Test: Osprey Viper 3 MTB rygsæk

Osprey er én af de producenter der forstår kunsten at begrænse sig, for Deres vedkomne betyder det at Deres sortiment tager udgangspunkt i rygsække og tilbehør hertil, ikke så meget andet. Sortimentet rettet mod cykling og mountainbiking dækker pt. over ca. 25 modeller, nogle til pendling, andre til mountainbiking – nogle til damer og andre til herrer, sortimentet dækker ret bredt!

Viper 3 som vi skal kigge på i denne omgang er den mindste model i Viper-serier der også består af Viper 9 og 13 – forskellen er ganske enkelt volumen, altså hvor meget de forskellige modeller kan rumme.

Viper 3 kommer med 2,5 liters væskeblære og har derudover en lille lomme yderst til det mest essentielle og egner sig derfor bedst til ture af et par timers varighed, hvor man ikke har brug for at medbringe eksempelvis ekstra tøj og lign.

Design og detaljer

Viper 3 fås i 3 forskellige farver, sort, grøn og orange – fra den helt diskrete og til to farver med fuld skrald på, men også to farver som passer godt sammen med både sort og andre farver, så der er mulighed for at kombinere på kryds og tværs.

Tasken har yderst en ret dyb lomme med én enkelt net-lomme indvendigt, således der er mulighed for at dele grejet lidt op. Der er også en karabinhage øverst, her kan man passende placere nøglebundet eller bil-nøglen, så man har helt styr på denne. Lommen er oplagt til brug til de småting der ellers hurtigt kan blive væk i den dybe lomme, eller bare til de ting som man ønsker hurtig adgang til. Den dybe lomme rummer sagtens en eller to ekstra slanger, dækjern, multitool, pumpe, co2 patroner og hvad man ellers måtte ønske at medtage, derudover er der stadig plads til lidt ander småting, det kunne eksempelvis være et par løse ærmer, et par tynde handsker eller noget helt fjerde.

På ydersiden af denne lomme er der plads til at montere hjelmen, hvilket kan være praktisk hvis man eksempelvis skifter mellem en traditionel og en full-face hjelm og derfor har brug for at have én hjelm med ved siden af. Nederst på lommen er også en lille strop hvor en lygte kan monteres.

Bagved lommen er et åbent rum, med mesh-net i siden. Her kan man eksempelvis placere et par løse ben, en tynd regn/vindjakke eller et par handsker. Da rummet er åbent i toppen og kun er med mesh i siderne giver det derfor ingen beskyttelse mod vind og vejr… Mellemrummet mellem lommen og selve tasken kan reguleres via to stroppe øverst, begge med klips så den hurtigst kan åbnes.

Det næste rum indeholder ikke andet end væskeblæren, denne rummer hele 2,5 liter væske og har integreret slange og mundstykke af den slags der skal bides og suges i. Blæren er rimelig nem at rengøre, da man lige netop kan få hånden derned i når den skal aftørres efter endt rengøring. Slangen kan nemt afmonteres fra selve blæren, men da der ikke er tale om en quick-release skal blæren være helt tom, ellers render evt. væske bare ud… Det letter dog rengøringen, men gør det ikke muligt at fjerne en fuld blære fra tasken, mens man lader slange og mundstykke sidde som eksempelvis nogle CamelBak rygsække. Væskeblæren er fra HydraPak som er en af de førende på dette marked.

 

Rygsækkens skulderremme er luftige med perforeret skumgummi inderst og mesh yderst, dette sikrer en glimrende ventilation og lav vægt. Slange og mundstykke komme ud over højre skulder og holdes på plads ved skulderremmen. Der er magnet i selve mundstykket og en magnet på venstre side af det lille brystspænde der holder tasken på plads, her kan mundstykket placeres når det ikke er i brug. Man slipper således for at skulle klipse slange fast i en holder efter hver drikketår. På højre skulderrem er der ligeledes en lille meshlomme, her kunne man opbevare en energibar, gel eller lign.

Omkring livet er endnu et spænde, hvilket betyder at tasken kan reguleres hele 3 steder, for en optimal pasform hvor den bliver på plads, først og fremmest selve skulderremmene, derudover omkring brystet og slutteligt omkring livet.

Ryggen er udført i skumgummi med en luftkanal i midten for god ventilation, det giver en god støtte, samtidig med at man nemt kan komme af med overskudsvarmen.

Tasken vejer, uden væskeblære og evt. væske, under 500 gram, hvilket gør den til en ganske let og kompakt taske, som er ret alsidig da den kan bruges udelukkende til væske, til kombination af væske og værktøj og andre småting og førnævnte plus en regn/vindjakke eller lign., som man ligge i den åbne lomme mellem front-lommen og selve tasken.

Osprey Viper 3 er nem at justere via skulderremmene og spænderne over brystet samt omkring livet, de mange muligheder for justering gør også at tasken sidder godt fast og har en tæt pasform, uden at det dog bliver ubehageligt. En rygsæk til mountainbike-brug ønsker man netop også sidder tæt til ryggen og ikke danser rundt på ryggen når man giver den gas på sporet.

Taskens vægt er ret nem at justere, for det handler blot om hvor meget grej man smider i den og hvor meget væske man fylder i væskeblæren, men den rummelige væskeblære er absolut et plus, da den således kan bruges til både korte og længere ture, hvor man dog kan undvære at medbringe andet end det mest essentielle grej, såsom slange, multitool og andet til nød-reparationer på stedet.

I brug sidder Osprey Viper 3 forholdsvis højt oppe på ryggen, for at den sidder til, det er ikke anerledes end flertallet af rygsække på markedet og det gør at man ikke pludselige får tasken “i nakken” når man giver den gas på sporet. Til gengæld er vægten så placeret længere oppe.

Helt generelt og overordnet er Viper 3 fra Osprey en rigtig behagelig rygsæk, uanset om man bruger den til væske, “tools” eller en kombination af disse. Det kan dog ikke anbefales at bruge rummet der er lavet til væskeblæren, til opbevaring af ting der ikke har nogenlunde samme form som væskeblæren som rummet er lavet til. Jeg forsøgte mig med et batteri til en pandelampe og det kunne føles igennem ryggen da rummet simpelthen var for lille hertil og derfor trykkede mod selve ryggen.

Konklusion

Viper 3 fra Osprey er en ret alsidig rygsæk til mountainbike-brug med en rummelig væskeblære på 2,5 liter, en rummelig frontlomme og endnu en åben lomme hvor man kunne placere en vind eller regnjakke. Samtidig er designet ganske pænt, der er mulighed for at vælge mellem 3 fede farver og tasken er behagelig at kører med, både på korte og længere ture grundet de gode skulderremme der giver både støtte og er ventilerede, samtidig med at den spændes omkring brystet og livet.

Jeg savner dog en “quick-release” mellem væskeblæren og slange samt mundstykke, for nemt at kunne fjerne væskeblæren ifm. rengøring eller genopfyldning, uden risiko for at væsken løber ud… Det er dog i småtingsafdelingen og bestemt noget man kan leve med.

Samlet set er Viper 3 et glimrende alternativ til eksempelvis CamelBak som ellers sidder tungt på dette marked, med god komfort, flot design og alsidigt design der gør den brugbar på både korte og længere ture og med rimelig stor variation ifm. oppakning.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 750,-

8 Funktionalitet

9 Komfort

8 Design

7 Pris

8
Dette indlæg er tagget med
, ,
Mere af Noel Christensen

Guide: Skift dæk på cykel

Skift af cykeldæk er nemmere og hurtigere end de fleste er klar...
Læs mere

2 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.