Test: Saris H3 Smart Hometrainer

Saris er et brand som vi ikke tidligere har set meget til i Danmark, men det Amerikanske firma har faktisk lavet bl.a. cykelholdere og nu hometrainere i en rum tid.

H3 som vi denne gang har fået lejlighed til at se nærmere på, er deres bud på en high-end direct drive (smart)hometrainer der skal konkurrere med bl.a. Neo 2 fra Tacx og Kickr fra Wahoo.

Hvad er der i kassen?

Saris H3 ankommer i en stor papkasse hvori kan finder:

  • Saris H3
  • Holder til forhjulet
  • Strømforsyning
  • “Brake Block” til skivebremser
  • Adaptere til 130/135 samt 142/148mm Thru-Axle
  • Vejledning

Tekniske specifikationer

  • 2000 Watt
  • Simulerer op til 20% stigninger
  • Præcision: +/- 2%
  • Indbygget effekt, kadence og fartsensor
  • Trådløs forbindelse: ANT+ samt Bluetooth
  • Vægt: 21,3 kg.

Opsætning

Modsat mange andre hometrainere, så kommer Saris H3 som én enhed, det betyder at man slipper for samle-arbejde. Ikke fordi det er omfattende hos nogle af konkurrenterne, men det er dejlig nemt at den er klar til brug direkte ud af kassen.

Man skal således blot folde de to ben ud, fjerne forhjulsholderen fra bunden af enheden, montere en passende kassette (Understøtter Shimano 8-11 speed) og evt. bruge nogle af de medfølgende adaptere hvis man skal bruge den sammen med en cykel der er udstyret med Thru-axle. Kører man “gammeldags” QR, så genbruger man bare den QR der allerede sidder på cyklen, ved Thru-Axle genbruger man også den “gamle” aksel, sammen med passende adaptere 130/135mm eller 142/148mm.

Herefter monteres cyklen, uden baghjulet, på Saris H3 og sætter man strøm til – er man faktisk mere eller mindre køreklar. Herefter skal man så bare finde sin egen favorit platform til træning og løb, her kan Zwift, Bkool, Trainerroad og Rouvy nævnes som nogle af mulighederne.

Da Saris H3 har både ANT+ og Bluetooth, kan den bruges med et hav af enheder, både telefoner, iPads og computere.

Saris App

Via AppStore kan man hente Saris’ gratis app, som giver muligheds for opdatering af enhedens firmware, kalibrering samt brug af ERG-mode (stand-alone) så kan ikke er afhængig af at bruge en træningsplatform, men bare ønsker at træde 200 watt i én time eksempelvis.

Man bør, som i alle andre sammenhænge, altid sørge for at enhedens firmware er opdatering, da de løbende retter småfejl, optimerer og forbedrer enheden. Kalibrering er også noget man bør foretage løbende, særligt når/hvis enheden flyttes rent fysisk, kalibreringen sikrer at den er så præcis som muligt, så man får den rette effekt og hverken mere eller mindre end det benene yder.

Design

Saris H3 er som mange andre hometrainere udført i mat sort plast, praktisk da man ikke så nemt ser skidt og så er al teknikken beskyttet af “plastklappen”. På siden Saris logoet præget i plastikken, mens der er masser af ventilationshuller. Nederst kan begge ben/fødder holdes ind når den skal pakkes væk eller transporteres og foldes ud for at skabe en stabil base når den er i brug.

Øverst på Saris H3 er et håndtag som gør det super nemt at flytte enheden, og man undgår at man bærer forkert og så det elektromagnetiske svinghjul gemt godt bag plastikkappen. Der er også et par LED dioder der indikerer aktivitet.

Den medfølgende eksterne strømforsyning tilsluttes i bunden og heldigvis er denne rimelig kompakt. Den eksterne strømforsyning har den fordel at den er nemt at udskifte, mens en intern havde gjort at man slap for at have strømforsyningen liggende og flyde på gulvet.

Plastkvaliteten virker til at være ganske god og tilpas kraftig, så man undgår at den knirker og brager når den er i brug.

Funktionalitet

H3 er så Direct Drive hometrainer, og spørger man mig er det helt afgjort at foretrække. En Direct Drive hometrainer “erstatter” baghjulet, så cyklen monteres direkte herpå, så slipper man for et baghjul der “fedter” på en rulle, næsten al støj/resonans fra dæk/rulle forsvinder og så er oplevelsen og realismen bare meget højere. En Direct Drive hometrainer starter typisk fra omkring 4000-5000,- mens en “Wheel On” hometrainer med smart-funktion kan fås fra ca. 2000,-

H3 er udstyret med både ANT+ og Bluetooth, hvilket betyder at den nemt og ubesværet kan kobles op til en PC/Mac, tablet, mobiltelefon eller et AppleTV – hvorfra man afvikler ens favorit træningsplatform (Zwift, Bkool, Rouvy eller lign.)

