Sådan får du din cykel med på flyrejsen

Skal du på ferie, og ønsker du ikke at leje cykel på destinationen – så er det heldigvis nemmere end man skulle tro at tage ens egen cykel med på flyrejsen. I denne guide gennemgår vi trin for trin de ting du bør være opmærksom på.

Vælg den rette cykelkuffert

Det første man skal have styr på, er en cykelkuffert, eller cykeltaske til transport af cyklen. Der findes mange forskellige udgaver, men grundlæggende er der to typer: Hardcases og softcases. Hardcases er kraftigere, udført i hård plast og yder derfor rigtig god beskyttelse – til gengæld vejer de mere og er lidt mere besværlige at pakke cyklen ned i, da de ofte kræver at man afmontere eksempelvis styr.

Softcases findes også i mange udgaver og typer – nogle helt bløde tasker som ikke yder den helt store beskyttelse og som i min optik er ubrugelige til flyrejser, samt udgaver med en platform i bunden hvor cyklen monteres (uden hjul) og hvor man ofte kan nøjes med kun at afmontere hjul – styr, sadel og lign. kan man lade sidde og der er derfor intet behov for efterfølgende justering ved ankomst til destinationen.

Forventer man at rejse ofte, kan det give god mening at købe en cykelkuffert, men da den hurtigt koster 5-6000,- kan det også være en god ide at undersøge muligheden for at låne eller leje en cykelkuffert/cykeltaske. Det kan være den lokale cykelhandler har cykelkufferter til udlejning, ellers kan man tjekke DBA eller Facebook Marketplace – hvis altså ikke en af vennerne har én man kan låne…

Uanset om man køber, låner eller lejer – så er det en klar anbefaling at man 1. gang giver sig god tid til at få pakket cyklen med, det er altså ikke noget man skal stå og stresse over få timer inden man skal hjemmefra.

Scicon AeroTech Evolution

Solid hardcarse der yder optimal beskyttelse af cyklen og som sagtens rummer hjelm, cykeltøj og andet grej! Kræver dog at man afmontere hjul, sadel og drejer styret – derfor ikke velegnet til cykler med integreret cockpit.

Scicon Aerocomfort 3.0

Én af de letteste og mest brugervenlige softcases på markedet, virkelig nem og hurtig at pakke, da det blot er hjulsættet der skal fjernes inden rammen monteres på platformen i bunden af tasken. Derfor meget velegnet til cykler med integreret cockpit, eller cykler der er blevet bikefittet, så man undgår at skulle indstille dem på ny. Da taskens egenvægt er forholdsvis lav, kan den med fordel fyldes med tøj og andet grej der kan være med til at beskytte cyklen undervejs.

Sådan pakker du bedst cykelkuffert

Hvordan cykelkufferten, eller cykeltasken, bedst pakkes – afhænger naturligvis af hvilken udgave der er tale om. Generelt vil anbefalingen dog være at man afmontere bagskifter samt kæde og pakker dette ned seperat, således undgår man at denne beskadiges under transport, da bagskifteren ofte vil være lidt udsat.

Cykelkufferterne leveres ofte med forskellige former for beskyttelse af bl.a. stel, styr og lign., men derudover er det en klar anbefaling at man beskytter cyklen så godt som muligt med rørskåle. De fås i ethvert byggemarked, vejer minimalt, yder god beskyttelse – og så kan de nemt genbruges.

Har man lidt ekstra kilo at gøre godt med, så kan det også anbefales at bruge pladsen (og vægten…) på at pakke cykeltøj, hjelm og andet ned i cykeltasken/cykelkufferten. Det fungerer både som beskyttelse af cyklen, mens det sparer dig for vægt i din check-in eller håndbagage.

Tjek prisen på speciel bagage ved flyselskabet

Der kan være stor forskel på hvor dyrt det er at medbringe cykel, der af flyselskaberne betegnes som speciel-bagage. Det kan derfor godt betale sig at undersøge pris/gebyr på medbringelse af cykel, eksempelvis tager Ryan-Air 480,- hver vej, mens Norwegian tager 260,- hver vej i skrivende stund (Pr. 10-07-23, Billund -> Malaga og retur)

Vær opmærksom på vægtgrænser ved flyselskaberne

Vær opmærksom på vægtgrænsen for det flyselskab du skal benytte, det svinger en smule hvor mange kg. en cykelkuffert må veje og ofte er der ikke mulighed for at betale for evt. overvægt. Ved Ryan Air er vægtgrænsen eksempelvis 30 kg., og der skal man huske på at en hardcare kuffert hurtigt vejer over 10 kg., lig hertil cykel samt det udstyr man ønsker at pakke med i kufferten. Det kan derfor være en rigtig god ide at tjekke vægten mens man pakker, så man er sikker på den ikke overskrides – har man en kuffert/bagagevægt er det klart den nemmeste løsning. Skulle kufferten alligevel overstige vægtgrænsen kan man få problemer ifm. check-in, i bedste fald skal man blot betale overvægt, i værste fald bliver den afvist som værende for tung.

Forsikring

Inden afrejse bør man undersøge hvordan man er dækket hvis cyklen, mod forventning, skulle beskadiges under transport. Måske er man dækket af en rejse eller indboforsikring, eller også skal man overveje at tegne en ekstra forsikring – dette må være op til den enkelte at afgøre og vil naturligvis også afhænge af cyklens værdi.

Vil man gerne være sikker på at cyklen kommer sikkert frem – så kan man evt. udstyre den med en GPS sporingsenhed, så ved man altid hvor den er. En sådan enhed kan dog være ret bekostelig, så et billigt alternativ kan være en Knog Scout der fungerer som en AirTag da den nemt monteres ret diskret på cyklen.

Har du andre tips og tricks relevante for dem der flyver med deres cykel, så del dem endelig i kommentarfeltet nedenfor!

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Cykeljusteringen – Danmarks nye (gratis!) cykelspil
Virkelighedens professionelle cykelløb – Krydderi til seeroplevelsen! Spillet går ud på at...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.