Vælg den rigtige hometrainer

Senest opdateret: 04-08-18

En hometrainer kan være et rigtig godt redskab for at kunne holde formen vinteren over, hvis man har svært ved at komme ud når temperaturen falder og nedbør er mere reglen end undtagelsen.

En hometrainer kan som udgangspunkt benyttes med den racercykel, eller MTB du har i forvejen og kræver således ikke investering i en separat cykel, som til vintertræning hvor mange har en decideret vintercykel.

En hometrainer kan bruges overalt

Hometraineren kan benyttes i stuen, garagen eller hvor man nu finder plads og vælger man den rigtige type er den hverken særlig besværlig at anvende eller støjende – tværtimod er de nyere typer faktisk meget realistiske og giver nogle spændende muligheder.

Hvordan virker en hometrainer?

Ser du en hometrainer som et apparat med en “skrueknap” hvor du selv skal justere belastningen, ligesom på en motionscykel, så er der heldigvis sket rigtig meget på denne front og mange hometrainere er først og fremmest så intelligente at belastningen justeres via en eller anden form for software, samtidig er der på udvalgte modeller mulighed for at kører videoruter via en PC eller tablet, så bliver det ikke mere realistisk! I praksis kan du således sidde på din racercykel, i din varme stue og kører ruter i syden – mens der er is og sne udenfor.

Fordele ved hometrainer fremfor vintertræning

Faktisk er der en del fordele ved at vælge hometraineren, fremfor vintertræningen:

  • Ingen investering i vintercykel
  • Ingen eller begrænset begrænset rengøring af cykel
  • Ingen behov for decideret vintertøj
  • Der kan køres i al slags vejr og på alle tider på døgnet

Ulemper ved hometrainer fremfor vintertræning

  • Ingen frisk luft
  • Ingen naturoplevelser
  • Ingen undskyldning for investering i endnu en cykel…

Hvilken hometrainer skal man vælge?

Spørgsmålet om hvilken hometrainer man skal vælge, findes der ikke ét rigtigt svar på – for det afhænger af en lang række faktorer, eksempelvis ens krav til realisme, støj, muligheder for video/3D ruter og lign.

Vi har dog, naturligvis, alligevel fundet et par hometrainere som vi mener vi dække de fleste motionister behov. Alle home trainere i denne guide er såkaldte “smart home trainere”, hvilket betyder de fungerer sammen med forskellige virtuelle træningsprogrammer som eksempelvis Zwift, Bkool og andre hvor man via en PC, Mac eller tablet, kan kører mod andre i en virtuel verden – det er langt mere motiverende og kan rent faktisk gøre vintertræningen til noget man ser frem til!

Bkool Pro Hometrainer

bkool-pro-2015-clamp

Bkool’s hometrainer er på kort tid blevet enormt populærer og det skyldes nok i højere grad Deres fokus på udvikling af software, ens selve hometraineren.

Hometraineren består af en motor-del med en rulle, hvorpå cyklen monteres . Den passer til både racercykler samt MTB og støjniveauaet er i den nyeste model nede på 64 dBA.

Der hvor Bkool adskiller sig fra mængden er på software-delen, for Bkool har udviklet en gratis software – der i øvrigt kan bruges med en lang række andre “smart” hometrainere. I praksis betyder det at man kobler Bkool hometraineren sammen med en PC via ANT+ og herpå får mulighed for at kører kendte cykelruter i 3D, med video og med virtuelle modstandere. Det gør oplevelsen meget mere realistisk og gør det hele noget sjovere.

Læs evt. vores test af Bkool Pro 2015 hometrainer.

Bkool Smart Pro 2

Ny og opdateret udgave af Pro hometraineren, nu med en ny og mere støjsvag motor der yder op til 1200W samt simulerer stigninger på op til 20%. Den er stadig med både ANT+ og Bluetooth og kan derfor bruges sammen med både PC, Mac og tablets.

Den er enorm nem at sætte op og hurtig at pakke sammen igen, hvilket gør den velegnet til alle dem der ikke kan, eller ønsker at have hometrainer samt cykel stående fremme hele vinteren.

Den understøtter naturligvis både Bkool’s egen software, samt Zwift hvis man er mere til det virtuelle univers.

Tacx Vortex Smart

Tacx-Vortex-Smart-full

Tacx’ Vortex Smart er udstyret med en lidt mindre motor end Bkool, den yder “kun” modstand op til 950W, mod Bkool Pro 2016’erens 1200W – til gengæld er den også væsentligt billigere.

