Test: 4iiii Precision 3+ Wattmåler

Canadiske 4iiii og deres Precision 3+ er et populær valg, når snakken går på wattmåler til din cykel. Deres produkter er kendt for deres nøjagtige målinger (se tidl. uvidenskablige test), nemme installation og brugervenlighed, samtidig med at de er prisvenlige. 4iiii’s wattmåleteknologi er integreret på bagsiden af pedalarmen, og du kan få wattmåleren som enten en ensidig venstre pedalarm, som vi har i denne test eller den mere bekostelige dobbeltsidige med wattmålere i begge pedalarme. 4iiii Precision 3+ wattmåler findes i standart udgaver af Shimano’s 105, Ultegra, og Dura-Ace i landevejsserien, såvel som Gravel GRX-serien og MTB XT og XTR-serien. Den har både bluetooth og ANT+ og fungerer dermed på de fleste gængse cykelcomputere og hometrainere.

Der sker konstant udvikling på dette område, og det seneste skud på stammen er et samarbejde mellem 4iiii og Apple. Den nyeste model, Precision 3+, har fået den spændende “Find my” funktion, der giver dig mulighed for at spore din wattmåler på din cykel via din iPhone. Derudover kan du også via 4iiii ride app bruge dit Apple ur som erstatning for cykelcomputer.

Her på redaktionen har vores weekendkriger Troels haft fornøjelsen af at teste den seneste model, Precision 3+ wattmåler, på en Shimano Ultegra 8100 pedalarm, koblet til Garmin EDGE 830 cykel computer. Vi giver her en beskrivelse af, hvordan du installerer og opsætter wattmåleren til brug, og sidst i artiklen vil vi også komme lidt ind på, hvilke fordele og opmærksomhedspunkter, der er ved at køre med wattmåler.

Hvad er der i kassen?

Når du køber Precision 3+ wattmåler, er der 2 ting du skal have viden om:

  1. Hvilket kranksæt du kører med
  2. Længden af din pedalarm

Så vil du når du åbner kassen have en venstre pedalarm, som passer perfekt til din cykel. Derudover er der i kassen, en udførlig guide til monterer af pedalarmen, en QR kode til App store og 4iiii appen, som er nødvendig for opsætning af wattmåleren og sidst en guide til opsætning af “Find my app” og 4iiii wattmåler.

Trin 1: Værktøj og forberedelse

Start med at sikre, du har det rette værktøj: Du skal bruge en umbraconøgle, moment skruenøgle og en Shimano hollowtech venstre pedalarms løsner. Fjern derefter den gamle pedalarm.

Trin 2: Monter pedalarm og pedal

Påsæt 4iiii pedalarm og sørg for at den står lige med højre pedalarm. Brug en momentskruenøgle til at stramme bolten til ca 30-35 nm. Dette for at forhindre du overspænder bolten. Monter pedal på pedalarm, og så er du klar til parring af din nye wattmåler.

Trin 3: Parring af wattmåler med din enhed

Download 4iiii app til din Iphone. Dernæst “vækker” du watt måleren ved at rotere pedalarm 3-4 gange, og der vil således være forbindelse mellem app og wattmåler. Sørg for at tjekke for opdateringer af firmware og næste skridt er parring til din cykelcomputer. I mit tilfælde er det en Garmin 830, hvor jeg går ind under “sensorer” og tilføj “effekt sensor” og “tilføj sensor”. Rotere pedalarm igen 3-4 gange – og bum så er der forbindelse.

Trin 4: Kalibrering, 3sek effekt og Apple Find my

Slutligt skal der laves en kalibrering (Zero Offset). Sørg for at cyklen står stabilt og lige. Stil dit kranksæt således venstre pedalarm står “klokken 6” og højre “klokken 12”. Navigere til menuen indstillinger og sensorer på din computer, find din wattmåler og tryk kalibrering.

