Test: Wahoo Kickr 2018 hometrainer

I løbet af efteråret og vinteren har vi testet en lang række forskellige Direct Drive hometrainere, bl.a. topmodellen fra Tacx kaldet Neo 2. Denne gang er det topmodellen fra Wahoo der er på testbænken, modellen hedder blot Kickr og der er tale om den nye og opgraderede udgave der er lanceret til 2018/2019-sæsonen.

Wahoo lancerede samtidig med Kickr 2018 deres Kickr Core – spørgsmålet er så blot om Kickr 2018 er merprisen værd, eller Wahoo med Kickr Core har skabt en direct drive hometrainer til “budgetpris” der simpelthen er for god?

Kassens indhold

Wahoo Kickr 2018 kommer i en stor kassen hvori enheden er godt beskyttet. Modsat mange andre, så kommer den 100% samlet – man skal derfor hverken bruge svensknøgle eller skruetrækker for at samle selve hometraineren og derudover så kommer den endda med kassette monteret fra start.

I kassen finder man følgende:

  • Wahoo Kickr 2018 hometrainer med 11-speed kassette (11-28)
  • Kadence-sensor
  • Adaptere til brug med QR eller Thru-axle
  • Strømforsyning og strømkabler
  • Vejledninger

Tekniske specifikationer

  • Op til 2200 Watt
  • Simulerer op til 20% stigninger
  • Præcision: +/-2%
  • Trådløs forbindelse: ANT+ FE-C , Bluetooth
  • Vægt: Ca. 21 kg.
  • Kan bruges til både QR og Thru-Axle

Samling og opsætning

Kickr 2018 kommer 100% samlet og da kassetten endda er monteret fra start består samling og opsætningen faktisk bare i at man folder de to ben ud så de låser, herefter indstiller man højden ift. hjulstørrelsen og slutteligt udskifter man evt. adapterne alt efter om man skal bruge den med en cykel der benytter QR eller Thru-Axle. Uanset er begge adapter-sæt med i emballagen og vejledningen forklarer trin for trin hvordan de skal monteres – nemt!

Som nævnt tidligere kommer Kickr 2018 med en kassette ved leveringen, det er en 11-speed Shimano kassette (Shimano 105) med 11-28 gearing, altså en fin all-round kassette, benytter man 8, 9 eller 10-speed skal man selv udskifte kassetten og montere den medfølgende spacer bagved kassetten.

Forhjulsstøtte er ikke med i kassen, men er heller ikke nødvendigt da cyklen står både stabilt og vandret så længe den er indstillet ift. cyklens størrelse, der er mulighed for at indstille til både racercykler og mountainbikes hvilket er en smart detalje!

Wahoo Fitness app

Som sin lillebror, Kickr Core, så understøtter Kickr 2018 også Wahoo Fitness app’en hvor man kan lave forskellige justeringer og indstillinger, ligesom det er herfra enheden kalibreres (Spindown). Sidstnævnte er vigtigt at gøre jævnligt, særligt hvis den benyttes i forskellige temperaturer og måske flyttes fra sted til sted, for at sikre så høj præcision som muligt.

Wahoo Fitness App (iOS)
Wahoo Fitness App iOS<br>

Design og detaljer

Det første man bemærker når man hiver Kickr op af kassen er at den vejer godt til, faktisk vejer den ca. 21 kg., så det er en robust sag der ikke sådan lige flytter sig ud af stedet. Der er primært brugt metal til alle delene, og kun meget få dele plastik, dette giver et godt og solidt indtryk.

Hometraineren er udstyret med 2 ben der kan foldes sammen når den ikke er i brug, på begge ben er små justeringsfødder som man bruges hvis underlaget er lidt ujævnt. Derudover er der et svinghjul på hele 7,25 kg. som gør det muligt at simulerer helt op til 20% stigninger og op til 2200 Watt.

Øverst er der faktisk også et smart lille håndtag beklædt med gummi, hvilket er super praktisk når enheden skal flyttes – da man ellers nemt kan mangle et eller andet at tage fat i, på den måde undgår man at hive og slide unødigt i svinghjulet og andre vitale dele – det er faktisk ret godt tænkt.

Ved selve svinghjulet er også placeret dioder der indikerer ANT+ eller Bluetooth aktivitet.

Sidst, men ikke mindst, så kan hometraineren justeres alt efter hjulstørrelse, så den bagerste del der “simulerer” baghjulet kommer op i samme højde som hvis der havde været et baghjul på cyklen – endnu en fin og ellers lidt overset detalje! Faktisk kan den bruges alt alt fra 24″ børnecykler og til 29″ mountainbikes!

Funktionalitet

Kickr er en Direct Drive hometrainer, hvilket betyder at hometraineren er udstyret med en kassette, hvorpå cyklen (uden baghjulet) monteres. Som nævnt tidligere kan den bruges med alle slags cykler, både mountainbikes og racercykler, med og uden skivebremser og uanset om man kører “gammeldags” QR eller “nymodens” Thru-Axle så understøttes det hele, dog skal man lige udskifte et par adaptere når man skifter mellem QR og Thru-axle, men det hele er med i kassen. Selve akslen genbruger man dog, der medfølger ikke en særlig aksel til brug med Kickr.