Tacx fungerer grundlæggende på samme måde som Bkool Pro 2016 og består af en motordel med rulle som cyklen placeres i. Det der adskiller de to, er at Bkool Pro 2016 er klar til brug sammen med PC, mens Tacx Vortex Smart er klar til brug med tablets og smartphones, ved begge kræves der tilkøb/tilvalg af af software eller hardware for brug med andre enheder.

Den medfølgende Tacx software er udmærket, men videoruter er enormt dyre – så den er helt oplagt at bruge 3. parts software såsom Bkool eller Zwift, hvis man først lige investere i en Tacx ANT+ antenne så den kan bruges sammen med PC og Bkool eller Zwift.

Læs evt. vores test af Tacx Vortex Smart hometrainer.

Tacx Flux Smart hometrainer

Én af markedets billigste såkaldte “direct drive” hometrainere som ikke har en rulle som modellerne ovenfor. Her piller man simpelhen baghjulet af cyklen og montere den direkte på hometraineren. Dette giver en mere realistisk oplevelse, samtidig med at den er mere støjsvag end de andre modeller med rulle hvor dækket vil afgive en del støj.

Denne model yder op til 1500W modstand og kan også bruges med både ANT+ og Bluetooth enheder, dog skal ANT+ antenne tilkøbes hvis man ønsker at bruge den sammen med en PC.

Wahoo Kickr Core

Wahoo har til 2018/2019 sæsonen lanceret en ny light-udgave af Kickr hometraineren, Kickr Core. Som sin storebror er der tale om en direct drive hometrainer, dog medfølger der ingen kassette, så den skal tilkøbes ved siden af.

Motoren er knap så kraftig som på Kickr, men den yder dog stadig op til 1800Watt og 16% stigninger, samtidig med at den er næsten 100% lydløs og meget realistisk at kører på. Den er udstyret med både ANT+ og Bluetooth, så der er understøttelse for de gængse virtuelle platforme, såsom Zwift, Bkool, Trainerroad mv. Dog skal ANT+ antenne tilkøbes hvis man ønsker at bruge den sammen med en PC.


Tacx Neo Smart hometrainer

Neo er storebroderen til Flux’en og deres nuværende flagskibsmodel. Neo er også baseret på direct drive teknologi, hvor der sidder en kassette direkte på hometraineren, baghjulet fjernes derfor blot fra cyklen hvorefter den monteres på hometraineren. Denne løsning er den mest støjsvage og giver den klart mest realistiske oplevelse.

Neo’en har en super stabil base der dog stadig kan bevæge sig lidt fra side til side, for at øge realismen når man står op og træder. Motoren yder helt op til 2000W modstand og den understøtter naturligvis også både ANT+ og Bluetooth, så den kan bruges med både PC, Mac og tablets – til PC skal man dog stadig tilkøbe en ANT+ antenne.

Wahoo KICKR

En såkaldt direct-drive hometrainer hvor cyklen monteres uden baghjulet, direkte på home traineren. Dette giver en mere realistisk modstand, slider ikke på baghjul og så er det en langt mere støjsvag løsning.

Denne hometrainer er én af de absolut bedste på markedet under 10.000 kr. til den kræsne motionisten der ønsker en klippestabil og realistisk oplevelse. Yder helt op til 2000W modstand og simulerer stigninger op til 20%. Den leveres endda med 11-speed kassette.

Anbefalet software til Smart Home trainer

Vil man gerne have en så realistisk og interaktiv oplevelse som muligt på kompatible hometrainere, så er følgende, gratis, værd at kigge nærmere på.

Bkool Indoor

Gratis træningssoftware med mulighed for at kører 3D ruter, videoruter og selv tilføje. Der arrangeres “løb” som man kan deltage i og den sociale del fylder meget!

Zwift

Et forholdsvis nyt projekt som ser enormt lovende ud, tilbyder mange af de samme muligheder som Bkool. Igen er der stor fokus på det sociale og det at kører mod andre, hvor Bkool måske i højere grad også er til dem der bare gerne vil køre alene.

Priser og modeller er sidst opdateret d 16. december 2017

Se også:

Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Sådan skifter man bremseskiver
Hvad enten dine bremseskiver trænger til udskiftning – eller du har anskaffet...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.