For at kunne holde øje med hvor mange watt du træder, skal du ind under “skærmbilleder” og vælge hvilket et du vil have. Jeg vælger den mest brugte; nemlig 3 sek effekt, hvilket er et udtryk for et gennemsnit af de sidste 3-sekunders effekt.

Inden jeg triller på landevejen, vil jeg sikre mig, at jeg kan finde cyklen igen, efter det faste bagerstop. Det gør jeg ved at følge nedenstående vejledning, så der er kontakt mellem min 4iiii wattmåler og min Iphone. Super relevant i tilfælde af tyveri, hvor jeg så har mulighed for at tracke den og generelt bare en smart detalje.

Vedligeholdelse og specifikationer

Som ved alt mekanik og elektronik skal du sørge for regelmæssig vedligeholdelse. Sørg for at rengøre og inspicere wattenheden jævnligt, og kontroller, om batteriet skal udskiftes. Du kan via 4iiii app’en se batteriets niveau at strøm og 4iiii lover 800 timers batteri levetid fra fabrikken. Af andre specifikationer kan nævnes:

  • Selve wattmåleren vejer kun 9 gram
  • Fylder mindre og dermed kan installeres på stort set alle cykler
  • Vand og støvtæt
  • 3 års garanti
  • Præcision på +/- 1 %

Mine overvejelser om fordele og ulemper ved at køre med 4iiii Precision wattmåler

At bruge en wattmåler på min cykel, oplever jeg, har en række motiverende fordele, men også punkter jeg skal være opmærksomme på. For det første giver den dig præcise målinger af den effekt, du lægger i dine pedaltråd, hvilket gør det muligt at måle din indsats nøjagtigt. Det giver dig et bedre overblik “her og nu” over din træning, når du er ude på cyklen og jeg brugte det til at se hvilke wattzoner, jeg kører i. Virkeligt lærerigt at se forskellen på belastningen mellem jeg kører alene og med mine træningskammerater, hvor vi ofte presser hinanden. Når du så er hjemme, har du mulighed for at analysere dine træningsdata og præstationsmønstre for derigennem at identificere de områder, hvor du kan og ønsker at forbedre dig. Watteffekt sammenholdt med min puls har jeg også forsøgt at lære mig selv, min styrke og udholdenhed at kende, hvilket har været sjovt og lærerigt og kan bruges for at jeg undgår at “brænde sammen” i kådhed men også forebyggende i forhold til overbelastninger og skader.

Ulempen ved at fokusere for meget på watt og zoner, er at jeg glemmer at mærke efter, hvis jeg en dag ikke er på toppen og dermed presser mig selv for hårdt for at holde mig inden for zonerne. Et andet opmærksomhedspunkt er, at jeg i det hele taget glemmer at nyde friheden, naturen og bare cykle.

Konklusion

Der kan være mange grunde og overvejelser bag, at investere i en wattmåler. For den seriøse motionist eller professionelle rytter, er der ingen vej uden om. De har brug for at forfine og målrette deres træningsindsats baseret på wattmålerdata. For den mere glade amatør og motionscyklist er det min holdning, at man godt kan leve uden, men det har tilføjet mine træningsture og motionsløb noget motivation og indsigt i min præsentation. Det syntes jeg faktisk er ret fedt at “nørde” med.

4iiii Precision 3+ wattmåler har været en fornøjelse at teste; nem at montere og installere. Fungerer upåklageligt med Garmin og Apple med “Find My” funktionen. Precision 3+ er enkeltsidet måling, og her skal man overveje, om det er godt nok til ens behov eller man skal opgradere til dobbeltsidet måling. Den er bestemt i den prisvenlige ende, når vi taler wattmålere, og så er det bare blevet et krydderi af motivation og nysgerrighed til mine daglige cykelture.

Pris og tilgængelighed

Priser fra 2695,-

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 10
Design 9
Pris 9
9.3
Mere fra Troels Balskilde Stoltenborg
Test: Magicshine Seemee 200 V2.0 Smart Baglygte
“Mere simpel, men stadig stærk” er Magicshine’s egne ord om deres nye...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.