Test: Garmin EDGE 130 Plus

Tilbage i midten af juni lancerede Garmin to nye cykelcomputere i EDGE-serien, 1030 Plus og 130 Plus’eren, begge opgraderinger for tidligere “ikke-plus” modeller.

EDGE 130 Plus er, trods den ringe størrelse, efterhånden en ret potent fætter. Den understøtter alt fra træningsplaner til simpel navigation, og med den kompakte størrelse og rimelig batteritid, er den oplagt til brug på både mountainbike og landevejen, hvis man altså ikke har behov for kortnavigation og en stor skærm.

Hvad er der i kassen?

I kassen til EDGE 130 Plus finder man følgende:

  • Garmin EDGE 130 Plus
  • Quarter-turn mounts til styr/frempind med forskellige o-ringe
  • Sikkerheds-strop
  • USB kabel til opladning
  • Vejledning/manualer

Se vores unboxing af EDGE 130 Plus nedenfor.

Nyheder i EDGE 130 Plus

  • Understøttelse af træningsplaner: Fra Garmin Connect, eller 3. part (TrainerRoad, TrainingPeaks)
  • Climbpro: Se og følg med i stigningen undervejs, hvor meget stiger det og hvor langt er der tilbage.
  • Hændelsesregistrering: Understøtter nu også hændelsesregistrering der kontakter udvalgte personer med din placering, hvis man eksempelvis styrter.
  • Derudover er LiveTrack og navigationsdelen forbedret ift. EDGE 130.

Opsætning og montering

De nye Plus modeller i EDGE-serie er blevet noget nemmere at sætte op, særligt hvis man har en tidligere model. Opsætning sker nemmest (og hurtigst) via Garmin Connect app’en og man er hurtigt køreklar hvis man er Garmin bruger i forvejen, ellers kræves oprettelse af en konto inden man er klar til at køre.

Selve monteringen er som vi kender det fra Garmin, og med i pakken er de klassiske beslag der kan sidde på frempind eller styret, monteret med elastikker. Vil man have en anden holder, så er der et stort marked for 3. parts udstyr, ligesom Garmin også selv har bl.a. Out-Front mounts.

Med andre ord er man hurtigt køreklar, uden man skal finde værktøjskassen klar!

Designet

EDGE 130 Plus ligner forgængeren på en prik, der er ikke umiddelbart nogen fysiske forskelle på de to enheder. Vægten siger sølle 33 gram og den fylder heller ikke meget i landskabet med sine 41x63x16mm. Den er udført i mat sort plast der virker meget robust.

Den ringe størrelse begrænser også skærmpladsen, så man må nøjes med en 1,8″ monokrom skærm – altså ikke en farveskærm.

På venstre side er tænd/sluk knappen, mens der til højre er op/ned – hvoraf den ene også bruges til at tilgå menuen. I bunden er “start/stop” samt omgangsknap.

Bagpå EDGE 130 Plus er det integrerede beslag og bagved en lille gummi-lige er microUSB stikket der bruges til opladning og overførsel hvis ikke man bruger den sammen med en smartphone.

Lille og vågen…?

Man skal ikke lade sig narre af størrelsen, for EDGE 130 Plus indeholder mange features man normalt har fundet i de større modeler. Først og fremmest er den udstyret med GPS, så den kan registrerer hvor langt, højt, hurtigt og præcist hvor du har været. Derudover understøtter den nu også træningsplaner der kan loades direkte ind på enheden, ligesom den kan bruges sammen med en kompatibel hometrainer hvor du kan kører egne ture, og få belastningen fra hometraineren. Ydermere giver EDGE 130 Plus også mulighed for simpel navigering hvis du har loadet en bane/rute ind hjemmefra, du kan ikke se på et kort hvor du befinder dig, men du får af vide om du skal dreje til den ene eller anden vej.

Af nye features er tilkommet Climbpro som vi kender fra tidligere top-modeller. Har du loadet en rute ind på EDGE 130 Plus hjemmefra, vil du undervejs på ruten få vist de største stigninger på skærmen – du kan så følge med i hvor meget de stiger og hvor længe endnu du skal lide. MTB-dynamik er også nyt i EDGE 130 Plus, og funktionen går – meget kort fortalt – ud på at samle data specifikt til mountainbikeren, eksemplevis flow, hvor langt (og længe) man har hoppet og forskellig andre mountainbike-specifikke detaljer.

