Test: Specialized Expert XC MTB cykelsko

Samlet karakter

De sidste par måneder har undertegnede skiftet mine normale Shimano cykelsko ud med Specialized’s nye Expert XC MTB sko i 2017-udgaven for at se hvordan de er at bruge. Expert XC er en MTB sko til rytteren der sætter pris på fart, så der har været fokus på lav vægt og et stilrent design uden alt for mange dikkedarer. Med en pris på lige knap 1600,- er der tale om en sko i den øvre mellemklasse rent prismæssigt og er prispunkt som vil passe mange entusiastiske motionister.

Design og detaljer

Expert XC skoen har et helt klassisk og forholdsvis slankt design, skoen er udført i sort – men fås dog også i en rød/sort farvekombination. Skoen er lavet primært til brug i de varme måneder, hvilket understøttes af en overdel der er perforeret for maksimal åndbarhed og ventilation.

Skoens yderside er i et glat materiale der gør dem rimelig nemme at rengøre, hvilket er et stort plus her i Danmark hvor der selv på de tørreste dage, næsten altid er en mudder-pøl eller to på sporet. Lukningen består af et BOA-spænde på det øverste del, samt velcro-lukning nederst og denne løsning fungerer fremragende, da man med BOA-spændet nemt kan justere hvor stramt de skal sidde, så man sikrer den bedst mulige komfort, samtidig er det nemt at justere BOA-spændet mens man kører.

I bunden af skoen finder man en let carbon ydersål der giver en forholdsvis stiv bund og derfor optimerer kraftoverførslen. Skoen er designet således at forfoden løftes en smule, så tæerne spredes, samtidig er ydersålen vinklet en smule. Samlet set skulle dette gerne gøre risikoen for skader mindre og øge komforten – både ift. sovende tæer og problemer med både knæ og ankler.

Selve bunden af skoen er naturligvis med gummi-forstærkninger hvor den har kontakt med underlaget – her er brugt en “Slipnot” gummiblanding som er enorm slidstærk, samme blanding er brugt på Deres flats sko, eksempelvis 2FO som vi tidligere har testet. Udover gummi-bunden, der gør det behageligt at gå i skoene, er der også 2 “spikes” yderst, så giver et godt greb op af bakker hvis der skal trækkes eller løbes op af bakker.

Skoen kan monteres med alle gængse mountainbike klamper med to bolte, eksempelvis Crankbrothers, Shimano SPD eller lign., så man er godt dækket ind her også. Klamperne sidder godt beskyttet mellem gummi’et i bunden, så de er heller ikke så udsatte når man går eller står i skoene.

Vægtmæssigt vejer Expert XC i str. 41 389 gram, inkl. SPD klamper. Til sammenligning vejer mine Shimano M089 412 gram også inkl. SPD klamper, så vægten er holdt godt nede. Den oplyste vægt er i øvrigt pr. sko.

Komforten

Jeg har, gennem tiden, haft prøvet en del forskellige cykelsko – men ofte har de været for smalle til mine nordiske fødder. Expert XC virker også lidt smalle når man ser på dem, men der er overraskende god plads i dem, også til dem med lidt brede fødder. Skoene har en glimrende pasform og med Body Geometri features gør Specialized sit til at man undgår skader og får den bedst mulige komfort, og det virker fint faktisk! Jeg har kørt et par måneder med Expert XC skoene, uden klampe-fit, men blot påsat umiddelbart som på mine “fittede” cykelsko og jeg har ikke oplevet nogle gener eller ubehag af nogen art, dette også på trods af at jeg normalt har en stivere sål og en kile i mine fittede cykelsko, så tjek ved komforten, såvel som pasformen! Sidstnævnte hjælpes godt på vej af BOA-spændet der gør det virkelig nemt at justere hvor tæt skoene skal sidde omkring foden, så den hverken sidder for løst, eller for stramt.

Konklusion

Efter et par uger med en del timer i sadlen er jeg ikke i tvivl; Expert XC er et par fremragende cykelsko til mountainbike! De har en god pasform, også til de lidt brede fødder, kombinationen af BOA-spænde og velcro gør det nemt at få dem til at sidde tilpas tæt, samtidig er skoen rimelig stiv grundet carbon-undersålen – hvilket giver en god kraftoverførsel. Derudover er designet, efter min mening, rigtig pænt – samtidig står den sorte farve godt til det meste cykeltøj, også det med mange farver.

Specialized er dygtige til at lave bl.a. cykelsko og det mærker man også i en model som Expert XC, for der er både god støtte, fint med plads, god ventilation og ike mindst god, tæt, pasform.

Er du i markedet efter et par rigtig gode mountainbikesko der kan bruges det meste af året, ser jeg ingen grund til ikke at anbefale Expert XC fra Specialized!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1599,-

Produktet er sponseret af Webike.dk

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.