Guide: Sådan måler du slid på din cykelkæde

Kammer kæden over når du træder til, eller er det svært at få indstillet gearene? Så er det måske kæden der er synderen, for den slides og særligt på mountainbiken slides den, da grus, mudder og andet “skidt” slider på både kæde og kassette.

Får man skiftet kæde i tide, kan man ofte kærer en del kæder på den samme kassette, men får man derimod ikke skiftet i tide, vil det ofte være nødvendigt at skifte både kæde og kassette og det er en lidt større udskrivning.

Heldigvis er det nemt at holde øje med hvor slidt kæden er – og i denne guide viser vi trin for trin hvordan man gør.

Du skal bruge følgende:

Det eneste du skal bruge er en kædeslidmåler, de fås i mange forskellige modeller og udgaver, mine favoritter er følgende:

Sådan gør du

Tag din kædeslidmåler og placer kædeslidmåleren på den øverste del af kæde. Den ene ende sættes ned i et mellemrum ved leddene og den anden del skal helst ikke kunne gå ned i et mellemrum – er det tilfældet bør kædes skiftes. Det skyldes ganske enkelt at kæden så at “strukket” sig tilpas meget.

Park Tool CC-3.2

Kædeslidmåleren fra Parktool har to sider, den ene side måler 0,5% slid, mens den andens side måler 0,75% (og derover) slid. For 9 og 10-speed kæder anbefales udskiftning ved 0,75% slid, mens det for 11 og 12-speed kæder er allerede ved 0,5%. Slides kæden mere end dette, vil man risikere at skulle skifte både kæde og kassette, får man derimod skiftet kæde i tide, vil man ofte kunne kører flere kæder på én kassette.

Modellen fra Birzman er lidt mere præcis, men fungerer på samme måde, man sætter den ene “tap” ned i et mellemrum, indstiller den med det “slidniveau” man ønsker og ser om den anden “tap”kan gå ned i et mellemrum. Igen gælder tommelfingerreglen med at 9 og 10-speed kæder bør skiftes ved 0,5%, 11 og 12-speed ved 0,75%. Fordelen ved Birzman Kædeslidmåler II kontra den klassiske løsning fra Parktool, er at man her kan måle lidt mere præcist og ikke “bare” 0,5 eller 0,75 slid.

Skal kæden udskiftes? Så har vi lavet en guide til at skifte cykelkæde.

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Isadore Signature Thermal Tights
Isadore’s Signature-serie har vi efterhånden et godt indblik i – og her...
Læs mere
Join the Conversation

3 Kommentarer

 1. says: Steen

  Hejsa,

  Jeg mener at du tage fejl ved forskellen på 0,5 og 0,75 slid. De 0,5 er ved alukæder og de 0,75 er stålkæder. Det er rart at se en enkelt og forståelig artikel om noget så essentielt på cyklen :0)

  1. Hej Steen,

   Tak for din kommentar.

   Jeg er altid gået ud fra at skiftede man ved 0,5% slid, så var man sikker – ved 0,75% var det mere usikkert om man havde fået slidt kassetten så meget at en ny kæde ikke ville være nok. Efter din kommentar måtte jeg naturligvis “grave” lidt i det og jeg kan se at Parktool anbefaler at 9/10-speed kæder udskiftes ved 0,75% og 11/12-speed udskiftes ved 0,5%.

   Jeg har derfor opdateret guiden med disse anbefalinger!

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 2. says: Søren

  Hej,
  Du skriver det modsatte i din beskrivelse, så uden at have dit svar hér, ville man stadig være i tvivl. 🙂
  mvh

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.