås både små og store ultralydsrensere, hvor forskellen ligger i kapaciteten og muligheden for at styre tid og evt. varme. En lille ultralydsrenser der er lavet til rensning af smykker, ure og lign., kan godt bruges til en kæde – men vil i mange tilfælde ikke kunne rumme en kassette. De lidt større og dyrere ultralydsrensere kan også varme vandet op til en given temperatur, for endu mere effektiv rengøring – ligesom timeren typisk gør det muligt at rengøre i længere tid af gangen.

Hvad kan man rense i en ultralydsrenser?

En ultralydsrenser kan bruges til skånsom og effektiv rengøring af mange forskellige emner, når vi snakker cykler er de mest brugt til kæde, kassette og andre dele som man gerne vil have renset helt i bund. Men derudover kan du rense smykker, ure, briller og lign., man siger normalt alle emner der tåler almindelig postevand og som ikke har en blød eller sart overflade.

Hvilken rensevæske til cykeldele i ultralydsrenser?

Der findes mange forskellige rensevæsker, hvor nogle er lavet særligt til brug i en ultralydsrenser. Til rengøring af kæde og kassette har jeg dog bedst erfaring med en traditionel kæderense eller degreaser. Ønsker man at spare lidt på rensevæsken, kan man putte rensevæske i en pose sammen med emnet der skal rengøres og ligge dette i karret der er fyldt med rent vand. Denne løsning gør også at karret ikke bliver beskidt, da det beskidte væske vil blive i posen. Til gengæld er rengøringen så lidt mindre effektiv, da skidtet ikke falder til bunds i karret som den ellers ville.

Hvad koster en ultralydsrenser?

Ultralydsrensere svinger meget i pris, de mindste modeller fra ca. 400,- til flere tusinde kroner for de lidt større modeller – dog stadig til privat brug. Der findes også top-professionelle udgaver til mange tusinde kroner.

En god ultralydsrenser til hjemmebrug – der kan bruges til både kæde, kassette og lign., koster typisk 1000-2000,-

Hvor effektiv er en ultralydsrenser?

Ultralydsrenseren er utrolig effektiv til at fjerne skidt og snavs – særligt det som gemmer sig inde i leddene på kæden, eller mellem tandhjulene på kassetten, uden at man skal skrubbe og skure i al evighed.

Efter en tur i ultralydsrenseren skal man dog stadig lige skylle emnet med rent vand og tørre det godt af, for at fjerne det sidste skidt.

Kæde – før/efter

Før: Kæden har kørt med voks og er derfor egentlig ikke specielt beskidt, der sidder dog en masse rester af voks i alle leddene.
Efter: Kæden er nu helt ren og klar til at blive smurt med olie eller voks.

Pris og tilgængelighed

Mere fra Noel Juul Christensen
Gør sommerens cykelløb mere spændende
Det er snart sommer i Danmark, og dermed er det også snart...
Læs mere
Join the Conversation

3 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.