Test: Wahoo Kickr Move hometrainer

Tilbage i september 2023 lancerede Wahoo den nye (og mere prisvenlige) Kickr Bike Shift samt den nye opgraderede Kickr Move.

Kickr Move bygger på den “gamle” Kickr V6, men den har fået et lidt større footprint for større stabilitet, samtidig med at den nu understøtter side sideværts bevægelse samt frem og tilbage via et skinnesystem så cyklen faktisk kan “vugge” frem og tilbage – hvordan det fungerer kommer vi retur til.

Tekniske specifikationer

  • Op til 2200 Watt
  • Simulerer op til 20% stigninger
  • Præcision: +/-1%
  • Trådløs forbindelse: ANT+, ANT+ FE-C , Bluetooth, Wi-Fi
  • Vægt: Ca. 29 kg.
  • Kan bruges til både QR og Thru-Axle
  • Kommer med præmonteret 11-speed kassette (11-28T)

Kassens indhold

  • Wahoo Kickr Move
  • 220 volt strømforsyning og strømkabel
  • Adaptere til QR og Thru-axle samt spacere
  • Udskiftelige AXIS fødder
  • Vejledninger

Udpakning og opsætning

Den nye Kickr Move er blevet lidt større og lidt tungere end tidligere udgaver og det glæder mig derfor at Wahoo har “gentænkt” emballagen den leveres i. Tidligere modeller skulle løftes op/ned af kassen, pakket ind i flamingo og dette kunne være lidt noget “baks” for at være helt ærlig.

Kickr Move kommer i en stor papkasse hvor siden kan åbnes og herefter kan det hele trækkes ud af siden, det er måske en mindre ting i det store billede, men skal man pakke den sammen igen, eller have den sendt til service engang, så er dette en stor hjælp!

Kickr Move kommer 100% samlet, så selve opsætningen er klaret i få trin:

  • Tag Kickr Move ud af kassen
  • Fold benene ud
  • Indstil højden til cykelstørrelse/type
  • Udskift evt. kasette hvis ikke man ikke kan bruge den præmonterede 11-speed kassette. Ved brug af XDR kassette skal man udskifte body’en også (Købes seperat)
  • Find passende QR eller Thru-axle adaptere og monter cyklen på Kickr Move (med baghjulet fjernet)
  • Par Kickr Move med din yndlings træningsplatform, TrainerRoad, Zwift, Bkool eller noget helt fjerde og kør!

Via Wahoo app’en kan man opdatere enheden, tilslutte den til ens Wi-Fi for endnu mere stabil forbindelse – og ikke mindst lave forskellige indstillinger. Udover løbende opdateringer, vil app’en nok ikke være specielt aktuelt for dem der bruger hometraineren sammen med Zwift, Bkool eller lign. Hvis man kobler Kickr Move på ens Wi-Fi, behøver man ikke manuelt tjekke for nye firmwareopdateringer da de automatisk hentes og installeres så snart de frigives!

Design og funktioner

Som nævnt tidligere, er Kickr Move blevet en smule større end Kickr V6, den har fået et lidt større footprint – dette for at sikre stabiliteten når den kan bevæge sig fra siden samt frem og tilbage.

Designet er det samme som tidligere, udført primært i metal og uden for mange unødvendige plastik-stumper. Svinghjulet er “hjertet” i maskineriet og også her al elektronikken er samlet. Sammen med svinhjulet er også håndtaget placeret, en detalje der er meget praktisk når enheden skal flyttes eller pakkes sammen – særligt fordi den nu vejer 29 kg. og derfor ikke er blevet lettere at flytte rundt med.

Benene kan, som tidligere, foldes sammen når/hvis enheden skal opbevares eller pakkes sammen. Benene er udstyret med de såkaldte Axis feets, disse kan udskiftes og der er i alt 3 forskellige hårdheder, jo tungere rytter, jo hårdere Axis fødder bør man bruge. Axis fødderne giver mulighed for en smule mere bevægelse fra side til side – op til 5% med den blødeste udgave.

Én af de nye ting på Kickr Move er den store “lås” hvor man kan vælge om frem/tilbage bevægelsen skal være åben eller lukket.

Kickr Move i praksis

Kickr Move fungerer som de fleste andre direct-drive hometrainere, altså afmonterer du cyklens baghjul og sætter den på hometraineren. Her skaber det store svinghjul belastingen, og sørger for at støjen er minimal. Denne løsning giver en meget virkelighedstro oplevelse – med meget lidt støj, det er faktisk primært kæde og kassette der larmer, ikke selve hometraineren (svinghjulet).

Hometraineren kan benyttes med alle slags cykler, både MTB, landevej og gravelcykler – i alle størrelser og med/uden skivebremser. Det er dog værd at bemærke at den medfølgende kassette er en 11-speed kassette og der sidder et HG kassettehus derpå, så kører man et andet system end dette – vil man skulle udskifte bodyen og evt. kassetten. I kassen er også alle delene så du kan skifte mellem QR og thru-axle, alt efter hvilken cykel du benytter, og det er nemt at skifte imellem de forskellige adaptere.