Er man ude for et styrt, så kan EDGE 130 Plus nu også, via din smartphone, advisere udvalgte personer og lade dem kende din position. Funktionen har været på markedet noget tid, men personligt ender jeg altid med at slå den fra, da den har det med at blive aktiveret ved en fejl, ex. en hård nedbremsning. Idéen er dog god, og jeg ved Garmin konstant arbejder på at gøre den bedre – så måske jeg snart burde give funktionen en chance igen… En anden feature der kan lidt af det samme er LiveTrack, den deler din position med udvalgte personer, så de hele tiden kan følge med i hvor du er. En funktion der er ret smart hvis man ofte kører alene, og måske særligt hvis man er ude på en længere tur og familien gerne vil kunne følge med i hvor langt du er.

Er man betalende Strava medlem kan man også få Strava Live Segments på EDGE 130 Plus. I praksis betyder det at man præsenteres for ens “star marked” segmenter når man nærmer sig, og kan se tiden for en selv, ens kammerater og evt. en KOM tid. Det kan give lidt ekstra motivation til at give den ekstra gas op af bakken!

Som du nok allerede har luret, så er EDGE 130 Plus udstyret med Bluetooth, så den kan kobles sammen med din smartphone, det er også via smartphonen at den kan overfører data til Garmin Connect og videre til ex. Strava. Som de fleste andre enheder understøtter den også notifikationer, så du undervejs på turen kan se hvem der ringer, SMS’er eller lign.

Sådan er den i daglig brug

EDGE 130 Plus er virkelig nem at betjene, den er gjort virkelig simpel og trods det faktum at den skal betjenes med knapper, ikke med en touchskærm, så er det stadig nemt og enkelt at betjene den. Fra hovedskærmen kan man tilgå menuen, hvorfra man kan starte en træningssession, loade en rute/bane ind eller starte en træning på en kompatibel hometrainer hvor man lader EDGE 130 Plus styre belastningen. Som på de andre EDGE udgaver kan man naturligvis tilpasse skærmbillederne, tilføje/fjerne sensorer og indstille ting såsom auto-pause, omgange og lign.

Når man, fra hovedskærmen, vælger “Kør”, skal man også lige vælge hvilken turtype man kører, og her kan vælges imellem alt fra vej til eBike.

EDGE 130 Plus understøtter også data fra watt/effektmålere og er derfor en god partner hvis man træner struktureret, og med Varia understøttelse kan man også bruge den sammen med Garmin’s smarte “radar” system der advarer dig omkring bagfrakommende trafik.

Den lille skærm sætter naturligvis sine begrænsninger for hvor mange datafelter der kan være på én skærm, men så opretter man bare flere skærmbilleder og bladrer så mellem disse undervejs eller afhængigt af formålet med turen. Måske er det træning efter watt, puls eller måske vil man blot holde øje med ens kadance.

Skærmen på EDGE 130 Plus er monokrom, det betyder man må undvære farver, men det gør faktisk ikke noget som helst – for al data’en fremstår som tekst og tal og den monokrome skærm gør det nemt at aflæse i al slags vejr. Skærmen står tilas skarpt, så det er nemt at aflæse – trods skærmens ringe størrelse.

Batteritiden på EDGE 130 Plus er desværre gået i den forkerte retning ift. forgængeren, fra 15 -> 12 timer. Det er dog stadig nok til de flestes vedkomne og EDGE 130 Plus henvender sig nok også i højere grad til dem der kører kortere turer og søger en simpel løsning, end dem der kører dagsture og søger “toppen af poppen”. Årsagen til denne nedgang i battertiden skal nok søges i det faktum at Garmin har stoppet endnu flere funktioner i den, det har sjældent en positiv indvirkning på batteritiden.

Konklusion

EDGE 130 Plus er efterhånden et ret godt alternativ til de større modeller, såsom EDGE 530, 830 og 1030 – da du får GPS, super simpel navigation (på forudindlæste baner/ruter), mulighed for at kører træning og træningsplaner samt understøttelse af bl.a. Varia-systemet, LiveTrack samt flere andre Garmin-features.

Det man må undvære er i hovedtræk: navigation på kort-niveau, en stor skærm med touchfunktion – og så er batteitiden “kun” 12 timer. Til gengæld får man enhed der kan næsten det hele til kun 1699,-, den vejer og fylder næsten ingenting og er virkelig nem at betjene.

Søger du en simpel løsning der kan alt det basale, så er EDGE 130 Plus et godt bud!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 9
Design 8
Pris 9
8.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: EKOI Primavera Dry Cykeltøj
Fra franske EKOI har vi den seneste tid testet et ret specielt sæt...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.