Wahoo har selv lanceret Kickr 2018 som en ny og forbedret udgave, hvor det primært er støjen der er nedbragt betragteligt ift. tidligere modeller, og så er svinghjulet både større, tungere og optimeret for at give en endnu mere realistisk oplevelse som er så tæt på den virkelige, som muligt.

Nu har vi tidligere testet lillebroderen, Kickr Core, som fik masser af ros for at være nærmest helt lydløs – det samme er naturligvis tilfældet her, der er nærmest ingen lyd fra hverken hometraineren i sig selv, kassetten eller svinghjulet, den er virkelig støjsvag! Det gælder både ved almindelig “pace” hastighed og når man stiller sig og og træder til, eller laver en kort sprint – støjniveauet er til enhver tid lavt!

Støj fra drivlinen er uundgåeligt, men sørger man for at holde denne pæn, ren og velsmurt, så kan dette også begrænses til et minimum.

Kickr er blevet testet godt og grundigt de sidste 3 måneder hvor den er brugt til Zwift, både løb, struktureret træning og helt almindelige træningsture. Forbindelsen har været trådløs via ANT+ til via en PC, som efter min personlige mening er den bedste løsning. Vælger man at kører via Bluetooth på en iPad eller lign. som ikke understøtter ANT+, vil man skulle benytte Bluetooth sensorer og eftersom Garmin bare sidder tungt på det marked, så har de fleste af os ANT+ sensorer på cyklen i forvejen.

Med ANT+, ANT+ FE-C og Bluetooth funktionalitet, er der rig mulighed for at benytte Kickr med andre træningsplatforme end Zwift, eksempelvis TrainerRoad, Bkool og så videre.

Den trådløse forbindelse har været klippestabil og jeg har på intet tidspunkt oplevet udfald – det betyder at stigninger og nedkørsler i Zwift er simuleret til perfektion, for en yderst realtisk oplevelse – thumbs up! Det kan være enormt frustrerende og slå skår i oplevelsen hvis man oplever nogle former for lag/forsinkelse på både stigninger og nedkørsler – det skal helst passe 100% med det man ser og oplever på skærmen.

Ved brug af “training” funktionen i Zwift er der mulighed for at aktivere ERG som gør at traineren automatisk tilpasser sig de watt der skal trædes, i praksis betyder det at man “bare” skal koncentere sig om at træde eksempelvis 300W. Dette stiller også krav til hometraineren, men også her er det helt tydeligt at Kickr er topmodellen, for den holder nemt de angivne watt, uden store udsving.

Med mulighed for simulering af helt op til 20% stigninger og 2200W – så skal der også nogle ordentlige køller til at sende Kickr til tælling og det er i hvert fald ikke lykkedes mig! Uanset om man træder 200 eller 700W så står hometraineren klippestabilt og yder en jævn belastning, både i siddende og stående tilstand – for man kan sagtens stille sig op og træde til i pedalerne!

Kickr kan måle hastighed, distance, effekt og kadence direkte – sidstnævnte kræver dog man monterer den medfølgende kadence sensor. Effektmåleren har en tolerance på +/-2% og sammenlignet med mine watt-tal min 4iiii Precision wattmåler ser dette ud til at passe, der er ikke oplevet udfald eller udsving i testperioden.

Som en afsluttende bemærkning, så bør det nævnes at Kickr er kompatibel med Wahoo Headwind og Wahoo Climb, de to nye tilbehørsprodukter som kan gøre det endnu sjovere og mere realistisk at kører på hometrainer!

Konklusion

Der er kommet rigtig mange spændende hometraineren på markedet til 2018/2019 sæsonen og Kickr er ingen undtagelse, selvom det “bare” er en opgradering af en hometrainer der i forvejen var helt i front. Kickr 2018 er den mest solide og robuste hometrainer jeg endnu har prøvet, den er super realistisk at benytte og så siger den praktisk talt ingenting. Med i kassen får man alt hvad man (næsten) skal bruge, og man slipper for tilkøb af adaptere til eksempelvis Thru-Axle, dog skal man evt. investerer i en ANT+ adapter.

Lillebroderen, Kickr Core koster omkring 5400,- så Kickr er over 2000,- dyrere i skrivende stund – men er den så merprisen værd? Det er faktisk svært at give et entydigt svar på, for du får en hometrainer som der er lidt mere gods i, i praksis betyder det at basen er mere stabil, dernæst er den virkelig nemt at pakke sammen, har et smart håndtag til transport eller flytning og så yder den altså bare mere modstand og simulerer større stigninger end lillebroderen – slutteligt så får man kadence sensor og kassette med fra start, og det har også en værdi!

Er man i markedet efter “det bedste” så smider man gladeligt de sidste 2000,- og får det ypperste, men er man på udkig efter “value for money” løsningen, så vil jeg stadig anbefale lillebroderen, Kickr Core, der er helt sublim til prisen!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 8999,- / Set til 7499,-

Funktionalitet og brugervenlighed 10
Støjniveau 9
Installation og opsætning 10
Pris 8
9.3
Mere fra Noel Juul Christensen
Træningsweekend i Vejle
Det er næppe gået nogens næse forbi at Tour de France lagde...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.