Test: Woom Original 6

Woom er en Østrigs cykelproducent der de seneste 10 år er gået fra en startup virksomhed til en stor producent der i 2021 producerede hele 500.000 cykler. Deres primære markeder har indtil nu været hjemmemarkedet Østrig, Schweiz og Tyskland – men nu er de klar til også at indtage Norden!

Woom har specialiseret sig i cykler til børn og unge og sortimentet spænder nu over alt fra klassiske børnecykler, til el-mountainbikes.

Original-serien

Original-serien er der hvor det hele startede og serien spænder fra Original 1 til 6. Serien er opbygget så man kan vokse med serien, fra halvandet -> 10 år. Serien består af 8 modeller, 1 og 1 Plus er løbecykler, 2 og 3 automatic samt 3 er klassiske med indvendige gear mens 4, 5 og 6 er med udvendige gear.

Fælles for hele serien er at der er fokus på at cyklen skal være let, nemme at justere og så skal alt være 100% tilpasset børnene – det gælder alt fra greb, håndtag til valg af frempind. Her er ikke bare tale om et lille stel med “voksen-udstyr”, men derimod udstyret udviklet 100% til børn.

Original 6

Modellen som min datter har haft lejlighed til at teste er Original 6, den største model i serien. Den anbefales til børn fra 10-14 år med en højde mellem 140-165 cm. Min datter er lige netop 10 år og almindelig af højde, så det vil være en cykel hun kan passe noget tid frem.

Original 6 har et let aluminiumsstel, 26″ hjul og 8 udvendige gear og så fås den i enten rød, grøn, blå eller grå.

Cyklen leveres fra fabrikken i en papkasse, men samlingen er virkelig hurtig overstået – man skal blot montere og spænde styret, montere forhjulet samt pedaler, så er cyklen klar! Det hele er beskrevet i vejledningen og der er nødvendigt værktøj med i kassen – det kan dårligt blive hurtigere og/eller nemmere. Derfor, kæmpe thumbs up til Woom her, det bør alle kunne finde ud af, uanset om man er vant til at skrue i cykler eller ej. Som en ekstra bonus er cyklen virkelig fint pakket ind med ankomst, så risikoen for ridser og skrammer under transport bør være minimal.

Efter samling er det blot at indstille sadelhøjden og evt. justere frempindens vinkel så den passer til det enkelte barn.

Cyklen er udstyret med 8 udvendige gear, 1 klinge foran og 8 tandhjul bagtil – det er en simpel løsning med god spredning, så man nemt kommer op af bakkerne, men også stadig kan skyde en god fart når det går ligeud.

Gearskifteren er et drejegreb fra SRAM og det er nemt at betjene – også for børnehænder. Grebene er ergonomisk udformede og ligeledes tilpasse børnehænder – det samme gør sig gældende ved bremsegrebene der også er i “børnestørrelse” og derfor nemme at betjene for mindre hænder.

V-bremserne som Original 6 er udstyret med virker umiddelbart som en lidt “old-school” løsning på en cykel i dette prisleje, men da der er tale om en “urban” mountainbike med fokus på lav vægt, giver det egentlig okay mening, havde det være en mountainbike der skulle bruges størstedelen af tiden på sporet, så havde jeg så absolut foretrukket den var udstyret med skivebremser der er noget mere effektive i al slags vejr.

Frempinden er en såkaldt “vario” frempind, i praksis betyder det at den kan justeres så cyklen i højere grad kan vokse med barnet. Justeringen foregår ved at løsne et par bolte, justere vinkel/hældning og spænde dem igen.

Forhjul og sadelpind er udstyret med quickrelease så forhjulet nemt kan afmonteres ved transport. Der er valgt et par gode Schwalbe Little Joe dæk – som grundet mønstret ruller fint på både asfalt og på “offroad”, det er fedt at Woom ikke bare har valgt det billigste dæk her! Sadelhøjden kan hurtigt justeres uden brug af værktøj via quick-releasen og sadlen er naturligvis også tilpasset aldersgruppen, så både form og størrelsen på denne er “børnevenlig” og tilpasset netop de 10-14 årige som Original 6 er beregnet til.

