Test: UltraLED MTB 6000 Cykellygte

Vi har i løbet af vinteren testet hele sortimentet af LED forlygter fra danske Easy-Light og tiden er kommet til den sidste i rækken, modellen der hedder UltraLED MTB 6000. Vi har tidligere testet UltraLED 4000 samt UltraLED 8000 (Tidligere kaldet 12000), navnene antyder hvor mange lumen lygter yder, så denne gang er det “middelklassen” der står for skud! Prismæssigt ligger vi også i middelklassen med en pris på 549,- i skrivende stund.

Kassens indhold

I kassen finder man følgende:

  • UltraLED MTB 6000 LED forlygte
  • 8.4V 6600 mAh batteripakke
  • 220 volt oplader
  • Pandebeslag
  • 2 o-ringe til montering
  • Dansk vejledning/instruktion

ultraled-mtb-6000-boxcontent

Design og funktionalitet

Designmæssigt er der ikke rigtig noget nyt under solen, UltraLED MTB 6000 ligner de fleste andre kraftige LED forlygter, udført i aluminium og IP65 godkendt, sidstnævnte betyder at den kan bruges i al slags vejr. Overfladen er sort og med en rød ring forrest og bagpå ligeså – personligt havde jeg nok foretrækket at man have holdt den i sort, eller sølv – men det er naturligvis en smagssag.

ultraled-mtb-6000-front

Bag frontglasset sidder i alt 6 stk. CREE XM-L T6 led’er der samlet set yder ca. 6000 lumen.  Med 6 LED’er får man et endnu stærkere lys end vi så det i UltraLED MTB 4000, da både rækkevidde og spredning er forbedret.

ultraled-mtb-6000-back

Bagpå lygten er én enkelt trykknap, der bruges til at tænde og slukke lygten – samt skifte mellem de i alt 3 tilstande, 100%, 50% og blik/strobe. Knappen er oplyst, så den er nem at se når det er mørkt – den vil normalvis lyse grønt, men skifter til rød når batterispændingen kommer ned under 30%, så man er klar over at man bør skrue ned for blusset eller vende næsen hjem af.

I bunden af lygten er selve beslaget integreret og sammen med én af de to medfølgende o-ringe udgør dette selve monteringsbeslaget der passer på alle gængse styr, der er et lille stykke gummi indvendigt på beslaget som forhindre lygten i at rykke sig under brug – samtidig med det nedsætter risikoen for ridser.

Lygten, alene, vejer ca. 200 gram og kablet er en integreret del af forlygten.

ultraled-mtb-6000-batterypack

Batteripakken på 6600 mAh er væsentligt større end den der medfølger til UltraLED MTB 4000, men også noget mindre end den der medfølger til UltraLED MTB 8000. Vægten siger ca. 260 gram og selve batteripakken er pakket ind i et beskyttende etui med velcro, så den kan monteres et passende sted på stellet. Batteripakken er, som selve forlygten, naturligvis vandtæt – så den også kan bruges i al slags vejr, igen skal det dog understreges at hverken lygte eller batteripakken kan eller må bruges under vand – regn, sne eller anden nedbør ser dog intet problem!

ultraled-mtb-4000-connection

Lygte og batteripakke kobles sammen via et han og hun stik der sammen skaber en vandtæt og sikker sammenkobling – skulle man have gået hele vejen, kunne man have suppleret den tætte samling med en skrue så de ikke kunne rykkes fra hinanden ved en fejl. Jeg har dog endnu til gode at opleve at de går fra hinanden, så jeg tvivler på det kan og vil blive et problem i praksis.

Batteritiden er også som vi efterhånden er vant til, 2 timer ved 100%, 3 timer ved 50% og 2,5 timer ved strobe/blink. Det er som man kan forvente og ønsker man endnu længere batteritid kan man købe batteripakken fra UltraLED MTB 8000 i løsvægt – batteripakken hedder UltraLED XL batteri og koster 249,-.

I videoen nedenfor demonstreres de 3 tilstande som UltraLED MTB 6000 byder på, 100%, 50% og blink/strobe. Lys-keglen er mest kraftig i midten, men har samtidig en ret fornuftig og jævn spredning i resten af lyskeglen. Rækkevidden er også glimrende til både landevej og singletrack i skoven, der vil ikke normalvis være brug for noget kraftigere – og dækningen i siderne er også udmærket til MTB brug!

Ved 50% nedsættes både rækkevidde og dækningen i siderne og denne tilstand ville jeg gerne kun bruge på landevejen, eller på cykelstien – ved kørsel i skoven er denne tilstand simpelthen ikke kraftig nok til at oplyse tilstrækkeligt på singletracket.

Praktisk test af UltraLED MTB 6000

Konklusion

Nu har vi været igennem alle 3 modeller som Easy-Light.dk har i sortimentet pt., og der er ret fornuftig sammenhæng mellem pris og funktionalitet. UltraLED MTB 6000 er placeret midt mellem UltraLED MTB 4000 og 8000, men jeg synes dog stadig den har sin berettigelse. Den har en bedre rækkevidde og dækker et lidt bredere område end lillebroderen – samtidig har den en mere kompakt og lettere batteripakke end storebroderen – dog er lygten nogenlunde lige så stor rent fysisk.

Pakken indeholder alt det nødvendige, dog synes jeg stadig man skulle erstatte pandebeslaget med et “rigtig” hjelm-beslag, så den faktisk kunne bruges sammen med en cykelhjelm.

Betjeningen kan ikke blive meget nemmere, lad op, tænd og kør – der er intet at udsætte på denne del og funktionaliteten er også som forventet. Monteringen sker, vanen tro, uden værktøj og lygten kan derfor nemt flyttes fra én til til anden cykel.

Med pris, kvalitet og funktionalitet in mente, er det svært ikke at give thumbs up til UltraLED MTB 6000 – for man gør et rigtig fornuftig køb, til en skarp pris. Eneste ulempe er måske at selve forlygten, rent fysisk, fylder næsten det samme som storebroderen.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 549,-

Funktionalitet 8
Medfølgende tilbehør 7
Design 7
Pris 8
7.5
Mere fra Noel Juul Christensen
Rengør cykeldele i ultralydsrenser
Ultralydsrensere, eller på engelsk: Ultra Sonic Cleaners, er det nye våben til...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.