Saris beskriver selv H3’eren som værende 5x mere støjsvag end tidligere modeller, med et støjniveau på 59 db ved omkring 32 km/t. Om den er så meget “mere” støjsvag tør jeg ikke svare på, da jeg ikke har haft lejlighed til at teste nogle af deres tidligere modeller. Men jeg kan dog med ro i maven sige at den er enorm støjsvag, og som én af de få hometrainere på markedet så er der næsten ingen forskel på støjen om du træder 200 eller 500Watt. Den bibeholder det lave støjniveau, selvom du træder igennem det bedste du har lært – og det er en fornøjelse!

H3 har heller ingen problemer med resonans i plastikkabinettet eller andre irriterende lyde – man hører kun svinghjulet meget svagt og ellers er det faktisk kun ens drivetrain (kæde/kassette og evt. forskifter) man hører – så her betyder justering og “rent grej” næsten alt!

På nogle hometrainerer oplever man en “forsinkelse” når man laver en “eksplosiv sprint”, men Saris H3 tøver slet ikke – den er klar med det samme og som nævnt tidligere, så er støjniveauet næsten identisk uanset om man træder 200 eller 500 watt.

Da H3 har indbyggede sensorer til både effekt (watt), kadence og fart vil de fleste “blot” have brug for et pulsbælte for at være helt køreklar. Pulsbæltet er egentlig ikke et krav, men udover at det kan være praktisk at træne efter sin puls, så er det efterhånden også et krav med pulsbælte i mange løb på Zwift, simpelthen for at undgå snyd.

I testperioden er H3 blevet benyttet med Zwift som træningsplatform, for det er ganske enkelt min personlige favorit, der er masser af verdener/ruter hvis man bare vil rulle en tur i eget tempo, masser af fede træningsprogrammer hvis man ønsker lidt struktur eller bare effektiv træning og slutteligt er der løb hele tiden til de dage hvor der skal brændes krudt af! Saris H3 blev fundet med det samme og jeg har ikke oplevet ét eneste udfald i testperioden via ANT+, forbindelsen har været klippestabil og det mærkes også når man rammer en stigning i Zwift, der er ingen forsinkelser, lag eller andet.

H3 yder op til 2000W modstand og det er alt rigeligt til at man kan mærke syren i ben og lår – samtidig kan den simulerer stigninger op til 20% og det er sjældent man har brug for noget stejlere – så den del er også godkendt. I praksis betyder det at både sprintere og bjerg-geden er dækket ind, så alle får sine behov opfyldt.

Som nævnt indledningsvis, så har Saris H3 to ben der kan slås ud, og når man gør det, så fylder den lidt mere end de fleste andre hometrainere, men til gengæld giver det også en klippestabil base. Der er ingen ustabilitet at fornemme når man stiler sig op og træder til i pedalerne, uanset om det er op af en stejl stigning eller et løb der skal afgøres i en sprint. Det lyder måske banalt, men det sikrer at man tør give sig selv 100% og ikke er nervøs for om den begynder at vugge undervejs.

Saris oplyser at H3 har en præcision på +/- 2% i effektmålingerne og sammenlignet med mine eksterne wattmålere så har jeg ikke grund til ikke at stole herpå, den kommer med realistiske (og stabile) watt-tal uden drop-outs eller peaks – en ren fornøjelse!

Konklusion

Saris H3 har virkelig imponeret mig på flere punkter. Først og fremmest er køreoplevelsen super realistisk, modstanden og trådet er enormt virkelighedstro, støjen er nærmest ikke-eksisterende og så står den klippestabilt på gulvet, uanset om man sidder ned eller står op og træder!

Med op til 2000W modstand og 20% stigninger så ligger Saris H3 sig lige under topmodellerne Neo og Kickr fra Tacx og Wahoo, men over mellemklasse modellerne Flux og Kickr Core fra selvsamme producenter.

For 7000,- får man en rigtig god smart hometrainer der kan bruges til både QR og Thru-Axle ud af kassen, dog skal man selv sørge for en kassette, men det giver egentlig meget god mening – for så får man mulighed for at vælge lige netop den der passer til ens cykel og med en gearing der passer ens behov og temperament.

Med indbyggede sensorer til watt, kadence og fart er der intet behov for andet end evt. en pulsmåler/pulsbælte og så er man klar til at køre virtuelle løb og træninger på Zwift eller Bkool.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 6995,-

Funktionalitet & brugervenlighed 9
Støjniveau 9
Installation og opsætning 9
Pris 8
8.8
Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Vask af cykeltøj
Det giver sig selv at cykeltøj skal vaskes, hvor ofte afhænger lidt...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.