Hvad gør Woom speciel?

Jeg skal være den første til at indrømme at da jeg så Woom Original 6 på deres webshop, tjekkede specifikationerne og så prisen – tænkte jeg at det ikke helt hang sammen, heldigvis blev jeg klogere!

Først og fremmest så er det en fornøjelse at købe en cykel online, og få den leveret så godt pakket ind – mens den stadig er nem, hurtig og enkel at samle. Det tager vitterligt kun få minutter og kan klares af alle, de enkelte dele der skal monteres er mærket med højre/venstre, for/bag og samtidig er det tydeligt illustreret hvordan den skal samles.

Justering og indstilling af cyklen er også nemt at gå til – der er quickrelease på sadelpinden, så det er kun ved evt. justering af frempinden at unbrako nøglen skal findes frem igen.

Men der hvor Woom virkelig skiller sig ud er på det faktum at det ikke “bare” er en voksencykel med et lille stel – hvilket kræver en forklaring. Først og fremmest så er alle komponenterne på Woom’s cykler tilpasses den aldersgruppe som den er henvendt til, det betyder at alt fra styr, bremse, greb/håndtag, sadel og naturligvis stel og geometri er tilpasset børn i den givne aldergruppe. Det har mange fordele, men for det første så er cyklen langt nemmere at håndtere for barnet, ergonomien er bedre så de sidder korrekt og har bedst mulig kontrol – samtidig med at vægten er holdt på et minimum så den er både nem at håndtere og ikke kræver unødvendigt mange kræfter at cykle på. Til sammenligning vejer min datters Trek Marlin 4 ca. 13 kg. i størrelse small, hvor denne Woom Original 6 kun vejer 9,5 kg. Det er en forskel på hele 3,5 kg., hvilket er signifikant! Tænk på hvor dyrt det ville være hvis du, som motionist, skal skære 3,5 af vægten på din MTB, gravel eller racercykel…

Woom’s cykler er generelt også bygget til at blive brugt, måske også er årsagen til at deres fokus ikke er på “lækre” komponenter, men derimod på solide, holdbare komponenter der kræver minimal vedligeholdelse. Det giver rigtig god mening, for vi ved alle at børnecykler ofte lever et hårdt liv da de bruges hver dag, i al slags vejr og ofte står ude. Nu har vi kun haft cyklen til test i nogle uger, så holdbarheden på den lange bane kan jeg ikke kommenterer på, men jeg kan dog sige at det virker til at være god og holdbar kvalitet hele vejen rundt!

Konklusion

Min datter har nu haft lejlighed til at bruge cyklen i nogle uger og hende konklusion er ret klar – den er let at manøvrere rundt med, kommer hurtigt op i fart og så sidder hun godt på cyklen. Det gælder både ift. geometrien på cyklen, men ikke mindst fordi styr, håndtag, pedaler og sadel er afstemt til hendes aldersgruppe.

Woom er måske ikke den “sejeste” cykel på gaden hvis man ser med grej-øjne, men her må man lade fornuften råde og erkende at det vigtigste er at ungerne får en god start på cykel-livet og det gør de altså på en cykel der er let og nem at manøvrere rundt med, ikke en stor, tung og klodset “voksen mtb” med et lille stel der vejer 13-15 kg…

Så er kravet en børnecykel der er let, simpel på mange punkter og ellers bare lavet dedikeret til børn og i et ret smart design med gode farvemuligheder, bør man så afgjort have Woom’s cykler med i tankerne.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 5299,-

Komponenter 7
Design 8
Komfort 10
Fart 8
Vægt 10
Pris 7
8.3
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
DGI præsenterer: MTB-champagnegalop
Pressemeddelelse DGI inviterer alle mountainbike-entusiaster til nytårskørsel, kransekage og et glas champagne...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.