Da Kickr Move bygger på Kickr V6, får man både ANT+, Bluetooth og Wi-Fi support. I praksis betyder det at den kan forbindes til forskellige enheder med frit valg af trådløs protokol. Bluetooth vil nok være den de fleste vil bruge, men er man AppleTV bruger vil Wi-Fi forbindelsen være oplagt, da man så ikke optager en Bluetooth kanal på AppleTV enheden. Wi-Fi forbindelsen blev introduceret med Kickr V6 og da jeg testede Kickr V6 umiddelbart efter lanceringen var jeg ikke specielt imponeret. Jeg oplevede dengang flere drop-outs og at den slet ikke kunne detekteres som Wi-Fi enhed, men som forventet har Wahoo nu helt styr på dette og i testperioden har der intet knas været med hverken Bluetooth eller Wi-Fi forbindelsen – det har kørt klippestabilt, som forventeligt.

Med op til 2200W modstand rammer jeg muren før Kickr Move giver op og med simulering af op til 20% stigninger er det heller ikke her jeg saver noget, det fungerer præcist som det skal og giver en meget virkelighedstro fornemmelse når man cykler. Belastingen justeres (i Zwift) lynhurtigt og man mærker straks bakker/stigninger eller nedkørsler, der er ingen “lag” eller lign., det sker med det samme.

Watt måleren har en præcision på +/- 1% og der derfor lige så præcis som de “gode” wattmålere man finder på cyklerne idag. En helt uvidenskablig sammenligning med min Quarq wattmåler og Kickr Move gav da også meget ens resultater, så ingen oplevelse af at den er hverken for gavmild, eller omvendt.

Som Kickr V6 så understøttes naturligvis stadig Kickr Climb og Headwind for øget realisme og nedkøling.

Det nye i Kickr Move er, som navnet indikerer, at den kan bevæge sig. Nu ikke kun lidt til siderne ved hjælp af Axis Feets, men også frem og tilbage i en vuggende bevægelse og så er der endda blevet tilføjet lidt mere sideværts bevægelse også. Idéen med yderligere bevægelse er at det skal være endnu mere realistisk og ikke mindst komfortabelt! Det er ingen hemmelig at det kan være hårdt og trættende at sidde på en hometrainer der er 100% statisk, så med både sideværts og bevægelse frem og tilbage bliver der både tilført realisme og større bevægelighed så man kan holde til endnu flere timer, uden at få ondt og føle træthed på samme måde.

Den sideværts bevægelse var jeg ret hurtigt dus med, men den vuggende bevægelse frem og tilbage kræver noget tilvænning og nok i virkeligheden lidt mere end den periode hvor jeg har haft lejlighed til at teste Kickr Move. Den vuggende bevægelse frem og tilbage føles ikke 100% naturlig for mig, den er ret udbredt jo hårdere man træder og mindre jo lettere tråd. Det tager lidt tid at føle sig til rette og falde ind i en naturlig rytme, men jeg er sikker på det blot er et spørgsmål om tilvænning og formentlig skyldes mine mange 1000 km. på Kickr Bike der kun bevæger sig op og ned…. Jeg skylder dog at sige at det for hver gang føltes mere og mere naturligt og det er rart med den ekstra bevægelse så man ikke føler sig så fastlåst.

Ønsker man af en eller anden årsag ikke at den kan vugge frem og tilbage kan man låse enheden – men er man slet ikke til denne bevægelse, så bør man “bare” nøjes med Kickr V6 der er næsten samme enhed, blot uden denne feature.

I videoen nedenfor er forsøgt illustreret hvordan denne frem/tilbage bevægelse fungerer i praksis.

Konklusion

Prispunkterne på topmodellerne indenfor hometrainere fortsætter med at stige og Wahoo Kickr Move er ingen undtagelse, da den vejledende pris er hele 11999,- Det er en høj pris og måske særligt hvis man sammenligner med Kickr V6 der i skrivende stund kan fås for ca. 7500,- Omvendt så må det også vidne om at brugerne stiller større og større krav – og ikke mindst at de er parate til at betale for det!

Kickr Move er uden tvivl en fremragende hometrainer, den er støjsvag, giver en super realstisk “ride-feeling”, nem at sætte op og rimelig nem at pakke væk. At den så derudover er klippestabil på både Wi-Fi og Bluetooth er et kæmpe plus og fjerner noget der potentielt kan være et stort irritationsmoment ved daglig brug. Muligheden for bevægelse til siden i både enheden og via Axis feets gør det mere komfortabelt, særligt på de længere ture – og det samme gør sig gældende ved den vuggende frem/tilbage bevægelse der dog, set med mine øjne, kræver lidt mere tilvænning og måske ikke vil være for alle.

Men er Kickr Move så merprisen værd? Tja, hvis man vil have det nyeste og bedste, så koster det! Til sammenligning koster den nye Tacx Neo 3M ca. 15000,- så set i det lys er Kickr Move jo nærmest billig. Har man mulighed for at prøve/teste Kickr Move før køb vil det være en klar anbefaling herfra, for det er ligesom “dealbreakeren” her, er man ikke til denne feature, så skal man spare pengene og “nøjes” med Kickr V6.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet og brugervenlighed 8
Støjniveau 10
Installation og opsætning 10
Pris 6
8.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Highland Mountainbike Challenge 2017 – fra Silkeborg til Århus på MTB
Aarhus Motion står bag Highland Mountainbike Challenge, et løb der indtil nu har...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.